Το πρώτο βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό κατέκτησε η ομάδα RAISE του Λυκείου Φιλοθέης για το οικολογικό παγκάκι που κατασκεύασε.

Το πρωτοποριακό τους, βιώσιμο παγκάκι παρουσίασαν στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές της ομάδας RAISE (Reusable - Advanced - Innovative - Safe - Economical) του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, με αφορμή την 21η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, και την 22α Απριλίου, Διεθνή Ημέρα Γης. Δύο από τους 19 μαθητές, η Κατερίνα Βασιλάκη και η Λίνα Σαμοΐλη, μιλούν στην «ΟΝ time» για την εμπειρία τους και τη συνάντηση με τη Νίκη Κεραμέως.



Πότε γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Λίνα Σαμοΐλη: Γεννήθηκε περίπου τον Οκτώβριο η ιδέα , φτιάχτηκε η ομάδα και αρχίσαμε να συζητάμε για το προϊόν και συνεχίστηκε, είμαστε 19 παιδιά και δύο καθηγητές. Έπρεπε να βρούμε ένα προϊόν που να συμβάλλει στην κυκλική οικονομία. Επτά μήνες μας πήρε μέχρι που έγινε ο τελικός.


Τι προλαμβάνει το παγκάκι;

Κατερίνα Βασιλάκη: Έχει κάδους με αυτοματισμούς, αυτόματο άνοιγμα ανέπαφο, κλειδώνει αυτόματα όταν φτάσει το 80% ώστε να αποφευχθεί η υπερχείλιση, εμφανίζεται ένδειξη με κόκκινο λαμπάκι όταν κλειδώνει και όταν γεμίζει ειδοποιούνται τα απορριμματοφόρα ώστε να μειώνονται τα δρομολόγια και να εξοικονομούνται καύσιμα, ενώ είναι βαμμένο με φωτοκαταλυτικά χρώματα, τα οποία απορροφούν ατμοσφαιρικούς ρύπους. Λόγω του κορωνοϊού αφαιρείται η κεντρική θέση. Μάλιστα, μέσω της ομάδας καταλάβαμε περισσότερο τον ορισμό της οικολογίας.

Πώς αισθάνεστε που κατακτήσατε το πρώτο βραβείο;

Κ.Β.: Χαρά, ενθουσιασμό, περηφάνια, πολλά συναισθήματα. Μας ένωσε πιο πολύ όλο αυτό γιατί δεν γνωριστήκαμε καν από κοντά, το δημιουργήσαμε μέσω διαδικτυακών συναντήσεων λόγω καραντίνας. Μας στέλνουν συγχαρητήρια από τη WWF, ενώ εικονικά αγόραζαν παγκάκια. Πουλήσαμε 3.500 με 4.000 παγκάκια.


Πώς ήταν η εμπειρία σας στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως;

Λ.Σ.: Πολύ θετική! Συζήτησε με όλα τα παιδιά και έδειξε μεγάλη υποστήριξη για όλη την ενέργεια που κάναμε. Δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει να μπουν παγκάκια σε κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα όταν έφυγαν τα ΜΜΕ ήταν φιλική, έπαιξε μαζί μας πινγκ πονγκ, ενώ είπε πως θα προσθέσει τμήματα δεξιοτήτων σε γυμνάσια και λύκεια. Επίσης, ο πρώτος που μας υποστήριξε ήταν ο δήμαρχος Φιλοθέης, Δημήτρης Γαλάνης, ήταν κοντά μας και αγόρασε, εικονικά πάντα, τα πρώτα 100 παγκάκια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η φετινή διάκριση αποτελεί τη συνέχεια από μια σειρά διακρίσεων που έχει λάβει το συγκεκριμένο σχολείο, ενώ είναι η πρώτη φορά που κατακτά την 1η θέση στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πέρυσι είχε λάβει την 3η θέση, ενώ το 2019 τη 2η θέση. Να σημειώσουμε ότι η ομάδα αποτελείται από 19 μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου, υπό την καθοδήγηση καθηγητών του σχολείου και συνεργατών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι οι εξής: Καμπύλη Αλεξάνδρα, Καραβέλλα Λενιώ, Δανιηλίδης Μάριος, Βασιλάκη Κατερίνα, Γερμενή Ελευθερία, Γιαννικοπούλου Μαριτίνα, Δελλαπόρτα Αντζελίνα, Ζανεττοπούλου Αντουανέτα, Ιωάννου Μελίνα, Καλιαμούτος Βαγγέλης, Κορυφίδης Χριστόφορος, Μοίρας Νικόλας, Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Παπαπετροπούλου Ηρώ, Σαμοΐλη Λίνα, Στεφανοπούλου Κάτια, Συμεωνίδης Κων/νος, Τροιζής Βασίλης, Χρήστου Δημήτρης.