Αντίστροφα μετρά η κοινωνία τόσο για την επαναφορά της κανονικότητας όσο και στην ανάγκη να υψωθεί άμεσα το τείχος ανοσίας για την χώρα μας.

Στις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του Τουρισμού η χώρα και η κοινωνία θα επανεκκινήσει και για το λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν οι κινήσεις όλων, πολιτών, κυβέρνησης, επιχειρήσεων, οικονομικών παραγόντων, αλλά και του συστήματος υγείας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές προκειμένου να βγούμε στην κανονικότητα με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες. Όπως υπογραμμίζουν ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μετά τις 15 Μαΐου, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα μέτρα προστασίας.

Το άνοιγμα του Τουρισμού φέρνει και μια σειρά ακόμη από ελευθερίες που θα επανέλθουν στην καθημερινότητά μας, όπως οι μετακινήσεις, η κατάργηση του sms κά.

Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν κώδωνα κινδύνου, σημειώνοντας ότι ειδικά σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε, η όποια επιστροφή στην κανονικότητα και το όποιο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

 «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση, είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος», τονίζει ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Παπανικολάου, λέγοντας ότι οι εφημερίες του νοσοκομείου δεν είναι καλές.

 «Η τελευταία εφημερία ήταν πολύ δύσκολη, έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες οι ΜΕΘ».

 Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε ακόμα σε θύελλα», υπογραμμίζοντας ότι θέλει όποιες αποφάσεις ληφθούν πρέπει να είναι με προσοχή.

 «Η χαλάρωση είναι καταστροφική σε περιόδους όξυνσης της πανδημίας, υπογραμμίζει και χαρακτηρίζει σωστή την απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα.

 «Προέχει η ανθρώπινη ζωή».

 Ανησυχητικό είναι το γεγονός της έξαρσης της οικογενειακής διασποράς η οποία «είναι μεγάλη».

 Από την άλλη, ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο «δεν έχουμε δει ακόμη περιστατικό που να έχει εμβολιαστεί και να έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ του νοσοκομείου. Το περνάνε πιο ελαφρά».

 Ασφαλείς οι έγκυες

«Έχουμε εξαιρετικά δεδομένα ασφάλειας για τα mRNA εμβόλια», τονίζει ο Γεώργιος Τσιβγούλης, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων.

 «Σχετικά δεδομένα δεν υπάρχουν για το εμβόλιο της AstraZeneca και της J&J» χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι «υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτά τα εμβόλια».

 Σύμφωνα με ανακοίνωση μάλιστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και μετά από δοκιμές, το εμβόλιο της AstraZeneca ελαττώνει τις νοσηλείες στο νοσοκομείο, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και τους θανάτους.

 Ο κ. Τσιβγούλης τόνισε ότι «είναι σημαντικό σε αυτήν τη φάση να εμβολιαστούμε όλοι μαζικά», καθώς προέχει η υγεία όλων μας.

 Σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου στους άντρες, ο καθηγητής τόνισε ότι «εν υπάρχει κάποια αντένδειξη για τους άνδρες».