«Από τα μέσα Ιουνίου τα κρούσματα θα είναι τριψήφια και δεν θα απασχολούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων είναι σε λάθος βάση, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν θα πει όχι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακόμη τόνισε ότι μπαίνουν οργανωτικά θέματα, όπως παραγωγική γραμμή σε επίπεδο πλανητικό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να τροποποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας μετά την ενδεχόμενη απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να μην χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 40 ετών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας διευκρίνισε: «Θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όσων έγιναν ανεξαρτήτου ηλικίας με το AstraZeneca και από εκεί και ύστερα να αφήσουμε την εθνική επιτροπή εμβολιασμού να αποφασίσει αν θα τροποποιήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα».

«Κατά τη γνώμη μου εφόσον υπάρχει επάρκεια άλλων εμβολίων, όχι γιατί είναι ανασφαλές αυτό το εμβόλιο αλλά γιατί υπάρχει μια επικοινωνιακή καταιγίδα η οποία αποτρέπει τον κόσμο, του δημιουργεί δυσπιστία και γίνεται μια γενικότερα αναταραχή στην οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος με τις ακυρώσεις, ας αφήσουμε την επιτροπή εμβολιασμού αν θέλει να τροποποιήσει τον προγραμματισμό της όταν πρέπει. Δηλαδή να ολοκληρώσουν όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και αν τυχόν η επιτροπή εμβολιασμού μας πει ότι και εμείς θα το πάμε από 40 και πάνω ευχαρίστως να το κάνουμε», επισήμανε ο ίδιος.

«Προτείνω να αφήσουμε την επιτροπή εθνικού εμβολιασμού που τα έχει πάει εξαιρετικά να μας πει πότε και πως θα ανοίξουν τα εμβόλια και τι θα γίνει. Μέχρι στιγμής όλα πάνε εξαιρετικά στην Ελλάδα, χτίζεται ένα πραγματικό ανοσιακό φράγμα το οποίο θα αρχίσει να αποδίδει εξαιρετικά μετά τις 20 Μαΐου και αρχές Ιουνίου θα δείτε πως θα κατακρημνιστούν οι πανδημικοί δείκτες. Ας αφήσουμε την εθνική επιτροπή εμβολιασμού να κάνει τη δουλειά της και εμείς θα πρέπει να συνταχθούμε από πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας έχουμε βρει ότι το διάστημα που χτίζεται ένα ποσοστό εμβολιασμού από 30% μέχρι το 50% θα έχει μια εκπληκτική επίδραση κατασταλτική στους πανδημικούς δείκτες. Μετά από 25 Μαΐου θα ξεκινήσει και θα αρχίσει να επιδρά πάρα πολύ μέσα στον Ιούνιο, θα δείτε ότι θα κατακρημνιστούν οι δείκτες. Από τα μέσα Ιουνίου και ύστερα περιμένουμε τα κρούσματα να κατέβουν σε τριψήφιο αριθμό ή σε τετραψήφιο χαμηλό κοντά στα 1000 αλλά θα είναι κρούσματα που δεν θα απασχολούν το Σύστημα Υγείας. Θα είναι ανεκτά και απολύτως διαχειρίσιμα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Παυλάκη για τέταρτο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Ο κ. Παυλάκης είναι εξαιρετικός επιστήμονας του αρέσει πάρα πολύ να μας μαυρίζει τη ψυχή όμως. Το ίδιο έλεγε ότι θα έχουμε 5 και 10 χιλιάδες κρούσματα, «Αρμαγεδωνας» θα έρθει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου κλπ δεν έγινε τίποτα. Επομένως μη μαυρίζουμε τον κόσμο. Πιστεύω ότι θα ζήσουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό, με προφυλάξεις, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με ενδεχόμενο μετά τον Αύγουστο το πέταγμα της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ίσως στους εσωτερικούς για εμβολιασμένους, με όλα αυτό νομίζω ότι θα περάσουμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι».

Αναφορικά με τη συζήτηση για την άρση της πατέντας των εμβολίων, ο καθηγητής σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι σε λάθος βάση, κανείς θεωρητικά δεν θα πει όχι στην θεωρητική κουβέντα που έκανε ο Μπάιντεν και οι δικοί μας οι ηγέτες ότι πρέπει οι πατέντες να παραχωρηθούν στους ανθρώπους. Ούτε πιστεύω οι φαρμακοβιομηχανίες επιθυμούν να μην παραχωρηθούν εδώ όμως μπαίνουν οργανωτικά και πρακτικά θέματα. Το να πάρεις μια συνταγή από τον κ.Λαζάρου να μαγειρέψεις ένα περίεργο φαγητό του και να τη δώσεις σε μια νοικοκυρά που δεν έχει τα υλικά ούτε τις δυνατότητες να το φτιάξει, τι θα κάνει το φαγητό; Δεν θα το κάνει. Έχει τεράστια οργανωτικά και πρακτικά θέματα το πράγμα. Το πρόβλημα δεν είναι πως θα παραχωρηθούν οι πατέντες το πρόβλημα είναι πως θα κατασκευαστούν δισεκατομμύρια εμβόλια και πως θα οργανωθεί η διαδικασία που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων».

«Όποιος νομίζει ότι παίρνεις μια συνταγή και άμεσα εμβολιάζει τον κόσμο ζει μια χίμαιρα και νομίζω ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες είναι αρκετά έξυπνοι να καταλάβουν με αυτά που λένε αν κάνουν γκάφες ή όχι», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.