Τον Προστάτη του Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τίμησε σήμερα ο Στρατός Ξηράς, εκτός του Πυροβολικού βεβαίως που εορτάζει την Προστάτιδά του Αγία Βαρβάρα, στη διάρκεια ειδικής εκδηλώσεως που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πεζικού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωπος της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο «αμφιτρύων» της εκδηλώσεως Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος και άλλοι επίσημοι.

Όπως τόνισε στην Ημερήσια Διαταγή του της 10ης Μαΐου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΣ και αφού αναφέρθηκε στη ζωή και στη δράση του στρατιωτικού και διακεκριμένου Χιλίαρχου του Ρωμαϊκού Στρατού Γεωργίου, επισήμανε ότι από το 1864 τιμάται ως ο Προστάτης Άγιος του Στρατού Ξηράς και πρόσθεσε ότι ο φετινός εορτασμός του συμπίπτει με δύο μεγάλες επετείους:

Πρώτον τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Δεύτερον, τα 200 χρόνια από τη συγκρότηση του τακτικού Ελληνικού Στρατού αφού στις 3 Μαρτίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκρότησε το πρώτο τακτικό τμήμα στρατού της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια οι νεκροί, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι Έλληνες μαχητές, αξιωματικοί και οπλίτες, ξεπερνούν τις 125.000 άτομα!

Αναφερόμενος στο σήμερα και στις σημερινές απειλές ο Αρχηγός ΓΕΣ επισήμανε τα εξής: «Η απόλυτη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή στην περιοχή μας, η πάγια και συστηματική υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας, η μεταναστευτική κρίση με τις συνεχείς εξάρσεις που παρουσιάζει και η απαίτηση της αποτελεσματικής συνδρομής μας στη συντονισμένη υπεράσπιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας με συνεχή παρουσία σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, έχουν θέσει τον Ελληνικό Στρατό σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας, στο πλαίσιο των ενιαίων οδηγιών και κατευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ».

Τόνισε επίσης ότι για την αντιμετώπιση των απειλών «η Ελληνική Πολιτεία την τελευταία περίοδο έχει καταβάλλει ιδιαίτερα σοβαρές προσπάθειες για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ενίσχυση και ανανέωση του προσωπικού, καθώς και την ολοκλήρωση μεγάλων και σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ειρήνης, ο Στρατός παρέχει καθοριστική συνδρομή στον τομέα της πολιτικής προστασίας, για την ανακούφιση του πληθυσμού από φυσικές καταστροφές, καθώς και με υγειονομική υποστήριξη και αεροδιακομιδές, αλλά και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

10_may_001_F

 
Επιπρόσθετα, η αόρατη απειλή της πανδημίας του νέου κορονοϊού απαιτεί να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης της νόσου, στη βάση των αντίστοιχων οδηγιών των αρμόδιων κρατικών φορέων, προκειμένου να αναδειχθούμε νικητές απέναντι σ’ έναν πρωτόγνωρο εχθρό», ευχαριστώντας ιδιαιτέρως το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού του Στρατού Ξηράς για τον αγώνα του αυτόν.

Τέλος, προέτρεψε το προσωπικό του ΣΞ «να εργαστούμε αγόγγυστα, στηριζόμενοι στο φιλότιμο, στο ήθος, στο μεράκι, στην αισιοδοξία, στη νικηφόρο στάση και στην καινοτόμο σκέψη, προκειμένου να επαυξήσουμε τη μαχητική - αποτρεπτική ικανότητα του Στρατού μας, διατηρώντας τον ως την ισχυρή χερσαία συνιστώσα της Διακλαδικής Δύναμης. Να επιδείξουμε καρτερία και ανθεκτικότητα σε οποιαδήποτε νέα πρόκληση κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του ελληνικού λαού, συνεχίζοντας να αποτελούμε αξιόπιστο εγγυητή του αισθήματος ασφάλειας και της αξιοπρέπειάς του. Διατηρώντας αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του Έλληνα μαχητή, που όσο μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζει τόσο περισσότερο θωρακίζεται, να δώσουμε υπόσχεση για νέες επιτυχίες και θριάμβους σε όλα τα πεδία».