athens_lockdown
Ελλάδα

Κοροναϊός: Ανοίγει ο δρόμος προς την κανονικότητα - Τι έρχεται με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων

Με την επανέναρξη των οργανωμένων παραλιών κύλησε το Σάββατο, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο πλέον στο άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων

Με σταθερά βήματα η χώρα προχωρά προς την αποδέσμευση από τους περιορισμούς του lockdown και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. 

«Προχωράμε σε επιπλέον βήματα ανάκτησης της ελευθερίας», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ανακοινώνοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων δραστηριοτήτων που ανοίγουν:

  • Στις 14 Μαΐου τα Μουσεία
  • Στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%
  • Στις 28 Μαΐου τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους μόνον με καθήμενους
  • Επίσης στις 17 Μαΐου ανοίγουν τα ωδεία
  • Στις 17 Μαΐου ξεκινούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, θα ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να βρίσκεται στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά και η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους του πολιτισμού αναμένεται να ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid, όπως η χρήση μάσκας και η διενέργεια self-test.

Πρεμιέρα για τις οργανωμένες παραλίες με «ανάσες δροσιάς»


Ανάσα ελευθερίας! Στη θάλασσα, χωρίς μάσκες, με κωδικό 6 στο 13033. Με αντισηπτικά και αποστάσεις ασφάλειας. Στην πλαζ του Αλίμου συναντάμε τον Σάχα από το Ισραήλ. Έχει εμβολιαστεί, όπως και η πλειοψηφία των συμπατριωτών του και ήρθε στη χώρα μας χθες για να κάνει διακοπές δυο εβδομάδων. Ανάσα δίπλα στο κύμα χωρίς μάσκα αλλά με αποστάσεις στις ξαπλώστρες και αυτή είναι η τελευταία ελεύθερη στην παραλία του Αλίμου.

Υπό αυστηρούς όρους προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού άνοιξαν σήμερα οι οργανωμένες παραλίες. Έτσι, οι ομπρέλες θα έχουν απόσταση 4 μέτρων μεταξύ τους, ενώ σε κάθε ομπρέλα επιτρέπεται να κάθονται 2 άτομα, εκτός και εάν πρόκειται για οικογένεια.

Βαθιά ανάσα και βουτιά στα κρύα ακόμη νερά του Ποταμού Επανωμής στη Θεσσαλονίκη. Αισιόδοξοι είναι οι και οι επιχειρηματίες που θα τηρήσουν όπως λένε με ευλάβεια τα μέτρα για την ασφάλεια του κόσμου αλλά και τη δική τους. Αυτό που λείπει βεβαια στους περισσότερους ειναι η μουσική. Υποχρεωτικά θα είναι τα self test, οι μάσκες για τους εργαζόμενους και η απολύμανση πριν την χρήση της ξαπλώστρας από λουόμενους. Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα είναι συνεχείς προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εικόνες.

Το γεγονός ότι οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στις κοντινές παραλίες είχε ως αποτέλεσμα η κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Το πλάνο για τον πολιτισμό

Οι γρήγοροι ρυθμοί των εμβολιασμών έδωσαν ήδη το έναυσμα για την επανεκκίνηση των θεάτρων, των κινηματογράφων αλλά και των συναυλιακών χώρων. «Αυτή τη φορά να είναι όλα τα πράγματα πιο οργανωμένα, κυρίως από την πλευρά της πολιτείας ώστε να μην περάσουμε αυτό που περάσαμε την προηγούμενη φορά». «Είμαι πολύ χαρούμενη που με κάποιον τρόπο ξαναμπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία της χαράς. Γιατί για εμένα περί αυτού πρόκειται. Να φύγει ο φόβος και να έρθει η χαρά».

Στις 14 Μαΐου, μια μέρα πριν το άνοιγμα του τουρισμού ανοίγουν τα μουσεία, στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά με όριο το 75% των θεατών και μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 28 Μαΐου θα γίνει η έναρξη θεατρικών και μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτά θέατρα με 50% των θέσεων να είναι καλυμμένες και σε ειδική διάταξη.

«Τα θέατρα ανοίγουν κάτω από περιοριστικούς όρους, με κοινό που δεν ξέρουμε αν θα μπει, με ηθοποιούς που πάρα πολύ λίγοι θα δουλέψουν, που σημαίνει ότι ο κλάδος μας θα παραμείνει για πάρα πολύ καιρό ακόμα σε μεγάλη ανεργία. Για αυτό, αν ανοίξουν τα θέατρα και παραμένουν χιλιάδες ηθοποιοί άνεργοι, θα πρέπει η κυβέρνηση να σκεφτεί πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνεργοι εφόσον θα σταματήσουν και τα επιδόματα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί στην επιτροπή το χρονοδιάγραμμα για να επαναλειτουργήσουν κτήματα γαμήλιων δεξιώσεων και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων αλλά και τα γυμναστήρια, αρχικά μόνο με τους εμβολιασμένους αθλητές και από τον Ιούνιο για όλους όσοι το επιθυμούν, πάντα με τήρηση μέτρων ασφαλείας.Τι θα ισχύσει από Δευτέρα


Στις 10 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Επιπλέον, από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Τι προβλέπεται για τις 17 Μαΐου


Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ:

Διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων ΙΕΚ με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας για καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές.

Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ:Έναρξη της δια ζώσης διεξαγωγής, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο των συμμετεχόντων όσο και των εκπαιδευτικών.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας:
Επανέναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας του Α’ και Β’ κύκλου με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) (εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών) μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας.

Κολλέγια:
Ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

Με την πρόοδο των εμβολιασμών, το σημαντικό εργαλείο του self-test, καθώς και με τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα επανέρχεται βήμα-βήμα στη νέα κανονικότητα.

Επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία


Με βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test) θα προσέρχονται από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε τον πλήρη οδηγό με τα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων την προσεχή Δευτέρα, ενώ σχετική αναλυτική εγκύκλιος εστάλη σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ενέκριναν το πλάνο επανέναρξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το υπουργείο Αθλητισμού.


Το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού


Από 10 Μαΐου

Ξεκινούν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (Εφήβων – Νεανίδων, Παίδων – Κορασίδων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
Μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές.

Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

Από 15 Μαΐου
Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Από 17 Μαΐου
Ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

Από 1η Ιουνίου
Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
Ξεκινούν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).
Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε επίσης:

Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω προτείναμε να γίνονται με χρήση self-test στις προπονήσεις, μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους. Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.

Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Επιπλέον:

Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.
Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ
Να εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας».

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα