Υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19, και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ανέφερε δε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

Κικίλιας: Είμαστε αισιόδοξοι, να μην ξεχνάμε τα ατομική μέτρα προστασίας

Πιο συγκεκριμένα:

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία, η νόσος είναι ακόμα εδώ. Είμαι υποχρεωμένος να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας το ένα μετά το άλλο, ώστε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

Παρουσιάζεται μικρή πτώση στα κρούσματα, αλλά η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 ετών. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,6%.

Προσπαθούμε να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Χρειάζεται μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά. Πρέπει να προσέχουμε πολύ στους κλειστούς χώρους, στα μαγαζιά, στα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Να διαφυλάξουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι. Πρέπει όλοι μαζί, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να τηρούμε τα μέτρα.

Υπάρχει αισιοδοξία. Όταν ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μία ημέρα και ξεπερνάμε το ένα εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις.

Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό

Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας: