Μία από τις χειρότερες μέρες τους έχουν σήμερα όσοι αναγκάζονται να κυκλοφορήσουν στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο από το πρωί παραμένει κλειστό λόγω συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, συνδικάτων της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και αλληλέγγυων.

Πέραν της απόφασης τους να εορτάσουν σήμερα την εργατική Πρωτομαγιά, δυο μερες μετά την επίσημη αργία, ζητουν την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το πλαίσιο όμως αυτό δεν έχει λάβει καμία μορφή έγγραφης πρότασης ακόμη, συνεπώς η οποία κριτική, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, θεωρείται απο το υπουργείο Εργασίας ανεδαφική


Από την πλευρά τους, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ πραγματοποιούν συλλαλητήριο από τις 11:00 στην πλατεία Κλαθμώνος με σύνθημα «ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ώρου». Όπως φαίνεται και στις παραπάνω φωτογραφίες, το «παρών» στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαθμώνος, έσωσαν και αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Παππάς και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με μηχανάκι αποχώρησε από τη Σταδίου ο Τσίπρας

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα : αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος, των εργαζόμενων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, κι αυτή την μάχη θα την δώσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο  Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, για την εργατική Πρωτομαγιά.


Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας: την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε από το 1886 με τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε και ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς.

«Καλύτερα να το ξανασκεφτούν», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποχώρησε από τη συγκέντρωση με μηχανάκι μεσω Σταδίου.


Κουτσούμπας: Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 10:00 στο Σύνταγμα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο»

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα παρεβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε:

«Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων».



Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας

Λόγω της κινητοποίησης αλλά και της απεργίας στα μέσα μεταφοράς, πολλοί δρόμοι στο κέντρο είναι κλειστοί και το μποτιλιάρισμα είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τον αντίστοιχο χάρτη, τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

234

Υπενθυμίζεται πως ακινητοποιημένα παραμένουν από το πρωί το Μετρό (γραμμές 2 & 3) και η γραμμή του ΗΣΑΠ. Επίσης χειρόφρενο έχουν τραβήξει για 24 ώρες τα τρόλεϊ και το τραμ. Στον Προαστιακό, θα διακοπεί η κυκλοφορία των δρομολογίων μεταξύ 10:00 – 13:00 λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Τα ΜΜΜ που απεργούν:

  • Πλοία (ΠΝΟ) 24ωρη απεργία
  • Ηλεκτρικός/ΗΣΑΠ (Γραμμή 1) 24ωρη απεργία
  • Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) 24ωρη απεργία
  • Μετρό (Γραμμή 2 & 3) 24ωρη απεργία
  • Τραμ 24ωρη απεργία
  • ΟΣΕ/Προαστιακος στάση εργασίας 10:00 έως 13:00
Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία. 

Δεμένα τα πλοία

Σημειώνεται πως λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της, με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας.