Στην πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιαςκατά την ενημέρωση του υπουργείου για τον κοροναϊό. 

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά περίσσοτεροι από 3 εκατ. εμβολιασμοί, τονίζοντας ότι η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί από την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι άνοιξε νωρίτερα από τον προγραμματισμό η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Η πλατφόρμα είχε ανακοινωθεί πως θα ανοίξει την Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως τα πρώτα ενημερωτικά SMS για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τις επόμενες ώρες.

Ήδη όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα ώστε να μπουν στο emvolio.gov.gr και να κανονίσουν το ραντεβού τους.

Μάλιστα μέσα σε λίγα λεπτά έκλεισαν τα πρώτα ραντεβού μέχρι και τον... Ιούνιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όποιος μπαίνει στην πλατφόρμα να μην βρίσκει διαθέσιμο ραντεβού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές λόγω της κατακόρυφα αυξημένης ζήτησης σε ραντεβού από την ηλικιακή ομάδα 30-39 και 40-44, που άνοιξε τη Μεγάλη Τετάρτη, θα υπάρξει άμεσα αύξηση εμβολιαστικων γραμμών και νέα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα «σπάνε» καθημερινά το ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών:

  • Μ. Δευτέρα: 61.574 εμβολιασμοί
  • Μ. Τρίτη: 61.859 εμβολιασμοί
  • Σήμερα, Μ. Τετάρτη θα ξεπεράσουμε τους 62.968 εμβολιασμούς.
Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 Εμβολιαστικά Κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς καθημερινά, ανέφερε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πολίτες ηλικίας 30 - 39 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 9.142 εμβολιασμοί πολιτών και έχουν προγραμματιστεί πάνω από 106.652 ραντεβού.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε διευκρινίσεις όσον αφορά στην συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι σαφείς οδηγίες θα εκδοθούν μετά το Πάσχα.

«Είναι προφανές ότι τους επόμενους μήνες όσοι εμβολιάστηκαν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας», ανέφερε η ειδικός, τονίζοντας, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει απόλυτη χαλάρωση. Συγκεκριμένα είπε πως αν, για παράδειγμα, βρεθούν στον ίδιο χώρο δύο ζευγάρια εμβολιασμένων, μπορούν να μην φορούν μάσκες, αρκεί τις προηγούμενες μέρες να μην έχουν βρεθεί σε δυνητικά επικίνδυνο επιδημιολογικά περιβάλλον.

Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45 -49


Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει για τους 45-49 ετών, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, ενώ από τις 5 Μαΐου ξεκινούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση, τον Μάιο στην Ελλάδα θα εμβολιάζονται όλοι όσοι είναι άνω των 30 ετών. Ήδη έχουν κλειστεί αρκετές χιλιάδες ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca και ήδη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 9142 νέοι άνθρωποι.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε περήφανος για την επιχείρηση «Ελευθερία», ενώ απάντησε στις απίστευτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπραότι η πλατφόρμα για τους νέους 30-39 ετών άνοιξε προκειμένου να «ξεστοκάρουμε» το Astrazeneca.

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας είπε: «Η ανάγκη για αντιπολίτευση πρέπει να έχει κάποια όρια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιδείξει επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και τους ευχαριστώ δημοσίως. Κυρίες και κύριοι δεν διόρισα εγώ αυτή την επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα το 2017. Είναι εξαιρετική ομάδα και γι΄ αυτό ανανέωσα τη θητεία τους. Τους ευχαριστώ πολύ και δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά τη καρδία. Είναι σοβαροί επιστήμονες και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους ξεστοκάρουμε τα εμβόλια».