Στο χειρότερο σενάριο εξελίσσεται η υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, με τις καταγγελίες συγγενών θανόντων και πρώην εργαζομένων να πληθαίνουν, ενώ οι αστυνομικές έρευνες στρέφονται πλέον και στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί.

Την ίδια στιγμή, συνεχείς είναι οι καταγγελίες και για περιουσίες που άλλαζαν χέρια με περίεργο τρόπο. Ενδεικτικά, η ακίνητη περιουσία μιας γυναίκας από τα Χανιά φέρεται να μεταβιβάστηκε στο σύνολο της στην εκκλησία και σε μοναστήρια της περιοχής, ενώ η ίδια κατέληξε στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων όπου και πέθανε λίγο καιρό μετά. Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντάχθηκε η συγκεκριμένη διαθήκη με βάση τις καταγγελίες συγγενών της ηλικιωμένης γυναίκας.

Επίσης, στο φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνεται και άλλη περίπτωση περίεργης μεταβίβασης ακινήτου το οποίο άνηκε σε τρόφιμο του γηροκομείου και βρέθηκε με εξαιρετικά χαμηλό τίμημα στην ιδιοκτησία ανθρώπου από το φιλικό περιβάλλον των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα πλέον στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση και εξετάζονται ακόμα και περιπτώσεις πριν από το 2020 από όπου αρχικά είχε ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης.

«Είδα πάρα πολλούς θανάτους»

Πρώην εργαζόμενη στη δομή καταγγέλλει πως πολλοί ήταν εκείνοι που πέθαναν από πνιγμό, επειδή βιαζόντουσαν για να τους ταΐσουν. «Πάρα πολλούς θανάτους είδα εγώ. Τώρα τι να σας πω. Γύρω στα 25-30 άτομα ήταν σίγουρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμένα ήταν το χειρότερο αυτό, όταν ήταν να φάνε. Μέσα σε μισή ώρα να ταΐσεις 60 άτομα για να προλάβεις να τους ξαπλώσεις. Και με το ζόρι τους ταΐζαμε όλο το πιάτο. Δηλαδή στους καταθλιπτικούς, που ξέρετε δεν έχουν όρεξη ή στους ανοιακούς που έπρεπε να περιμένεις να μασήσουν, πολλές φορές και είχαμε και περιπτώσεις που υπέκυψαν άνθρωποι» αποκάλυψε η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για υποσιτισμό και κακομεταχείριση των τροφίμων, μίλησε σε τοπικό, ειδησεογραφικό ιστότοπο και η ανιψιά ηλικιωμένου, που εισήλθε στο δομή το 2017. «Τους έβριζαν, τους χτυπούσαν στα χέρια και τους έδεναν στο κρεβάτι για ασήμαντο λόγο. Είχαν κάτι δίσκους που είχαν μια θέση για φαγητό που ούτε μωρό δεν χορταίνει. Θυμάμαι τις ηλικιωμένες όταν πήγαινα στα δωμάτια να μου ζητούν νερό. Μου έλεγαν “πεινάω, σήκωσέ με, σκέπασέ με”. Όταν τον πήγαμε στο γηροκομείο (σ.σ. τον θείο της) ήταν γύρω στα 100 κιλά και έγινε σκελετός. Εχασε τουλάχιστον 30 με 40 κιλά. Υποσιτίζονταν οι άνθρωποι. Ήθελε να φύγει. Μου έλεγε “πάρε με από εδώ. Πάρε με να πάμε σπίτι”» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:

«Του πηγαίναμε φαγητό, γιατί εκεί ήταν κάτι δίσκοι με μερίδες που δεν φτάνουν ούτε για μικρό παιδί, με φρούτο μισό πορτοκάλι. Με μια φέτα ψωμί. Ξαφνικά άρχισαν να μου ζητούν χρήματα για να του δώσουν σίδηρο και αίμα. Όταν τους ρώτησα γιατί, μου είπαν ότι είχε πέσει ο αιματοκρίτης του. Τελικά τον πήραμε από εκεί μετά από περίπου ένα χρόνο, λόγω της κατάστασης. Και τα χρήματα που μας ζητούσαν, ενώ ξεκινήσαμε από 750 ευρώ, με τα φάρμακα μας ζητούσαν όλο και περισσότερα και ξεπεράσαμε το χιλιάρικο».

Χορηγούσαν ηρεμιστικά

Η μητέρα του κ. Δημήτρη Παρδαλάκη έζησε για τρεις μήνες στο γηροκομείο των Χανίων και σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον ίδιο, της άλλαξαν τη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να τον έχουν ενημερώσει.

«Δεν έτρωγε όταν την πήρα. Στις 90 μέρες που έκατσε, έχασε γύρω στα 15 κιλά. Είχε άρνηση στο φαγητό. Μετά ψαχτήκαμε λίγο παραπάνω από έναν γιατρό και είδα στον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα, ακόμα και στεντόν» καταγγέλλει ο ίδιος.

Ψέματα στους συγγενείς για την υγεία των τροφίμων

Η κυρία Μαρία Παπαδάκη, μιλώντας στα Μέσα και αναφερόμενη στην περίπτωση του πατέρα της, έκανε λόγο για σωρεία ψευδών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, της απαγόρευαν να τον δει, προφασιζόμενοι πως ήταν ώρα ξεκούρασης και τη διαβεβαίωναν ότι η υγεία του ήταν σε άριστη κατάσταση.

«Οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται, διότι – θεωρώ- ο πατέρας μου υπέστη έκθεση σε βαριά, σωματική βλάβη.Την πρώτη φορά που πήγα, κατά την ημέρα εισαγωγής του, μου είπαν πως είχα φτάσει αργά και δεν μπορούσα να τον δω. Στο πρώτο επισκεπτήριο μου είχαν πει ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον» είπε η κ. Παπαδάκη.

Καθώς η εξήγηση που της δόθηκε δεν την κάλυψε τότε, η ίδια ξανά πήγε την επόμενη ημέρα. Όπως περιέγραψε, όταν η υπεύθυνη την είδε από τις κάμερες, βγήκε έξω και της είπε πως και πάλι δεν μπορούσε να δει τον πατέρα της λόγω ότι οι ηλικιωμένοι είχαν αποσυρθεί για ξεκούραση.

«Έχοντας κακό προαίσθημα, την απώθησα και πλησίασα στη τζαμαρία που είναι η τραπεζαρία. Είδα την πατέρα μου να κάθεται δεμένος, σε πολύ κακή κατάσταση, σαν να μην είχε επαφή με το περιβάλλον. Ζήτησα να τον βγάλουν έξω. Ρώτησα γιατί ήταν έτσι και επανέλαβαν εξαιτίας άρνησης στο νέο περιβάλλον. Ρητά με διαβεβαίωσαν πως έχαιρε άκρας υγείας, τα ζωτικά σημεία του ήταν άριστα, ήταν απύρετος και είχε άριστο οξυγόνο. Δεν με έπεισαν αυτά και ζήτησα τη διακομιδή του στο νοσοκομείο» συμπλήρωσε.

Παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε, επέμεινε και έτσι εκδόθηκε από τη δομή παραπεμπτικό, στο οποίο αναφερόταν πως ο ηλικιωμένος είχε 36,1 πυρετό, 97% οξυγόνο και θα μεταφερόταν κατά δήλωση των συγγενών του.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την κ. Παπαδάκη, ο διασώστης του ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε διαπίστωσε πως ήταν εμπύρετος και με οξυγόνο στο 85%. «Φτάνοντας στο νοσοκομείο, μετά από 4 λεπτά, οι γιατροί είπαν ότι είχε 41 πυρετό και πέθαινε. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους του. Δεν ξανασηκώθηκε ποτέ, πήρε μία καθοδική πορεία που οδήγησε στον θάνατό του 1,5 μήνα μετά» κατέληξε.

«Πρόκειται για τέρατα»

Την ίδια στιγμή, ο γιος της 85χρονης για την οποία διατάχθηκε η εκταφή, μίλησε στο MEGA και δήλωσε: «πρόκειται για τέρατα. Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες. Να κλειστούν τα θηρία μέσα».

Η 85χρονη μπήκε στο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2020 και πέθανε 4 μήνες μετά. Όπως λέει ο γιος της, μετά τις πρώτες μέρες, οι υπεύθυνοι με διάφορες προφάσεις τον κρατούσαν μακριά.

Τον περασμένο Μάιο ενημερώνεται πως η μητέρα του έπαθε ουρολοίμωξη. Τρεις μέρες μετά χωρίς να την έχει δει, μαθαίνει ότι πέθανε. Η μαρτυρία νοσηλευτή για πτώση της άτυχης γυναίκας από το κρεβάτι της, αρχίζει να βάζει στο μυαλό του, τους πρώτους εφιάλτες. Οι υπεύθυνοι, όπως λέει, δεν τον ενημέρωσαν ποτέ.

«Χτύπησε η μητέρα του και την άφηναν να πεθαίνει τρεις μέρες συνεχόμενα» λέει μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ο γιος της 85χρονης είναι πεπεισμένος πως η μητέρα του θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε αυτό το γηροκομείο. Κάτι που πιστεύουν στην πλειοψηφία τους οι συγγενείς κ των άλλων 73 θυμάτων, που ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της έρευνας.

«Ένα κολαστήριο ήταν εδώ και 12 χρόνια. Τη μάνα μου την είχα βάλει εκεί, την τρελάνανε τη μανούλα μου» λέει, κλαίγοντας κόρη άλλου θύματος.

Έγραψε την περιουσία στην Εκκλησία

«Νοσηλεύτηκε στο Αγία Σκέπη- Άουσβιτς, σε αθλία κατάσταση, την επισκεπτόμουν και έβλεπα τραγικές εικόνες, δεμένους ανθρώπους, θα καταθέσω και φωτογραφίες», δήλωσε χαρακτηριστικά συγγενής θύματος.

Έξω από το κατώφλι του εισαγγελέα, συγγενής ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο των Χανίων, κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ πως της άρπαξαν την περιουσία, ενώ η γυναίκα είχε άνοια, καθώς είχε περάσει δύο εγκεφαλικά.

«Έχω έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην ιεραρχία της Κρήτης, μεσολάβησε ώστε η περιουσία της … μου, η οποία ήταν σε αρχική άνοια, κ με δύο εγκεφαλικά στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε σε μονές και γενικότερα στην εκκλησία της Κρήτης», σημείωσε ο συγγενής της άτυχης γυναίκας.

Αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν πως η εν λόγω περιουσία μεταβιβάστηκε στην εκκλησία.. σε Μητροπόλεις και Μονές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, συγγενείς της ηλικιωμένης κατήγγειλαν άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο των Χανίων.

«Έβλεπα ότι έχανε κιλά, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, έπεφτε… Κάποια στιγμή, πήγα μια μέρα, την τελευταία φορά που πήγα, την έψαχνα, τους έψαχνα, από εκεί από εδώ, ρωτώ, τίποτα, τίποτα, κανείς δεν μου έλεγε. Μιλιά! Άσε που για να πάω είχαν δώσει εντολή να μην πάει κανείς...Ούτε χωριανός, ούτε τίποτα. Άνθρωπος να μην πηγαίνει μέσα. Εγώ με τον τσαμπουκά, να σου δώσω να καταλάβεις, έμπαινα μέσα και μια στιγμή, κάποια στιγμή, την έχασα και την είχανε, ήταν κάτω, στο μπάνιο, την είχανε κάτω στο υπόγειο, ήταν ένα μπάνιο, δεν κατέβηκα εγώ και την είχανε ξεχάσει εκεί. Ωχ, μου λέει η νοσοκόμα, και την είχαν ξεχάσει 2 ώρες; 3 ώρες; Την βγάλανε πάνω, ήταν παγωμένη, την ξαπλώνανε…», σημείωσε συγγενικό πρόσωπο άλλου θύματος.

Στις καταγγελίες απάντησε ο επίσκοπος Δορυλαίου.

«Υπάρχει συμβολαιογράφος, η οποία συνέταξε τη διαθήκη της μέσα στο νοσοκομείο. Η γυναίκα λοιπόν αυτή, την πήρανε 3 ή 4 οικογένειες αν θυμάμαι καλά στην Κάινα. Κάθισε από 1 μέχρι 1,5 μήνα, δεν την άντεχαν γιατί ήταν πολύ διεγερτική. Και αυτά που άφησε στην εκκλησία, δεν τα ζητήσαμε εμείς, "θέλουμε να μας τα δώσεις με το έτσι θέλω". Και όταν είχε σώας τας φρένας, έγραφε στην εκκλησία, έχει γράψει στην ενορία της, είχε γράψει στον παπά του χωριού της, δεν έχει γράψει σε μας», απάντησε ο επίσκοπος.

Κι άλλη ύποπτη μεταβίβαση ακινήτου

Οι αρχές ωστόσο ερευνούν άλλη μια περίεργη μεταβίβαση ακινήτου.

Ηλικιωμένη με άνοια, έμεινε στο γηροκομείο την περίοδο 2013 – 2017. Με ειδικό πληρεξούσιο, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να πούλησε ακίνητο της ηλικιωμένης σε πρόσωπο του φιλικού της περιβάλλοντος. Ενώ το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ,τελικά πουλήθηκε έναντι μόλις 50.000 ευρώ. Και αυτά μάλιστα δόθηκαν ως μετρητά στην ηλικιωμένη που βρισκόταν στη δομή, με άνοια.

Με αναφορά στον Άρειο Πάγο, ο δικηγόρος του γηροκομείου ζητά να εξεταστούν ως μάρτυρες περισσότερα από 50 άτομα προκειμένου να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο..

«Δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σίγουρα η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της όπως το πράττει πάντα και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους. Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι "εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν», σημείωσε ο δικηγόρος του γηροκομείου Χανίων, Νίκος Ρουσσόπουλος.

Και η Μαρία Παπαδάκη έχασε τον πατέρα της στο γηροκομείο των Χανίων.

Την τελευταία ημέρα που βρισκόταν στη μονάδα και φώναζε να τον πάρει από εκεί και να τον μεταφέρει σε άλλη δομή, της έλεγαν πως ο πατέρας της είναι καλά, με 36 πυρετό και οξυγόνο 97%.

Σε 15 λεπτά, όταν έφτασε στο νοσοκομείο των Χανίων της είπαν ότι ο πατέρας της έχει 41 πυρετό κ πεθαίνει. «Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον πατέρα μου, δεν ξανασηκώθηκε ποτέ, επακολούθησε μια πορεία καθοδική η οποία δυστυχώς οδήγησε στον θάνατό του, 1,5 μήνα μετά», κατήγγειλε η ίδια.

Ως δικηγόρος, υπέβαλε έγκληση πέρυσι τον Σεπτέμβριο για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη. Όμως, δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε.

«Όταν 2 μήνες μετά ήρθαν με δική τους πρωτοβουλία, οι άγνωστοι τότε υπάλληλοι κ άρχισαν μου περιγράφουν τι γινεται εκεί μέσα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, θεωρώ ότι αυτό που πραγματικά τελέστηκε, ήταν θανατηφόρος έκθεση», πρόσθεσε η κ. Παπαδάκη.

Εκταφή ηλικιωμένης


Στον ΣΚΑΙ μίλησε και ο γιος της ηλικιωμένης που πέθανε στην Αγία Σκέπη, για την οποία έγινε εκταφή σορού ώστε να εξακριβώσουν τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της.

«Έπεσε, χτύπησε, είχε αιμορραγία, την τουλουπάνιαξαν στο κεφάλι για να μην χύνεται αίμα. Δεν την έραψαν, δεν έκαναν τίποτα, και την άφησαν εκεί 3 μέρες μέχρι να πεθάνει. Αυτό είναι κατ' εξακολούθηση φόνος. Καθόταν εκεί μέχρι να τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διαπιστωθεί ευρήματα κακοποίησης.. εκκρεμούν ωστόσο οι ιστολογικές εξετάσεις που θα δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου της ηλικιωμένης.

Έρευνες ΕΛΑΣ

Στο μεταξύ, προς δύο κατευθύνσεις κινούνται οι έρευνες της αστυνομίας. Η πρώτη έχει να κάνει με τις κακοποιήσεις, με τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ηλικιωμένων, και με τις πάρα πολλές καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και με τις καταθέσεις ενώπιον των ανακτριτικών αρχών.

Ο δεύτερος δρόμος των ερευνών σχετίζεται με τις περίεργες μεταβιβάσεις είτε σε φιλικά προς το ίδρυμα πρόσωπα είτε προς την εκκλησία με ανθρώπους που μετά τη μεταβίβαση κατέληξαν στο ίδρυμα. Η συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα στέλνει την έρευνα και σε χρόνια πριν το 2020.

Τέλος, υπάρχει μια καταγγελία και για εμπλοκή αστυνομικών, την οποία ερευνούν οι αρχές.