Στο 4,72% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στη χώρα μας, δείγμα ότι ο κοροναϊός συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα. Το φετινό Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό για όλους μας, αλλά την μεγαλύτερη διαφορά την ζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ που δίνουν καθημερινά για μήνες τώρα, σκληρό αγώνα για να κρατήσουν ζωντανούς τους συνανθρώπους μας που παλεύουν με τον κοροναϊό.

Η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ είναι κάτι που θα καθυστερήσει, όπως μαρτυρούν οι δείκτες και καθώς οι διασωληνωμένοι για ακόμη μια ημέρα, το Μεγάλο Σάββατο, ήταν πάνω από τους 800, ενώ μπορεί να καταγράφεται τάση σταθεροποίησης στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά σε υψηλά νούμερα.

 Το Μεγάλο Σάββατο λοιπόν, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.391 νέα κρούσματα με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται σε 4,72%. Αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, ωστόσο δεν είναι ενδεικτικός της κατάστασης, αφού διενεργήθηκαν εξαιρετικά λίγα τεστ – συγκεκριμένα 29.073, πολύ κάτω από τον μέσο όρο- λόγω των ημερών.

 Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ

Ωστόσο, οι ΜΕΘ παραμένουν στο «κόκκινο» καθώς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 811 ασθενείς, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τους 802 που είχαν καταγραφεί τη Μεγάλη Παρασκευή. Αριθμοί που αν μη τι άλλο δείχνουν πως η σταθεροποίηση είναι εξαιρετικά εύθραυστη και εάν δεν υπάρξει προσοχή, η πανδημία μπορεί και πάλι να «ξεφύγει».

 Αντίστοιχα, σε υψηλά νούμερα φαίνεται να σταθεροποιούνται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής που αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα:

 Ειδικότερα καταγράφηκαν:

 203 εισαγωγές στις 26 Απριλίου

201 εισαγωγές στις 27 Απριλίου

191 εισαγωγές στις 28 Απριλίου

195 εισαγωγές στις 29 Απριλίου

193 εισαγωγές στις 30 Απριλίου

Θετικά νέα

Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά νέα: Αρκετά φάρμακα αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, «υπάρχουν θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου. Δε θα υπάρχει ένα φάρμακο. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αντιικά φάρμακα για να αναστείλουμε τον πολλαπλασιασμό του ιού, αλλά σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στο να αναστείλουμε τη φλεγμονή είτε με τα κορτικοειδή είτε με άλλους παράγοντες που εμποδίζουν ή μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία είναι αυτή που οδηγεί μερικούς ασθενείς σε πολύ βαριά κατάσταση».

 Ο ίδιος προανήγγειλε θεραπείες για την πρόληψη των θρομβώσεων, την καλύτερη υποστήριξη του αναπνευστικού, αλλά και την αναστολή φλεγμονών. «Όλες αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι σε εξέλιξη και όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε και τη βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών που νοσηλεύονται», πρόσθεσε.