«Εγώ θα προτιμούσα να πάει στις 14 Μαΐου και έτσι να έχουμε φτάσει σε χαμηλότερη διασπορά όταν θα ανοίξουν τα σχολεία έτσι ώστε τα σχολεία να παίξουν αναλογικά μικρότερο ρόλο με το άνοιγμα τους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγγιάννης, αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης.

«Η εικόνα των λυμάτων και ταυτόχρονα και τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι είμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης συνολικά στη χώρα με την προοπτική να υπάρξει αποκλιμάκωση από τις επόμενες μέρες. Θα έχουμε μια πολύ μικρή, σχεδόν απειροελάχιστη, πτώση μέχρι και το Πάσχα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πόσα θα είναι τα κρούσματα αρχές Μαΐου, ο κ. Σαηγιάννης απάντησε ότι 2.600 σε εβδομαδιαίους μέσους όρους, τώρα έχουμε δείκτη θετικότητας 5,4% και αυτός προφανώς μειώνεται αντίστοιχα, θα πάει γύρω στο 5%.

Ερωτηθείς αν κατά συνέπεια για την επιδημιολογική εικόνα του Ιουνίου, τον ανησυχεί το γρήγορο άνοιγμα της εστίασης, ο καθηγητής απάντησε: «Ναι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα. Εγώ ήμουνα χαρούμενος ότι θα ανοίγαμε στις 15 γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτό έδινε μια πολύ καλή δυναμική και θα είχαμε μια αποκλιμάκωση».

«Φοβάμαι ένα πισωγύρισμα που δεν θα είναι άμεσο, θα είναι ένα πισωγύρισμα που θα αρχίσουμε να το βλέπουμε μετά τις 15 Μαΐου ιδίως στο τέλος του Μάη για να προχωρήσουμε μετά πιθανώς σε μια επανακορύφωση, δηλαδή μια δεύτερη κορυφή του τρίτου κύματος γύρω στα μέσα του Ιούνη. Αυτό είναι αυτό που δεν θέλω να συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση τι πιθανότητες δίνει σε αυτό το σενάριο, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Η πιθανότητα με αυτή την κατάσταση που είμαστε είναι σημαντική».

Ερωτηθείς αν είναι της τάξης του 40%, ανέφερε: «Παραπάνω, για μένα είναι το σενάριο που μπορεί να συμβεί αλλά υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουμε. Οι τρόποι είναι όταν θα ανοίξει η εστίαση πραγματικά και σοβαρά να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ασφαλείας και το λέω γιατί πέρυσι όταν άνοιξε η εστίαση δεν τα εφαρμόζαμε στην πραγματικότητα. Το δεύτερο όμως και ακόμα πιο σημαντικό είναι η μαζικοποίηση των self test δηλαδή όσο πιο πολύ μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Ο κόσμος και οι επαγγελματίες θα πρέπει πραγματικά να το κάνουνε γρήγορα και να το χρησιμοποιήσουμε σαν μέσο σπασίματος των δικτύων διασποράς».

Για τους εμβολιασμούς των 30-40 ετών, επισήμανε: «Οι πιθανότητες να πάθει κανείς θρόμβωση στα 30 ή στα 40 είναι αστείες συγκριτικά εκτός αν έχει κάποια άλλα προβλήματα αλλά αυτό το ξέρει ο γιατρός του. Εμένα μου έχει βγει η προκράτηση να κάνω AstraZeneca και το δικό μου πρόβλημα είναι ότι η δεύτερη δόση είναι 12 Αυγούστου και προσπαθώ να δω τι θα κάνω με τον Αύγουστο».