Την ημέρα βόλτα με ασφυκτικά γεμάτα τα πάρκα και τις παραλίες και το βράδυ πάρτι στις πλατείες με χιλιάδες κόσμου να συνωστίζονται. Αυτές οι καταστάσεις και οι εικόνες που δείχνουν ότι μερίδα του κόσμου, είτε από ψυχολογική κόπωση όπως υποστηρίζουν, είτε από αφέλεια και ανευθυνότητα, εδραιώνουν για τα καλά τα μέτρα του αυστηρού lockodown και οδηγούν την χώρα και όλους τους υπόλοιπους πολίτες σε ένα παρατεταμένο αυστηρό εγκλεισμό, αλλά σε αύξηση τόσο του ιικού φορτίου, όσο και των θανάτων που κατά δεκάδες μετράμε καθημερινά στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όχι μόνο δεν θα αλλάξει το κλίμα, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί, συνδέοντας όπως ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, κ. Νικόλας Θωμαϊδης, τα κορονοπάρτι και τους συνωστισμούς γενικότερα, με την αύξηση του ιικού φορτίου στην χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για το Πάσχα στο χωριό, όχι μόνο φουντώνει, αλλά πολλοί είναι κι εκείνοι που σπεύδουν να προτείνουν λύσεις για το πώς θα μπορέσουν οι πολίτες να καταφέρουν να «φύγουν» από το κλεινόν άστυ και να κάνουν Πάσχα στα εξοχικά τους.

 Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ωστόσο δεν αφήνει τέτοιου είδους περιθώρια και ήδη είναι βέβαιο για πολλούς ότι η Επιτροπή των ειδικών που σήμερα συνεδριάζει θα είναι αρνητική ως προς την απελευθέρωση των μετακινήσεων για την Μεγάλη Εβδομάδα. Κύριο μέλημα όλων άλλωστε είναι η διαφύλαξη όσο γίνεται περισσότερο ενός καλού κλίματος για το άνοιγμα του τουρισμού, κάτι που μέχρι στιγμής δεν το έχουμε καταφέρει.

  Προειδοποίηση Θωμαϊδη

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, αλλά και το υψηλό ιικό φορτίο που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα, έστειλε ο καθηγητής αναλυτικής χημεία, του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαϊδης, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολτιικά 90,1,  συνέδεσε τους συνωστισμούς και τα κορονοπάρτι με την αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού.

Ειδικότερα, ο κ. Θωμαϊδης σημείωσε πως  «το ιικό φορτίο είναι αυξημένο κατά 170% στα λύματα της Αττικής», ενώ απέδωσε την αύξηση στον συνωστισμό στις παραλίες και σε περιοχές του κέντρου, όπως και στα κορονοπάρτι.

Μάλιστα επισήμανε πως μένει να φανεί πως θα μεταφραστείς τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα αλλά και σε νοσηλείες, κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου.

Τέλος ο καθηγητής αναγνώρισε την ανάγκη του κόσμου να μετακινηθεί το Πάσχα.


  Γεραπετρίτης: Πάσχα στις πόλεις

 Από την πλευρά του και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης «έδειξε» πως οι αποφάσεις δεν θα είναι θετικές για όσους θέλουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

«Είναι κρίμα τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία να σκοντάψουμε στο τελευταίο εμπόδιο», δήλωσε ενόψει των ανακοινώσεων κυβέρνησης και ειδικών, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας και εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ απηύθυνε συγχρόνως παράκληση «να εμβολιαστούν όλοι», με στόχο, «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να δημιουργήσουμε τείχος ανοσίας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός εκτίμησε παράλληλα πως «θα πρέπει να πάμε πλέον σε συνολικό άνοιγμα των σχολείων», ενώ για τα οικονομικά μέτρα στήριξης προϊδέασε ότι «όπου διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με πληττόμενες κατηγορίες συμπολιτών μας, θα υπάρξει διορθωτική παρέμβαση έτσι ώστε να ενισχυθούν οι κατηγορίες αυτές».

Λίγο πριν τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις, ο υπουργός Επικρατείας αφού επανέλαβε εισαγωγικώς ότι «η βάση της δικής μας φιλοσοφίας είναι, ακούμε τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επίκαιρα δεδομένα και επί τη βάσει αυτών αποφασίζουμε με πρώτιστο αγαθό τη δημόσια υγεία», ανέφερε στη συνέντευξή του ότι «σήμερα, πράγματι, φαίνεται να έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου να αξιολογηθούν τα δεδομένα. Θα συνεδριάσει η επιτροπή των γιατρών μας, η οποία θα κάνει την εισήγησή της για τα θέματα που αφορούν την κίνηση του Πάσχα, ενδεχομένως και τον οδικό χάρτη για να μπορέσουμε ελεγχόμενα να ανοίξουμε ορισμένες δραστηριότητες στην κοινωνία και την αγορά. Η επιλογή που κάναμε από κοινού, να ανοίξουν ελεγχόμενα ορισμένες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα Λύκεια, ήταν απολύτως επιτυχημένη», αφού, συνέχισε, «με τον τρόπο αυτό προστατεύσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους πληθυσμούς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε περιβάλλοντα πιο επικίνδυνα, όπως οι συναθροίσεις, τα σπίτια».

 Και στο κρίσιμο ζήτημα, «Πάσχα στο χωριό», ο υπουργός απάντησε: «Η αίσθηση που αποκομίζουμε είναι ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολη ακόμη η υπερτοπική, διαπεριφερειακή μετακίνηση, είναι επίσης σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο σαφή ορίζοντα ελευθερίας για όλους μας. Σήμερα, ευτυχώς, έχουμε πολύ περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας, τον εμβολιασμό που προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που η χώρα μας έχει αξιοποιήσει στο έπακρο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτιμώ, και τον καλό καιρό, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα πράγματα. Όλα αυτά θα τα έχουμε πάρα πολύ σύντομα, θα υπάρξουν δημόσιες ανακοινώσεις – δεν γνωρίζω αν θα είναι από τον πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους υπουργούς – πολύ σύντομα όμως αναμένουμε ανακοινώσεις για το σύνολο των θεμάτων».

 Στο διευκρινιστικό δε, ερώτημα αν οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε, «το “πολύ σύντομα” είναι από σήμερα και για τις επόμενες ώρες ή ημέρες».

 Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την ψυχική κόπωση όλων, είπε πως «έχουμε την προδιάθεση να βγούμε έξω, να επαναφέρουμε τις ζωές μας στην κανονικότητά τους, να δούμε τους οικείους μας στην επαρχία που έχουμε να τους δούμε πολλούς μήνες». Από την άλλη όμως, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τον κίνδυνο μεταφοράς της υγειονομικής κατάστασης από την Αττική, που έχει «πολύ μεγαλύτερες» υγειονομικές δυνατότητες, στην επαρχία, ενώ «ένα ζήτημα είναι να προστατέψουμε και τις περιοχές της χώρας μας που βρίσκονται σε ένα καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο. Αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, έχουμε τουλάχιστον μια ορατότητα ότι σε πολύ σύντομο χρόνο θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις ζωές μας. Είναι κρίμα», συμπέρανε, «τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία να σκοντάψουμε στο τελευταίο εμπόδιο».



  Δύσκολες ισορροπίες

Με 847 ασθενείς σε διασωλήνωση, 652 νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας ως χθες βράδυ, ακόμη 87 θύματα της επιδημίας και το επιδημιολογικό φορτίο να είναι υψηλό και... παντού -όπως τονίζουν οι ειδικοί της Επιτροπής- η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ολοκληρωθεί με αρνητική εισήγηση για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Επιπλέον, οι επιστήμονες θα κληθούν να συζητήσουν και να αποφανθούν πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες αλλά και σε ποιο κοινωνικό και υγειονομικό πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε σπίτια, με τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) και την κοινωνική «φούσκα», δηλαδή τον στενό κύκλο προσώπων, να θεωρούνται σημαντικές προϋποθέσεις.