Τον άμεσο κίνδυνο να «εξαπλωθούν» τα κορονοπάρτι από τις πλατείες στις παραλίες διαβλέπουν οι Αρχές ασφαλείας και η Πολιτική Προστασία, εκτιμώντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνάρτηση με τις πολλές παράλληλες συναθροίσεις ανά την επικράτεια, που πραγματοποιούνται ανεμπόδιστα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχουν ανοίξει τις ορέξεις των διοργανωτών. Ενα επιπλέον ενισχυτικό στοιχείο για εκείνους είναι ότι, όταν συλλαμβάνονται οι συμμετέχοντες, όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα με τον 55χρονο στην Κυψέλη, κατηγορούνται μόνο για παραβίαση των μέτρων που αφορούν την πρόληψη ασθενειών (εν προκειμένω του κορονοϊού), παρότι τελούνται πολλαπλάσια αδικήματα, όπως της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, της διακίνησης ναρκωτικών, της προτροπής ανηλίκων σε κίνδυνο, της περαιτέρω υγειονομικής επιβάρυνσης κ.λπ. Εως τώρα, οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει ορισμένες πληροφορίες για τους υπευθύνους, για γκρουπ νεαρών που ενεργούν συντονισμένα, αλλά και για καταστηματάρχες. Στην Αθήνα ως ιθύνοντες νόες φέρεται να είναι, μεταξύ άλλων, 65χρονος επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, ο οποίος αυτήν την περίοδο ετοιμάζει και την παραλία μπροστά από το μπαρ - εστιατόριο που διαθέτει στα νότια προάστια, και ακόμα ένας 45χρονος, γιος παλαιού επιχειρηματία, που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά τόσο κοντά στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού όσο και στο μεγάλο παράκτιο τόξο των 4,5 χιλιομέτρων στον Μαραθώνα. Το θεσμικό κενό που θα εκμεταλλευτούν αμφότεροι είναι ότι δεν θα ελέγχονται για ενδεχόμενους συνωστισμούς στις αμμουδιές μπροστά από τα κλαμπ τους, καθώς δεν επιτρέπεται να λειτουργούν παρά μόνον ως delivery (διανομή) και take away (παραλαβή του προϊόντος χωρίς στάση.

1
Κοσμοσυρροή και κίνδυνος «εξάπλωσης» των κορονοπάρτι λόγω καλοκαιριού και κούρασης των πολιτών

Οσο, δε, για τα πάρτι στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, στην Αιόλου, στου Ψυρρή, σε πεζόδρομο του Θησείου και στη Βαλτετσίου,
Ο 65χρονος επιχειρηματίας και ο 45χρονος, τα γκρουπ νεαρών που ενεργούν συντονισμένα, οι καταστηματάρχες που επωφελούνται, οι καλλιτέχνες που είναι στο «παιχνίδι» και η πιάτσα των ναρκωτικών
ψηλά στα Εξάρχεια, στο ύψος της Μαυρομιχάλη, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε μουσικούς της ραπ, ένας εκ των οποίων είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2020 για τον ίδιο σκοπό σε τουριστικό θέρετρο της Νότιας Εύβοιας. Πρόκειται για γνωστούς μεταξύ τους καλλιτέχνες, οι οποίοι ανταλλάσσουν «διευθύνσεις και ονόματα» για συγκεντρώσεις που σχεδιάζουν ή προετοιμάζουν οι ίδιοι, ενώ ενοικιάζουν τον εξοπλισμό τους από θέατρα και συναυλιακούς χώρους σε τιμές εξευτελιστικές, λόγω αναστολής κάθε καλλιτεχνικής δραστηριότητας έναν χρόνο τώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έρχονται σε συμφωνία με καταστηματάρχες ώστε να προμηθεύεται το πολυπληθές ακροατήριό τους νερά, αναψυκτικά και ποτά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πέραν του ότι κανείς δεν κόβει απόδειξη σε κανέναν, είναι αδύνατη η παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας για την ποιότητα του αλκοόλ, καθώς οι δοσοληψίες γίνονται σε δημόσιο χώρο όπου μόνον η Αστυνομία (σ.σ.: και πάλι υπό προϋποθέσεις) μπορεί να παρέμβει, αν διαπιστώσει ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Αλισβερίσι...

Σχετικά, δε, με τα ναρκωτικά, το αλισβερίσι γίνεται κυρίως από αλλοδαπούς «βαποράκια», διότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες και να τις διανείμουν σε δόσεις, όπως κάνουν με τις «καβάντζες» στα καταστήματα και γύρω από αυτά. Συνεπώς, αναλαμβάνουν ρίσκο πολύ υψηλό, αφού, αν συλληφθούν, θα αντιμετωπίσουν εξοντωτικές ποινές φυλάκισης. Τέτοιους «πρόθυμους» βρίσκει κανείς στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι, στην Ομόνοια, στα Εξάρχεια και αλλού. Ειδικώς για τα Εξάρχεια, επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν πως οι νεαροί θαμώνες της πλατείας συμμετέχουν ομαδικά πλέον σε κάθε κορονοπάρτι της Αττικής και κάποιες φορές φέρουν μαζί τους Μολότοφ και διάφορους εμπρηστικούς μηχανισμούς, όπως παρατηρήθηκε στο Περιστέρι και στην Κυψέλη.

2
Εναν απέραντο σκουπιδότοπο αφήνουν πίσω τους οι συμμετέχοντες

Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο «εξατομικευμένα». Οι συναντήσεις τα Σαββατοκύριακα στις σκάλες του Αγ. Νικολάου στην Πάτρα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο κέντρο και στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο και σε πλείστα όσα αστικά ή περιαστικά κέντρα είναι όντως πιο αυθόρμητες, ωστόσο η μαζικότητα έχει το ίδιο επιβαρυντικό αποτέλεσμα στη διασπορά του κορονοϊού. Εύκολες λύσεις, πάντως, για τον περιορισμό του φαινομένου ούτε βεβαίως υπάρχουν ούτε δύνανται να εφαρμοστούν κατασταλτικά, παρά μόνον αν αποδειχθεί η δράση κάποιου κυκλώματος περιορισμένης εμβέλειας. Το αποκαλούμενο «μοντέλο της Πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι» απαιτεί ισχυρή αστυνομική παρουσία σε κάθε δυνητικό μέρος για διασκέδαση, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό. Το μόνο στο οποίο συμφωνούν άπαντες οι διοικητικοί φορείς είναι «τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση να τοποθετηθούν περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων και χημικές τουαλέτες και να γίνονται συνεχώς απολυμάνσεις για την αποτροπή των χειρότερων».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24 Απριλίου