Περιπλέκεται το σκηνικό στη διαχείριση του Προσφυγικού λόγω της κωλυσιεργίας των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στην Αγκυρα, η οποία ενεργοποιεί σταδιακώς και πάλι το «οπλοστάσιο» των μεταναστευτικών ροών.

Πέραν των προβλημάτων με τα νέα περάσματα των διακινητών στο Ανατολικό Αιγαίο και στην ηπειρωτική χώρα, τα οποία ανέδειξαν την περασμένη εβδομάδα τα «Π», ανακύπτουν νέα ζητήματα με:
  1. τη στάση του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής (Frontex),
  2. την επανεμφάνιση του πλοίου «Mare Liberum», ιδιοκτησίας γερμανικής ΜΚΟ,
  3. τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα του 53χρονου, τουρκικής καταγωγής, Ιταλού Φ.Οζ., ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο κατέθεσε στην Αστυνομία της Βιέννης ότι θα σκότωνε την Αυστριακή βουλευτή, κουρδικής καταγωγής, Μπεριβάν Ασλάν κατά παραγγελία της κυβέρνησης Ερντογάν, και
  4. τις αποφυλακίσεις αλλοδαπών που κρατούνταν προσωρινώς για πλήθος αξιόποινων πράξεων, μεταξύ αυτών και η συμμετοχή τους σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, ωστόσο, λόγω της πολύμηνης αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισής τους και αφέθησαν ελεύθεροι.

1

Την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, από την Αθήνα, μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών αναχώρησε από τα γειτονικά παράλια «υπό τη στενή παρακολούθηση και συνοδεία τουρκικών πλοίων», επιδιώκοντας να εισέλθει παράνομα στα εγχώρια ύδατα. Οι ελληνικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την Ελληνική Ακτοφυλακή βιντεοσκόπησαν το συμβάν και, αφού έγιναν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με τις ανάλογες δορυφορικές λήψεις, το σύνολο του υλικού εστάλη από τον αρμόδιο υπουργό, Ν. Μηταράκη, στον αντιπρόεδρο της Ε.Ε., Μ. Σχοινά, και στην επίτροπο Γιόχανσον.

Παράλληλα, διαβιβάστηκαν πρόσθετα στοιχεία για την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. «Εχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο και οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις αποκρούονται δεόντως, πάντα σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο. Δεν αρκούμαστε στο επίπεδο των καταγγελιών. Προχωρούμε κανονικά στο επόμενο βήμα», τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αξιωματούχος του Λιμενικού.

2

Νομικό οπλοστάσιο

Το επόμενο βήμα δεν είναι μόνο επιχειρησιακό, αλλά και νομικό. Η Αθήνα συλλέγει στοιχεία περί «προφανούς συνενοχής» των τουρκικών υπηρεσιών στην παράνομη μεταφορά μεταναστών, ώστε να ενεργοποιήσει τα Αρθρα 31 και 33 της Σύμβασης της Γενεύης, που αναφέρονται στην υποχρεωτική επιστροφή τους. Συγκεκριμένα, στο Αρ. 31 τονίζεται πως οι συμβαλλόμενες (με τη Σύμβαση του 1951) χώρες «δεν θα επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις σε πρόσφυγες λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής τους, εάν προέρχονται απευθείας από χώρα όπου απειλείται η ζωή ή η ελευθερία τους, εάν εισέρχονται ή βρίσκονται ήδη επί του εδάφους αυτών (σ.σ.: των συνυπογραφόντων κρατών) χωρίς άδεια, με την επιφύλαξη πάντως ότι αφενός μεν θα παρουσιαστούν αμελλητί στις Αρχές, αφετέρου θα δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για την παράνομη είσοδο ή διαμονή τους».

Στο Αρ. 33 σημειώνεται πως καμία συμβαλλόμενη χώρα δεν θα απελαύνει ή θα επαναπροωθεί πρόσφυγες, αλλά το ευεργέτημα «δεν δύναται να το επικαλείται πρόσφυγας που θεωρείται επικίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας στην οποία βρίσκεται ή όποιος έχει τελεσίδικα καταδικαστεί για ιδιαιτέρως σοβαρό αδίκημα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι στο τελευταίο περιστατικό, όπως και σε άλλες περιπτώσεις του τρέχοντος έτους, οι μετανάστες δεν προστατεύονταν από τις διατάξεις για τους πρόσφυγες, ενώ οι περισσότεροι διασταυρώθηκε ότι έχουν άγνωστο ή εγκληματικό παρελθόν.

Στόχος ο Φαμπρις Λεζερι

Σε αντίθεση με την τετραετία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο η Frontex παρεμβαίνει δυναμικά για την προστασία των ευρωτουρκικών συνόρων στην Ελλάδα, τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο, όπου -καθ’ υπόδειξη της ελληνικής πλευράς- επιτηρεί και ακτοπλοϊκώς και με τη συνδρομή εναέριων μέσων. Η στάση του Γάλλου επικεφαλής του οργανισμού, Φαμπρίς Λεζερί, έχει ενοχλήσει σφόδρα όλες τις ελεγχόμενες από τους Γερμανούς ευρωπαϊκές δομές σε Λουξεμβούργο - Στρασβούργο, ενώ τον Ιανουάριο η γερμανική Βουλή τού ζήτησε εξηγήσεις για ενδεχόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο και για την εμπλοκή γερμανικού σκάφους σε σχετική επιχείρηση της Frontex. Εκείνες τις ημέρες είχε γραφτεί στον Τύπο πως τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής σταματούν λέμβους με μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία πριν φτάσουν στα ελληνικά νησιά και τους παραδίδουν στο ελληνικό Λιμενικό, το οποίο στη συνέχεια, σε αρκετές περιπτώσεις, ρυμουλκεί τα φουσκωτά στα τουρκικά ύδατα. Το ενδιαφέρον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής αφορούσε προπαντός πληροφορίες ότι σε μία από τις παράνομες επαναπροωθήσεις, στις 10 Αυγούστου 2020, το γερμανικό περιπολικό «Uckermark» είχε σταματήσει στα ελληνικά ύδατα φουσκωτό με 40 μετανάστες. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία κάλεσε την Ελληνική Ακτοφυλακή, της οποίας το πλοίο επέστρεψε αργότερα στο λιμάνι της Σάμου, χωρίς τους μετανάστες. Από την ενημέρωση του κ. Λεζερί δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, όμως τα όσα διακινούνται εις βάρος του, κυρίως από γερμανικά ΜΜΕ, επηρέασαν μοιραίως τη δράση του οργανισμού, ο οποίος, επί των ημερών του Γάλλου, έχει στρατιωτικοποιηθεί πλήρως σε σχέση με την προ του 2016 γραφειοκρατική λειτουργία του. Το Βερολίνο δεν θέλει να διαταράξει τη σχέση του με την Αγκυρα και ο Λεζερί χαρακτηρίζεται από το Βερολίνο ως ακατάλληλος για τη διατήρηση τέτοιων ισορροπιών.

Το «Mare Liberum» επέστρεψε

Τον Σεπτέμβριο του 2020, στη Λέσβο, σε «ρεσάλτο» του Λιμενικού στο πλοίο «Mare Liberum», με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ και της Ασφάλειας, εντοπίστηκε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, όπως χάρτης της ακτογραμμής του νησιού με προσδιορισμένα τα σημεία ελλιμενισμού και τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές ακτές, λεπτομερείς χάρτες των ζωνών διαμονής των προσφύγων-μεταναστών στη Μόρια, επικοινωνίες με αλλοδαπούς που είχαν ήδη διακινηθεί στην Ελλάδα, με στόχο τη «στρατολόγησή» τους, και πλήθος ηλεκτρονικών «ιχνών». Εις βάρος των 35 συλληφθέντων (Γερμανών, Γάλλων, Νορβηγών, Αυστριακών) σχηματίστηκαν δικογραφίες με βαριά αδικήματα. Ωστόσο, οι Γερμανοί επιβαίνοντες στο «Mare Liberum» αφέθησαν αμέσως ελεύθεροι έπειτα από παρέμβαση της πρεσβείας τους. Σήμερα, το καράβι αυτό, ιδιοκτησίας γερμανικής ΜΚΟ, που το χρησιμοποιεί για περισυλλογή μεταναστών, εξακολουθεί να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο ζητώντας να του επιτραπεί το αγκυροβόλιο σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο κ.α.

Ο Ιταλός...

Ακόμα ένας «πονοκέφαλος» για τις Αρχές ασφαλείας είναι ο Φ.Οζ., μεσήλικος με ιταλικό διαβατήριο, τουρκική καταγωγή και παρελθόν στον κρατικό τομέα της γείτονος, ο οποίος επισκέφθηκε και διέμεινε στη Βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες.

Αναφέρεται πως είναι συγγενής διπλωματικού στελέχους και συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις πολιτιστικού - εκπαιδευτικού συλλόγου της Δυτικής Θράκης, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο απρόσκοπτη μετακίνηση εντός της επικράτειας. Στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου κατέθεσε ότι συνεργαζόταν με την ΜΙΤ και προγραμμάτιζε να εκτελέσει δύο συμβόλαια θανάτου, της Μπεριβάζ Ασλάν και του ευρωβουλευτή Αντρέα Σίντερ, ο οποίος επί τρία και πλέον χρόνια ζητεί τον αφοπλισμό της Τουρκίας και τη σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. κατά του Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεσή του εκκρεμεί ακόμη στην αυστριακή Δικαιοσύνη, καθώς η Αγκυρα τήρησε από την πρώτη στιγμή σιγήν ιχθύος για τον Φ.Οζ., ενώ εκείνος δεν πρέπει να έχει πείσει για τις προθέσεις του.

Πιθανόν γι’ αυτό η Ασλάν να έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία. Η δυναμική πολιτικός, που επικεντρώνεται στις μειονότητες στην Αυστρία, είχε αποκαλύψει δίκτυο πρακτόρων της MΙT σε αρκετές αυστριακές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Βιέννης. Βάσει των όσων επίσημα έλεγε, τον Ιούνιο του 2020, οι πράκτορες ήταν επιφορτισμένοι με την πρόκληση ταραχών ανάμεσα στις κοινότητες Τούρκων και Κούρδων. Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για τον Οζ., ενώ ταυτόχρονα εθνικιστικές τουρκικές ομάδες είχαν θέσει στο στόχαστρο πολλές συγκεντρώσεις που είχαν οργανωθεί στη Βιέννη από Κούρδους.

Τότε η Τουρκία εξέδωσε δήλωση, αναφέροντας πως οι κουρδικές ομάδες είχαν δεσμούς με οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ε.Ε., συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογό της και Κούρδους που ζουν σε ελληνικές πόλεις. Συνεπώς, εκτιμάται ότι ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως πράκτορας της ΜΙΤ μόνο για αναψυχή δεν έχει «κατέβει».

Πολλές αποφυλακίσεις

Τέλος, σοβαρή παράμετρο αποτελεί και η πληθώρα των αποφυλακίσεων αλλοδαπών που είχαν συλληφθεί στις μεγάλες «εκκαθαρίσεις» του δεύτερου εξαμήνου του 2019, όταν η εγκληματικότητα αποκλιμακωνόταν ραγδαία. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα δικαστήρια δεν λειτουργούν λόγω κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να βγουν και να εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2020, είχαν προφυλακιστεί 2.300 άτομα, κατηγορούμενα για διακίνηση μεταναστών και άλλες αξιόποινες ενέργειες. Μόνο το τρίμηνο Οκτωβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί στις φυλακές 300 διακινητές και συνεργοί τους. Οι περισσότεροι δουλέμποροι, από το σύνολο των 2.300, ήταν Τούρκοι (304) και ακολουθούσαν 294 Σύριοι, 284 Πακιστανοί, 195 Βούλγαροι, 136 Ιρακινοί, 135 Ουκρανοί, 95 Αφγανοί, 94 Αλβανοί, 45 Γεωργιανοί, 40 Ρώσοι, 36 Ιρανοί, 33 Αλγερινοί, 29 Αιγύπτιοι. Αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας υποστηρίζουν πως λίγοι εκτίουν ακόμη ποινές, ενώ οι... πολλοί κυκλοφορούν και συνεχίζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα, συνήθως με κλοπές, διαρρήξεις και εμπόριο ναρκωτικών, «έως ότου τους καλέσουν οι Τούρκοι να ξαναβγούν στη θάλασσα».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Απριλίου