Πάνω από 100 χιλιάδες εμβολιασμοί έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος εκτίμησε, παράλληλα, πως μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Σήμερα έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100 χιλιάδες εμβολιασμοί», δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», ενώ πρόσθεσε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση, με περίπου 500 χιλιάδες συμπολίτες μας να εκμεταλλεύονται το άνοιγμα της πλατφόρμας και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι ένα εκατομμύριο πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και με τις δυο δόσεις, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν. «Πρέπει να δούμε τι ραντεβού θα κλειστούν τις επόμενες ήμερες για να πάρουμε αποφάσεις για την επόμενη ηλικιακή κατηγορία και αυτό θα γίνει προς το τέλος του μήνα», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, στη «μάχη» κατά του κοροναϊού μπαίνει από σήμερα και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όπως είχε αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης), είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Ανεβάζει ταχύτητα η «Ελευθερία»

Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει ταχύτητα, με αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος εμβολιασμών και στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα αυτό, και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 24:00. Επίσης, στη διαδικασία εμβολιασμού εντάσσονται ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγωνιστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται πολίτες άνω των 30 ετών (30-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca, άνω των 45 ετών και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Στάση αναμονής για τους εφήβους

Εν τω μεταξύ, Έλληνες επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν συνεχώς τις κλινικές μελέτες που αφορούν τον εμβολιασμό των εφήβων.

Μάλιστα, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους αρμόδιους οργανισμούς, πρόθεση είναι η σχετική οδηγία να υιοθετηθεί άμεσα και στη χώρα μας, με το ιδανικό σενάριο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία έστω στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. Ωστόσο, ο εμβολιασμός των εφήβων αναμένεται να είναι προαιρετικός.

Χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης στις ηλικίες 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες εισηγήθηκαν την επέκταση της άδειας και στον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τις αρχές Απριλίου.

Πιο επιφυλακτικοί είναι, εντούτοις, οι επιστήμονες για τον παιδικό πληθυσμό – από 0 έως και 12 ετών -, υπό την έννοια ότι τα μικρότερα παιδιά δεν απειλούνται από τον ιό SARS-CoV-2 και συνεπακόλουθα από τις σοβαρές επιπλοκές του, με αποτέλεσμα να μειώνεται το όφελος του εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε μικρότερα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας.