Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την συμμετοχή των πολιτών.

Όπως ανέφερε ήταν ιδιαίτερα χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30αρηδες και από την επιφυλακτικότητα στην ενθουσιώδη συμμετοχή.

Στη μάχη των εμβολιασμών προστίθεται και το Johnson & Johnson. H αποτελεσματικότητα του εμβολίου για μέτρια προς σοβαρή νόσο φτάνει το 66%, ενώ για τις σοβαρές μορφές της νόσου φτάνει το 73%.

Είναι μονοδοσικό, διατηρείται σε συνθήκες συντήρησης ψυγείου, και προορίζεται για ευρεία χρήση.

Στις δοκιμές του εμβολίου δεν συμπεριλήφθηκαν οι έγκυες γυναίκες.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ακόμα πως το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό δεν θα πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι και για τα άλλα εμβόλια δεν χρειάζεται δεύτερη δόση.

Διάρκεια ανοσίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών επιστημονικών μελετών τους πρώτους 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό είναι σπάνια η επαναλοίμωξη.

Αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν ήταν αποτελεσματικό το εμβόλιο, και προχωράνε σε τεστ αντισωμάτων. Αρκετές φορές μπορεί η εξέταση να είναι αρνητική, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία.

Ωστόσο η παγκόσμια βιβλιογραφία είναι σαφής και δεν συστήνει έλεγχο αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό.