Ξαφνικά, και ενώ έχει διεκπεραιωθεί σε χρόνο ρεκόρ των περίπου 4 μηνών η συμφωνία για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale, ενώ «τρέχουν» ταυτόχρονα περισσότερα από 50 εξοπλιστικά προγράμματα όλων των Κλάδων με φρενήρεις – για την ελληνική πραγματικότητα – ρυθμούς, ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση και επιλογή του προγράμματος προσκτήσεως των 4 νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και του συναφούς της αναβαθμίσεως των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN και της «ενδιαμέσου λύσεως», «ξαφνικά» λοιπόν και από το πουθενά, εμφανίστηκε τη Δευτέρα αργά το βράδυ στα e-mails των Στρατιωτικών Συντακτών μία «καταγγελτική» επιστολή-mail με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εναντίον της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του επικεφαλής της Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Θεόδωρου Λάγιου.

Ένα «καταγγελτικό» e-mail για ένα πρόγραμμα του ΓΕΣ με το οποίο ο Στρατός μας θα αποκτήσει …ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς διαγωνισμούς περίπου 1000 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας Μ-1117 Guardian από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού!

Συμπτωματικώς, τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 16 Απριλίου, είχαμε γράψει στην ιστοσελίδα μας σχετικό κομμάτι για τα M-1117 και το που βρίσκεται το πρόγραμμα, έχοντας σημειώσει μάλιστα σχετική δήλωση ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ πηγής του ΓΕΣ ότι «λίαν συντόμως, μπορεί και την επόμενη βδομάδα, θα πάει επιτροπή στη Γερμανία να τσεκάρει τα οχήματα και μόλις το επιτρέψει η πανδημία και οι περιορισμοί, θα πάνε και στις ΗΠΑ για να ελέγξουν και τα υπόλοιπα». Πραγματικώς, η επιτροπή του ΣΞ είναι από τη Δευτέρα στη Γερμανία και η «καταγγελτική» επιστολή έφτασε στα e-mail των Στρατιωτικών Συντακτών τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο «καταγγέλων» χρησιμοποιεί προφανώς ψευδώνυμο και δεν έχει κάποια ιδιότητα για να αντιληφθούμε και εμείς το κατά πόσο σχετικός ή όχι είναι με το αντικείμενο ή κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας για άμεση επικοινωνία για διευκρινίσεις, αν και στο συγκεκριμένο mail-απάντηση που του στείλαμε με …ευχαριστίες για την προσπάθεια ενημερώσεώς μας, αλλά και να τον ενημερώσουμε και εμείς ότι έχουμε άλλες πληροφορίες από άλλες πηγές που εμπιστευόμαστε, μας απάντησε πολύ σύντομα ότι μπορούμε να τσεκάρουμε όσα λέει που είναι αληθή.

Το ερώτημα όμως για εμάς είναι άλλο και πιο ευρύ.

Δεν έχει να κάνει καν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα της αποκτήσεως ΔΩΡΕΑΝ των περίπου 1000 Μ1117. Και αυτό γιατί ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ καταγγελίες, όπου περιλαμβάνονταν ΠΑΛΙ το προαναφερθέν πρόγραμμα των Μ1117, σε πολύ μικρότερη έκταση, αλλά με το ίδιο «μένος» κατά της ΓΔΑΕΕ και του επικεφαλής της, είχε δημοσιευθεί ανωνύμως στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Political” της 3ης Απριλίου 2021 καταλαμβάνοντας μία ολόκληρη σελίδα. Και η «καταγγελία» αυτή κατέληγε με την επωδό ότι η ΓΔΑΕΕ δεν θα πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη και με το μείζον πρόγραμμα των φρεγατών ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Στο πρώτο έτος της Νομικής οι καθηγητές μας μάθαιναν πως όταν γίνεται ένα έγκλημα ή μια ανώνυμη καταγγελία, τότε πρέπει να αναζητήσουμε το ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ είτε από το έγκλημα, είτε από την καταγγελία.

Και στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα – κατά την προσωπική μας άποψη – είναι ένα: Ποιος έχει να κερδίσει από μία «ανακατοσούρα» και αντικατάσταση του επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ την ΠΑΡΟΥΣΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ;

Τόσο σε πραγματικό «επιχειρησιακό» επίπεδο, όπου – ως προελέχθη – το πρόγραμμα της προσκτήσεως των νέων φρεγατών, της αναβαθμίσεως των υπαρχόντων και της «ενδιαμέσου λύσεως» είναι σε κρίσιμο σημείο, και άλλα προγράμματα βρήκαν επιτέλους την λύση τους και παρακολουθείται η εξέλιξή τους (π.χ. ΝΗ-90, τορπιλών, εν συνεχεία υποστηρίξεως Mirage-2000/C-130, πυραυλακάτων, Διεθνούς Κέντρου Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Καλαμάτα, 7 ελικοπτέρων Romeo για το ΠΝ κλπ), όσο και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο όπου κάποιοι θα σπεύσουν – είναι βέβαιο αυτό – να εκμεταλλευτούν πολιτικά το όλο θέμα που θα υπάρξει με μία αντικατάσταση (ως υπόθεση εργασίας το λέμε) του επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ την παρούσα στιγμή.

Επισήμως, ουδείς γνωρίζει και λέει τίποτα, ούτε από το ΥΠΕΘΑ, ούτε από του Μαξίμου. Και βεβαίως και να γνώριζε εκτιμούμε ότι δεν θα έλεγε, όπως γίνεται και με τους ανασχηματισμούς. Ωστόσο όταν κάποιος σε μία κρίσιμη υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ έχει τρέξει μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια τόσα εξοπλιστικά προγράμματα με επιτυχία και χωρίς να έχει ακουστεί το παραμικρό από ανταγωνιστές, που θα είχαν και έννομο συμφέρον, φαίνεται πολύ «περίεργο» - τουλάχιστον – που κάποιοι ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι για ένα ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα και την παραμονή κρισίμων αποφάσεων για άλλα προγράμματα!

Για να θυμηθούμε και το Βιβλικό: «Ο καιρός γαρ εγγύς»