Εντείνεται η εμβολιαστική κάλυψη προς όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με την «Επιχείρηση Ελευθερία» να δίνει τα πιο αισιόδοξα μηνύματα, εν όψει της συνέχειας στη μάχη με τον «αόρατο εχθρό». Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και τη Μεγάλη Πέμπτη για τους 40-44 ετών με το AstraZeneca, ενώ την Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson.

Θεοδωρίδου: Ασφαλές για τις εγκύους το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σε έγκυες έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Πριν μια βδομάδα είχαμε κοινή απόφαση για άρση της χορήγησης ενός εμβολίου της Johnson & Johnson. Στο διάστημα αυτό μιας εβδομάδας έγινε ένας λεπτομερής έλεγχος σχετικός με τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει την παύση της χορήγησης όπως τα επεισόδια θρόμβωσης. Η απόφαση ήταν η άρση αυτής της απαγόρευσης του εμβολίου» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

«Έγινε λεπτομερείς έλεγχος των περιστατικών στις ΗΠΑ με παραμέτρους ελέγχου του κινδύνου και τα στοιχεία που προέκυψαν πως:

-Ο αριθμός των περιπτώσεων παρενεργειών ήταν 15 περιπτώσεις σε 7,9 εκατ. δόσεων της Johnson & Johnson.

-Αφορούσαν γυναίκες 18-49 ετών ενώ ο χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων ήταν μετά από 1 με 2 βδομάδες».

«Η στάθμιση του κινδύνου από τον covid και του κινδύνου του εξαιρετικού μικρού από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση που ήταν τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και να παρακολουθούμε τα περιστατικά. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του εμβολίου και στη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι ένα εμβόλιο που περιμέναμε, πολύ χρήσιμο το οποίο θα πάει εκεί που αδυνατούν να πάνε τα άλλα εμβόλια» ανέφερε.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Παράλληλα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου. Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.

Γεωργιάδης: Χρειάζονται 5,5 εκατ. εμβολιασμοί για ένα ισχυρό τείχος ανοσίας

«Χρειάζονται να γίνουν 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ώστε να επιτύχουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι μόλις το 60% των ηλικιών άνω των 80 έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Κατά την εκτίμηση του υπουργού Ανάπτυξης, από την Τρίτη που ανοίγει η πλατφόρμα και για τις νεότερες ηλικίες αλλά και την αύξηση της ροής των εμβολίων το επόμενο διάστημα, τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Μάλιστα αποκάλυψε πως εταιρίες όπως η αμερικανική αεροπορική DELTA, ετοιμάζει δύο επιπλέον πτήσεις με προορισμό τη χώρα μας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον τουρισμό. «Ο Μάιος θα είναι ένας μήνας κανονικότητας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι εμβολιασμοί». Παράλληλα σημείωσε, πως πρέπει σε κάθε ευκαιρία να υπογραμμίζεται με ένταση η αναγκαιότητα των εμβολιασμών όχι μόνο για τις ζωές των ανθρώπων αλλά και για την οικονομία.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο AstraZeneca, o κ. Γεωργιάδης τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για τις παρενέργειες, εξηγώντας ότι το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας παρενέργειας είναι 1 στο εκατομμύριο. «Το να μπαίνει κάποιος στο αυτοκίνητο με το ενδεχόμενο να τρακάρει είναι 1 στα 1000», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τέλος, εξήγησε ότι όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, όμως όταν χρειάζεται για τη θωράκιση της υγείας μας τα καταναλώνουμε.