Περισσότεροι από 100.000 συμπολίτες μας από την ηλικιακή κατηγορία 30 – 39 ετών έχουν ήδη κλείσει τα ραντεβού τους προς εμβολιασμό, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr, αποκλειστικά με το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, ενώ υψηλές ταχύτητες έχει ήδη αρχίσει να πιάνει η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας, η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, τους 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς και θα αναπτύσσεται από τις αρχές του ερχομένου Μαϊου σε περίπου 1.500 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, έναντι των 1.073, τα οποία είχαν προγραμματισθεί αρχικά.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, προανήγγειλε τη Μεγάλη Τρίτη, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ότι επίκειται άμεσα η έναρξη του παράλληλου προγράμματος της κατ’ οίκον χορήγησης των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, σε πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας.

Έτσι, ανοίγει αύριο, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr για τον καθορισμό των ραντεβού προς εμβολιασμό της ηλικιακής κατηγορίας 40 – 44 ετών, αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, και το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαϊου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής κατηγορίας 45 – 49 ετών, με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca, καθώς και εκείνο της εταιρείας Johnson & Johnson, το οποίο εντάσσεται κανονικά από την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαϊου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου είχαν διενεργηθεί στη χώρα μας συνολικά 2.945.058 εμβολιασμοί, με τους 2.063.834 εμβολιασμένους να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και τους 881.224 να έχουν λάβει και τη δεύτερη, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των εμβολιασμών κινείται πλέον στους 61.000 – 62.000, έναντι των 53.000 – 57.000, που ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες.

Τα ποσοστά των εμβολιασμένων

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα οποία έδωσε τη Μεγάλη Δευτέρα στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «τα άτομα ηλικίας 85 και άνω, 62% έχουν εμβολιαστεί και το ποσοστό αυτό είναι 67% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.
80-84 είναι 62% έχουν εμβολιαστεί, 67%, οι ίδιες τιμές και εδώ.
75-79, 71% έχει εμβολιαστεί και 78% έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει προγραμματίσει ραντεβού. Είναι η καλύτερη ηλικιακή ομάδα η συγκεκριμένη.
Το 70-74, 55% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και αν προσθέσουμε αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού αυτό ανέρχεται στο 73%.
65-69 είναι 35% έχει ήδη εμβολιαστεί και ανέρχεται το ποσοστό στο 71% με τα κλεισμένα ραντεβού.
60-64 το 51% έχει εμβολιαστεί και θα ανέλθει στο 64% με τα ραντεβού.
Και οι δυο ομάδες που ανοίξαμε την προηγούμενη εβδομάδα, για τέσσερις μέρες είναι τώρα. Στην ομάδα 55-59, το 53% έχει ήδη κλείσει ραντεβού και στους 50-54, που άνοιξε πριν από δυο μέρες, το 43% έχει ήδη προγραμματίσει το ραντεβού του».

Θεμιστοκλέους στο parapolitika.gr για τον εμβολιασμό των εγκύων

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πολλά είναι τα ερωτήματα εκ μέρους εγκύων γυναικών, οι οποίες ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 30 – 39 ετών και επιθυμούν να εμβολιαστούν, με δεδομένο ότι υπάρχει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να αποφεύγουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του εν λόγω εμβολίου σε έγκυες γυναίκες, δεδομένα τα οποία δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με όσα διευκρινίζει στο parapolitika.gr ο Μάριος Θεμιστοκλέους, λοιπόν, οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 30 – 39 ετών δεν πρέπει να κλείσουν στο τρέχον χρονικό διάστημα το ραντεβού τους προς εμβολιασμό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, καθώς στο τρέχον χρονικό διάστημα και για την ηλικιακή κατηγορία 30 – 39 ετών διαθέσιμο είναι αποκλειστικά και μόνον το εμβόλιο της AstraZeneca.
Οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 30 – 39 ετών, μας εξηγεί επίσης ο Μάριος Θεμιστοκλέους, καλούνται να κλείσουν τα ραντεβού τους προς εμβολιασμό αργότερα και αφού καταστούν διαθέσιμα και για τη δική τους ηλικιακή κατηγορία τα εμβόλια των φαρμακευτικών εταιρειών Rfizer – BioNTech και Moderna.

Εκκλήσεις από Μητσοτάκη – Κικίλια – Μόσιαλο

Πάντως, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε την περασμένη Τετάρτη νέα έκκληση – παράκληση προς τους πολίτες «να θωρακίσετε την υγεία σας με το εμβόλιο», καθώς «τα ποσοστά των εμβολιασμένων δεν βρίσκονται στα επίπεδα που θα θέλαμε, ιδιαίτερα μεταξύ των πιο ευπαθών συμπολιτών μας. Κι όμως, η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνωμένων ασθενών είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, επανέλαβε τη Μεγάλη Τρίτη την έκκλησή του προς τους πολίτες, με σχετικό video, το οποίο ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.

Επίσης, δραματικές και ιδιαιτέρως επίμονες εκκλήσεις για προσέλευση των πολιτών στον εμβολιασμό κατά του νέου κοροναϊού απηύθυνε την περασμένη Τετάρτη και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει ότι τον ερχόμενο Μάιο θα διενεργηθούν ενδεχομένως ακόμη και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ τον ερχόμενο Ιούνιο ακόμη και 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Τέλος, τη δική του έκκληση προς τους πολίτες για τον εμβολιασμό τους απηύθυνε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κοροναϊού, Ηλίας Μόσιαλος:

«Να πειστούν οι άνω των 50 ετών για να εμβολιαστούν. Να φτάσουμε πάνω από το 85% σε συμμετοχή».