Λίγες μέρες έχουν -όπως όλα δείχνουν- απομείνει για την άρση των περιορισμών και την επιστροφή μας στην κανονικότητα.
Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, τα SMS και το ωράριο της κυκλοφορίας, με την κυβέρνηση να προχωρά σε ανακοινώσεις από την ίδια ημέρα.

Μία μέρα μετά, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσει το ακριβές πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει για τον τουρισμό ο οποίος ανοίγει τις πύλες του επισήμως στις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως όλα δείχνουν, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 14 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πώς θα ταξιδεύουμε

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, αυτοί που θα θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός του νομού που διαμένουν θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα και σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά.

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ενδοχώρα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αυτές θα απελευθερωθούν από την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Μαΐου. Για τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν θα υπάρχει σύσταση για αρνητικό self test, χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικότητα επ’ αυτού. Από την άλλη, όσον αφορά στα ταξίδια στα νησιά, εκεί σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες, το self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικό, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδειχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

SMS και λιανεμπόριο

Ένα ακόμη θέμα είναι τι θα γίνει με το λιανεμπόριο, μετά το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, με την πρόταση προς την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι να «τελειώσουν» τα click away και click in shop. Έτσι, φαίνεται πως αύριο ενδέχεται να ανακοινωθεί το τέλος των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις και των SMS στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032. Μαζί θα έρθει και το τέλος για τις αγορές στα μαγαζιά με τις μεθόδους click inside και click away.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει πει ότι τα SMS για τις μετακινήσεις θα καταργηθούν το προσεχές Σάββατο. Αναφερθείς στο ωράριο κυκλοφορίας έχει αναφέρει ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα (ως τώρα είναι μέχρι τις 23:00), ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Σενάρια αναφέρουν πάντως, ότι το ωράριο κυκλοφορίας ίσως να παραταθεί ακόμα και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Τι ανοίγει στη συνέχεια

Το περασμένο σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο με ανοικτή την εστίαση και ανοικτές τις οργανωμένες παραλίες, ενώ από χθες, Δευτέρα, άνοιξαν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και φροντιστήρια.
Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία, ενώ θα γίνει και επανεκκίνηση σε πρακτικές, κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους ξαναρχίζουν στις 28 Μαΐου.