Θέμα, εκ του μη όντος, πήγε να δημιουργηθεί από την απόφαση της «Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών» (European Paratroopers Association/ ΕΡΑ) να κάνει εκδρομή στην Κρήτη με την εκτέλεση επετειακού άλματος με την ευκαιρία της 80ης επετείου από τη μάχη της Κρήτης, καθώς με το άλμα αυτό δεν επρόκειτο να τιμήσει ΟΛΟΥΣ τους νεκρούς της μάχης, αλλά αποκλειστικά και μόνο τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, που επιτέθηκαν στην Κρήτη (και έκαναν και όσα έκαναν μετά το τέλος της θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το όλο θέμα ανέδειξε σήμερα η τοπική ιστοσελίδα της Κρήτης www.zarpanews.gr και έκτοτε έχουν υπάρξει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Τελικώς όπως έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα, η ΕΡΑ «απέσυρε» από το καλεντάρι της την αφίσα με την προαναφερθείσα εκδήλωση, γεγονός ενδεικτικό προφανώς από τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την Ελλάδα και ήλθαν σε γνώση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αφίσα της η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών αναφέρει ότι θα τιμήσουν την 80η επέτειο από την «Επιχείρηση Ερμής», όπως ήταν η κωδική ονομασία που είχαν δώσει οι Γερμανοί του Γ’Ράϊχ στην επιχείρηση καταλήψεως της Κρήτης με αεραπόβαση αλεξιπτωτιστών, με επίσκεψη στο νησί το διάστημα 17-23 Μαΐου 2021.

Γράφουν δε πιο κάτω ότι «Συμπληρώθηκαν ακριβώς 80 χρόνια από τότε που οι επίλεκτες δυνάμεις του Γ’Ράϊχ, πήδησαν και κατέκτησαν το νησί της Κρήτης. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την Ανδρεία τους». Και προσθέτουν: «Ας αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες αδελφούς μας αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι επιτυχώς έφεραν εις πέρας την πρώτη στρατηγικού χαρακτήρος αερομεταφερόμενη επιχείρηση στην Ιστορία». «Ας τιμήσουμε την Αθάνατη Μνήμη τους».

Η Ομοσπονδία αυτή είναι κανονική Ομοσπονδία με 20ετή δράση που στο παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλα σημεία δράσεως δυνάμεων αλεξιπτωτιστών από όλους τους εμπολέμους.
Αν σταματούσε ίσως στο σημείο αυτό, πιθανόν δεν θα υπήρχε και πρόβλημα ουσιαστικό, καθώς το πολύ – πολύ να εθεωρείτο μία εκδρομή κάποιων παλαιών αλεξιπτωτιστών από διάφορες χώρες, που θέλουν να επισκεφθούν τις περιοχές που διεξήχθη μία επική μάχη, όπου οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές διαδραμάτισαν σημαίνοντα (θετικό καθώς ήταν η πρώτη στρατηγικού χαρακτήρα μαζική χρησιμοποίηση αλεξιπτωτιστών, αλλά και αρνητικό, με τις εκτελέσεις αμάχων που ακολούθησαν).

Τα όσα όμως ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ αναφέρονται στη διαφημιστική αφίσα τους είναι αυτά που πιστεύουμε ότι δημιουργούν το πρόβλημα, ξύνουν μνήμες και ψυχικά τραύματα και ξεκρεμούν σκελετούς από τις ντουλάπες της Ιστορίας, που σε μέρη όπως την Κρήτη, δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Επειδή υπήρχε η φήμη ότι στην εκδρομή τους θα υπήρχε και επετειακό άλμα στο Μάλεμε, η ιστοσελίδα μας ρώτησε σχετικώς το ΓΕΕΘΑ, όπου μας ελέχθη αρμοδίως ότι η συγκεκριμένη Ομοσπονδία δεν έχει υποβάλει ΚΑΝΕΝΑ αίτημα για τη διενέργεια επετειακού άλματος με τη διάθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις πτητικού μέσου και αλεξιπτώτων για τη διενέργειά του. Και πρόσθεσαν: «Η μοναδική ένωση που μας έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα είναι ένας σύλλογος εφέδρων αλεξιπτωτιστών από την Κρήτη, αλλά τους απαντήσαμε ήδη αρνητικά καθώς δεν υπάρχουν διατιθέμενα πτητικά μέσα και οι κανονισμοί ασφαλείας για την επιβίβαση πολιτών σε αυτά έχουν αλλάξει. Επομένως για το ΓΕΕΘΑ δεν υπάρχει θέμα στο σκέλος που το αφορά» ήταν η απάντηση αρμόδιας στρατιωτικής πηγής.

Τώρα και μετά την προαναφερθείσα εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, που αναφέραμε στην αρχή, εκτιμάται ότι – μάλλον – η όλη εκδήλωση βαίνει προς ματαίωση.

Κρητηξο