Μη ικανοποιητικό κρίνεται το ποσοστό των πολιτών άνω των 60 ετών που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, με την αγωνία των επιστημόνων να είναι έκδηλη, καθώς πρόκειται και για την πλέον ευάλωτη σε σοβαρές επιπλοκές ηλικιακή ομάδα.

Μάλιστα, λόγω και των ανησυχιών αυτών, το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μια παράλληλη – με το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» – εκστρατεία, με τους ιθύνοντες να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η πλατφόρμα των ραντεβού παραμένει ενεργή και συνεπώς όποιος το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να κλείσει ραντεβού ακόμη και σήμερα.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 71% των Ευρωπαίων άνω των 80 ετών είχαν λάβει έως και χθες τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Μάλιστα, από αυτούς το 48% είχε επισκεφτεί εις διπλούν το εμβολιαστικό κέντρο.
Στη χώρα μας, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 55,4%, ποσοστό που προκαλεί προβληματισμό, αν αναλογιστεί κανείς πως η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα είχε τη δυνατότητα να ενταχθεί στο σύστημα, ήδη από τις 11 Ιανουαρίου.

Μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι αρκετά υψηλότερα: στην Πορτογαλία ανέρχεται στο 89,8%, στην Ιταλία το 73,2% και στη Γαλλία το 62%.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για την άλλη κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία, αυτή των ηλικιών 70-79, καθώς προκύπτει ότι μόλις τέσσερις στους δέκα (38%) πολίτες που ανήκουν σε αυτή έχουν κάνει ήδη τη μία δόση του εμβολίου.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στα συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ δεν συνυπολογίζεται η εξέλιξη στην πορεία της δέσμευσης ραντεβού. Εάν ληφθεί υπόψη το δεδομένο των προγραμματισμένων ραντεβού, τότε στην ομάδα των 70-74 το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 57%, ενώ στους 75-79 σκαρφαλώνει στο 75%.

Η τρίτη ευάλωτη πληθυσμιακή κατηγορία, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εκείνη των πολιτών 60-69 ετών, εκ των οποίων εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί περίπου ένας στους τρεις (29,7%).

Η σημασία του στόχου να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα «τείχος ανοσίας» στον ηλικιωμένο πληθυσμό αποτυπώνεται από τους «σκληρούς δείκτες» που αφορούν τους θανάτους και τις διασωληνώσεις. Πιο συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί ότι στη χώρα μας η συχνότητα θανάτου από λοίμωξη Covid-19 είναι 3.474 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ηλικίας 80 ετών και άνω, 1.272 έως και 1.754 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 70-79 ετών και 510 έως και 915 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ηλικίας 60-69 ετών.

Την ίδια ώρα, η θνησιμότητα μειώνεται σημαντικά στις μικρότερες ηλικίες: Η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών και 46 ως 94 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών.

Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ήδη στη χώρα μας αποτυπώνεται το όφελος του εμβολιασμού στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ειδικότερα, από την ημέρα που ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» έως και τις αρχές Απριλίου, από τους 1.039 θανάτους που είχαν καταγραφεί στις ηλικίες 80 έως 89 ετών, οι 925 δεν είχαν λάβει το εμβόλιο (90%).