Απομακρύνονται οριστικά τα σενάρια για τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η εξέλιξη της πανδημίας λήγει σενάρια και συζητήσεις για το άνοιγμα των διαπεριφερεικών μετακινήσεων. 

Η συμφόρηση στο Ε.Σ.Υ. και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν θα επιτρέψουν το Πάσχα στο χωριό, ενώ φαίνεται πως και το φάρμακο των self tests για εισιτήριο για τις αποδράσεις στην ελληνική περιφέρεια δεν έπεισε τους ειδικούς να άρουν τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Το διακύβευμα άλλωστε της απελευθέρωσης των μετακινήσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει την εκκίνηση του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης αλλά και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων. Τις οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, με διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και θα ανακοινωθεί το πλάνο της επιστροφής στην κανονικότητα από τα μέσα Μαΐου.

Καταλύτης για την απόφασή των ειδικών είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αριθμοί των διασωληνωμένων, των εισαγωγών και των νεκρών έβαλαν φρένο σε όλους όσοι υπολόγιζαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Οι ειδικοί φοβούνται την διασπορά του ιού στα χωριά και τα νησιά, όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη.

Η επικρατέστερη άποψη στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας είναι να μη συναντήσουμε κατά το άμεσο μέλλον άτομα που δεν ανήκουν στην κοινωνική μας «φούσκα».

Με συνταγή ρεβεγιόν το φετινό Πάσχα

Το σίγουρο είναι πως το ψήσιμο του οβελία θα έχει άρωμα Χριστουγέννων. Και αυτό διότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προτείνει το Πασχαλινό τραπέζι να θυμίζει …ρεβεγιόν.

Σύμφωνα με πληροφόριες θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό «6»,ενώ θα επιτρέπονται επίσης συναθροίσεις δύο ή τριών οικογενειών, με τη σύσταση της επιτροπής να μην έρθουμε σε επαφή με νέα άτομα.

Από την επιτροπή εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να αλλάξει ώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας, να παραταθεί δηλαδή τις ημέρες των γιορτών και μετά τις 21:00 το βράδυ.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες 
Την ίδια στιγμή, τις βάσεις για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα  έβαλαν κυβέρνηση και Εκκλησία, μέσω της «αξιοποίησης» των προαυλίων των ναών, ούτως ώστε να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Για την Μεγάλη Παρασκευή το σενάριο που προκρίνεται είναι η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν πως η περιφορά θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας ώστε οι πιστοί να μένουν σταθεροί στον εξωτερικό χώρο τηρώντας τις αποστάσεις. Παράλληλα η περιφορά θα γίνεται μόνο από ιερείς και ψάλτες. Κατά τα λοιπά, διευκρινίζεται ότι για τον προαύλιο χώρο δεν υπάρχει περιορισμός ατόμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Ο περιορισμός των ατομών αφορά μόνο των εσωτερικό των Ναών, ενώ για τους εξωτερικούς χώρους  ισχύουν οι περιορισμοί των αποστάσεων, χρήση μάσκας  κλπ , όπως ορίζει η Πολιτική Προστασία.  

Ανάσταση στις 9 το βράδυ 

Ανάσταση στις 9 το βράδυ, στο προαύλιο των ιερών ναών, προβλέπει η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. 

 Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας η Εκκλησία θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.