Οργή έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά. «Πρόκειται για τέρατα. Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες. Να κλειστούν τα θηρία μέσα» δήλωσε ο γιός ηλικιωμένης που απεβίωσε στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Σοκάρουν οι καταγγελίες

Στον τόνο της φωνής του αποτυπώνεται η οργή και η συναισθηματική του φόρτιση. Την εκταφή της σορού της μητέρας του πριν από λίγες μέρες, διαδέχτηκαν ανατριχιαστικές μαρτυρίες, που όπως μας λέει έξυσαν μια βαθιά πληγή που παραμένει πάντα ανοιχτή για τον ίδιο. Με σκέψεις βασανιστικές και καίρια ερωτήματα αναπάντητα.

Πρόκειται για τον γιο της 85χρονης που πέθανε στο γηροκομείο πριν από ένα χρόνο. Εκείνος που μέσα στον πόνο του, κλήθηκε να διαχειριστεί τις μαρτυρίες νοσηλευτών για χτυπήματα και εγκληματική αδιαφορία που στοίχισαν τη ζωή στη μητέρα του. Για πρώτη φορά μιλάει στο Live News κι πλαισιώνει τα νέα ντοκουμέντα με εικόνες όπως αυτές, που ήδη έχουν φτάσει στα χέρια της δικαιοσύνης.

Το χρονικό

Η 85χρονη μπήκε στο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2020 και πέθανε 4 μήνες μετά. Όπως μας λέει ο γιος της, μετά τις πρώτες μέρες, οι υπεύθυνοι με διάφορες προφάσεις τον κρατούσαν μακριά.

Τον περασμένο Μάιο ενημερώνεται πως η μητέρα του έπαθε ουρολοίμωξη. Τρεις μέρες μετά χωρίς να την έχει δει, μαθαίνει ότι πέθανε. Η μαρτυρία νοσηλευτή για πτώση της άτυχης γυναίκας από το κρεβάτι της, αρχίζει να βάζει στο μυαλό του, τους πρώτους εφιάλτες. Οι υπεύθυνοι όπως μας λέει δεν τον ενημέρωσαν ποτέ.

Ο γιος της 85χρονης είναι πεπεισμένος πως η μητέρα του θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε αυτό το γηροκομείο. Κάτι που πιστεύουν στην πλειοψηφία τους οι συγγενείς κ των άλλων 73 θυμάτων, που ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της έρευνας. Άνθρωποι ανήμποροι στα καροτσάκια και τα κρεβάτια τους. Πεινασμένοι χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Έτσι μας περιγράφουν την καθημερινότητά τους στο γηροκομείο, οι στενοί συγγενείς τους.

Περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων

Εκτός από τις μαρτυρίες για βασανιστήρια που στοίχιζαν ζωές, οι Αρχές καλούνται να ερευνήσουν και τις καταγγελίες για περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο βαφτισιμιός γυναίκας που πέθανε πριν από λίγους μήνες, τονίζει πως η νονά του, έγραψε τα πάντα στον δεσπότη και τον πρωτοσύγκελο, που είχαν μεσολαβήσει για να μπει στο γηροκομείο. Ο ένας από τους δύο όπως μας λέει, έχει συγγενική σχέση με την ιδιοκτήτρια.

Στις επισκέψεις του στο γηροκομείο, την έβλεπε κάθε φορά και πολύ χειρότερα. Αδυνατισμένη με την ψυχολογική της διάθεση να επιβαρύνεται διαρκώς. Οι υπεύθυνοι του γηροκομείου χαρακτηρίζουν τις καταγγελίες ανυπόστατες και επισημαίνουν ότι η αλήθεια στο τέλος θα λάμψει. Κάτι που ζητούν και οι συγγενείς των θυμάτων.

Η έρευνα εξελίσσεται με τις μαρτυρίες να καθηλώνουν και τις καταγγελίες για βασανιστήρια με εγκληματική αναλγησία στη συνέχεια να στοιχειώνουν καθημερινά τις σκέψεις δεκάδες ανθρώπων στα Χανιά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Δεύτερη σοκαριστική καταγγελία

Η κυρία Ελένη μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την επιδείνωση της εικόνας της μητέρας της μέσα σε 11 μήνες. Οι φωτογραφίες της καθρεφτίζουν τις κακουχίες μέσα στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά.

Δύο φωτογραφίες της ίδιας γυναίκας που έζησε για λιγότερο από ένα χρόνο στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων μέσα στο εν λόγω γηροκομείο.

Η κυρία Ελένη ανέφερε πως: «δεν είχε τίποτα, δεν έπαιρνε χάπια, μόνο που και που για την πίεση. Ήταν υγιέστατη, δεν μπορούσε να περπατήσει καλά και πονούσαν τα πόδια της. Αναγκάστηκα να την πάω εκεί για λίγο καιρο επειδή ήμουν άρρωστη και δεν μπορούσα να τη φροντίσω». «Μόνη της ζούσε. Αλλά έπεσε κι έσπασε την λεκάνη της γι αυτό την πήρα εγώ. Μετά από 3 χρόνια που αρρώστησα εγώ την πήγε στην “Αγία Σκέπη”. Την ειχα κάνει να περπατάει. Είχα πει στην κυρία Γιωργία που ήταν διευθύντρια ότι περπατάει.

Ένα μήνα μετά που πήγα να τη δω της είχαν βάλει καθετήρα. Ποτέ πριν δεν είχε καθετήρα. Ήταν συνεσταλμένη και τη ρωτούσα “περνάς καλά;” μου έλεγε “καλά περνάω” δεν μας έλεγε τίποτα. Μόνο μια φορά εκμυστηρεύτηκε ότι την κλείνουν σε ένα δωμάτιο σκοτεινό και την αφήνουν εκεί μόνη της.

Μια φορά πήγαμε να τη δούμε βρώμαγε γιατί δεν πήγαινε κανένας να την καθαρίσει. Όταν πήγα να παραπονεθώ μου είπε η διευθύνουσα ότι τίποτα από όσα σας λέει δεν είναι αλήθεια γιατί έχει άνια. Η παθολόγος που την παρακολουθούσε μου είπε ότι δεν έχει άνοια.».

Η κυρία Ελένη βλέποντας τα όσα συνέβαιναν πήρα τη μητέρα της από τον εν λόγω οίκο ευγηρίας στο σπίτι της. Διαπιστώνει τότε ότι στον κόγγυκα υπήρχε μια τρύπα που χωρούσε αυγό. «Είχε τρυπήσει και στα πόδια, αλλά αυτή στον κόγγυκα χωρούσε ένα αυγό. Έφερα γιατρό, χειρούργο, παθολόγο και η παθολόγος μου είπε ότι θα πεθάνει από σηψαιμία και όντως μέσα σε ένα μήνα πέθανε».

«Την κοίταζα και δεν πίστευα ότι είναι η μάνα μου, φαίνονταν κόκκαλα και δέρμα.»

«Κάθε φορά που πηγαίναμε της κρατούσαμε τον καφέ της και κάτι να φάει, μας έλεγε “μην μου τα αφήνετε γιατί μου τα παίρνουν”. Η ντούλαπα της, τα ρούχα που είχα πάει εκεί, η δουλειά ήταν άδεια. Παπούτσια το ίδιο. Πήγα αγόρα νέα ρούχα, ξαναπάω , την άλλη φορά πάλι άδεια η ντουλάπα.»

«Στο σώμα της είχε κοκκινίλες. Είχε πάθει και ψωρίαση εκεί μέσα. Και ουρολοίμωξη.»,πρόσθεσε.



Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: