Προσγειώθηκαν σήμερα στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, τα δύο ολοκαίνουργια αεροσκάφη αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, τύπου Beachcraft King Air 350, που αποτελούν δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» ύψους 16 εκατ.ευρώ, και έρχονται να συνδράμουν στην προαναφερθείσα αποστολή τα δύο ελικόπτερα Augusta Westland AW-109 Trekker, επίσης δωρεά του Ιδρύματος.

Τα αεροσκάφη King Air 350 είναι εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα αεροναυτιλιακά όργανα, ενώ τη διαμόρφωση της καμπίνας για να είναι κατάλληλη για αεροδιακομιδές δύο ασθενών ταυτοχρόνως ανέλαβε ειδική εταιρεία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άνετη είσοδος-έξοδος ασθενών/τραυματιών. Τα αεροσκάφη επίσης περιλαμβάνουν υποδομή για μεταφορά θερμοκοιτίδος, καθώς και θάλαμο αρνητικής πιέσεως (κάψουλα) που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ασθενών με μολυσματικές ασθένειες.



Για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των 4 νέων πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ συνεργάστηκαν το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανήκει πλέον η κυριότητά τους, το ΕΚΑΒ, που είναι επιφορτισμένο με την χρήση τους, και η Πολεμική Αεροπορία, που είναι υπεύθυνη για την πτητική τους λειτουργία και τη συντήρησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΑ έχει εντάξει τα δύο αεροσκάφη και τα δύο ελικόπτερα αυτά του ΕΚΑΒ σε ειδικό σμήνος ΕΚΑΒ της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) και ήδη έχει ξεκινήσει εντατικά προγράμματα εκπαιδεύσεως του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού που θα εξυπηρετεί τα πτητικά μέσα, ώστε αυτά να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά και αξιοποιήσιμα υπέρ του κοινωνικού συνόλου το συντομότερο δυνατό.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δωρεά ύψους 16 εκατ. Ευρώ, εντάσσεται στην «Πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Υγεία», όπως ονομάζεται, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. Ευρώ, που περιλαμβάνει τη σχεδίαση, κατασκευή και εξοπλισμό τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη, την προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα, μέσω της προμήθειας εξοπλισμού, την κάλυψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων και τη χορήγηση υποτροφιών στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στις Νοσηλευτικές Μονάδες του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την αντιμετώπιση του τραύματος (ATCN, PHTLS, ATLS, APLS), δράσεις για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, την ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου “Αττικόν”, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για τις κλινικές και τα εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στην υποδοχή των δύο νέων αποκτημάτων του ΕΚΑΒ σήμερα στην Ελευσίνα ήταν παρόντες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΚΑΒ και της ΠΑ.