Ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση της ιστορικής 493ης Μοίρας των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης (USAFE) στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας και ξεκίνησε η συνεκπαίδευσή της με μονάδες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (και όχι μόνο) υπό το γενικότερο συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως σχετικό χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδος μας.

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, μετά από ενέργειες και συνεργασία των EUCOM και ΓΕΕΘΑ.

Στις 5 Μαΐου 2021 ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F-15C/D Eagle της USAFE (σχεδόν ολόκληρη η δύναμη της 493 Μοίρας) και του προσωπικού εδάφους στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, με σκοπό την συνεκπαίδευση ΠΑ και USAFE. Η συνεκπαίδευση αυτή με την επωνυμία “Early Bird” θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή των δύο πλευρών στην άσκηση “Astral Knight’21”, η οποία αποτελεί τμήμα της πολυεθνικής διακλαδικής ασκήσεως “Defender Europe ’21”και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στην “Early Bird”, η ΠΑ θα συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη F–16, Mirage 2000-5, εκσυγχρονισμένα F–4E Phantom II AUP και με αεροσκάφη του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) EMB-145H. Στη διάρκειά της έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων (COMAO) καθώς και προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement/MDCA), αναμένεται, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων».