Απ’ τον σημερινό αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων αλλά και των νέων θανάτων συμπεραίνεται ότι στενεύει ο κλοιός για το άνοιγμα των μετακινήσεων κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 313.444 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.265 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.397 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τη μια η κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει τις προθέσεις της ώστε να χαλαρώσει τα μέτρα και να δώσει μία ανάσα στους πολίτες, από την άλλη όμως οι ειδικοί κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει στα ύψη.

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως αν επιτραπεί το άνοιγμα, τότε μέσα στις επόμενες μέρες αυτού, ο αριθμός των κρουσμάτων θα σημάνει έκρηξη.

Το αποτέλεσμα είναι ο βαθύς προβληματισμός στους κόλπους της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί τη χώρα να μην βρεθεί στη δυσμενή θέση του «ακορντεόν».

Τα όπλα των self test και των εμβολίων αποτελούν τη βαθύτατη ελπίδα ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις.
Βέβαια, η ελληνική αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν θα είναι εφικτό να γίνεται έλεγχος της ανεξέλεγκτης κοσμοσυρροής τόσο στα διόδια όσο και στους λιμένες.

Συνεπώς, η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να είναι η πλέον κρίσιμη. Αν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί και δη αισθητά, τότε οι ελπίδες αναπτερώνονται ενώ στο αντίθετο ενδεχόμενο τότε το φετινό Πάσχα δεν θα διαφέρει ιδιαιτέρως απ’ το περσινό.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Εκκλησία έχει προτείνει πληθώρα μέτρων ώστε η πλειοψηφία των πιστών να έχει τη δυνατότητα να παραστεί στους ιερούς ναούς κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.