Την πώληση της πολυτελούς θαλαμηγού «Phalarope» που ανήκε στην οικογένεια Κουτσολιούτσου πραγματοποίησε η Folli Follie. Το 38 μέτρων σκαρί που «χτίστηκε» από τη Fipa Italiana Yachts, μετά τη συντηρητική κατάσχεσή του είχε περάσει στην ιδιοκτησία της Folli Follie.

H εταιρεία έχει κινηθεί νομικά, διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, κατά μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου που μετείχαν επί σειρά ετών στη διοίκηση της Folli Follie Group (FFG). Συγκεκριμένα είχε καταθέσει αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των Δημητρίου, Αικατερίνης και Γεωργίου Κουτσολιούτσου.

Έχοντας κερδίσει στο δικαστήριο τη συντηρητική κατάσχεση της θαλαμηγού, η Folli Follie τους τελευταίους μήνες είχε κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση της «Phalarope» που είχε αγοραστεί το 2006 από ναυτιλιακή εταιρεία πλοίων αναψυχής, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Δ. Κουτσολιούτσος.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, το τίμημα που εξασφάλισε -και ήδη εισέπραξε- η FFG από την πώληση της «Phalarope» ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει τα ταμεία της εταιρείας σε μια περίοδο κατά την οποία έχει εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση και εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει επιτευχθεί με τους ομολογιούχους πιστωτές της. Όσο για τον αγοραστή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ενδιάμεσης εταιρείας, κατά συνέπεια δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή ταυτότητά του. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος ιδιοκτήτης της θαλαμηγού είναι Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας.

Όπως αναφερόταν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η FFG για την κατάσχεση της «Phalarope», η θαλαμηγός είχε αποκτηθεί από ναυτιλιακή εταιρεία (ΦΑΛΑΡΟΠ ΝΕΠΑ) και είχε δηλωθεί ως «επαγγελματικό πλοίο αναψυχής». Μάλιστα για την αγορά είχε εκδοθεί δάνειο 4 εκατ. ευρώ από την BNP Paribas. Η δανειακή σύμβαση είχε εγκριθεί τότε με την ομόφωνη γνώμη του ΔΣ της FFG.

Η Folli Follie σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο αναφέρει:

«Δυνάμει εξωδικαστικού συμβιβασμού, η Εταιρεία συναίνεσε στην πώληση του σκάφους “Phalarope” (η “Πώληση”) και την άρση της επιβληθείσας από την Εταιρεία συντηρητικής κατάσχεσης, μετά την καταβολή του συνολικού τιμήματος της πώλησης, ποσού ευρώ 1.737.972,56, στην Εταιρεία, κατά τα προβλεπόμενα στο συμβιβασμό. Η πώληση συνιστά Γεγονός Υποχρεωτικής Αποπληρωμής βάσει του Ομολογιακού Δανείου Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης και η Εταιρεία πρόκειται να προβεί σύντομα σε προεξόφληση της σχετικής αναλογίας των Ομολογιών της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση Κάλυψης».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ