«Η αγορά κινείται άψογα από υγειονομικής απόψεως και τήρησης των πρωτοκόλλων, από άποψη ταμείων δεν είναι ικανοποιητικά τα δείγματα και δεν μας ξαφνιάζει κιόλας, αναμενόμενο ήταν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Νομίζω ότι έτσι όπως έχουμε λειτουργήσει και οι έμποροι αλλά και οι συμπολίτες μας έχουν δείξει ιδιαίτερα καλή αντιμετώπιση στα πρωτόκολλα άρα νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλάρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για το άνοιγμα του εμπορίου χωρίς ραντεβού, ο κ. Καφούνης επισήμανε: «Το ζητούμενο από εμάς αυτό είναι για αυτό από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε τεράστια υπευθυνότητα για να δούμε ότι προχωράμε σε περαιτέρω χαλάρωση. Εμένα μου ακούγεται λογικό, βλέπω ότι όλοι έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της αγοράς».

Για την αποφυγή εικόνων συγχρωτισμού στους εμπορικούς δρόμους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ανέφερε: «Από την προηγούμενη Πέμπτη είχα επικοινωνήσει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και με την δημοτική Αστυνομία γιατί ήθελα να είμαστε σε συνεργασία και να επιτηρήσουμε αυτά που αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε».

«Συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε μια διακριτική επιτήρηση και είδαμε ότι πήγε καλά, παρότι είδαμε κάποιες εικόνες από την Ερμού νομίζω ότι όποιος περπάτησε στο δρόμο δεν έχει την ίδια εικόνα, νομίζω ότι έδειξε πολύ σωστά να κινείται το κόσμος, όλοι είχανε τις μάσκες τους και δεν έγινε αυτός ο χαμός που είχαμε δει και είχα πει ότι τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα κλάδο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εκεί είμαστε τώρα, εγώ δεν θέλω να βρεθώ μπροστά σε εικόνα συνωστισμού και το άλλο που δεν θέλω είναι να ανεχτούμε όλοι το λιανεμπόριο να πάρει στις πλάτες του ένα φορτίο που δεν του ανήκει. Πρέπει μέχρι το Πάσχα να πάμε με αδιάλειπτη λειτουργία και πρέπει σταδιακά να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε ακόμα περισσότερο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τα self test στο λιανεμπόριο, ο κ. Καφούνης υπογράμμισε: «Εγώ το εύχομαι, το περιμένουμε, θέλουμε να το εφαρμόσουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το εφαρμόσουμε. Την προηγούμενη Δευτέρα πριν ανοίξουμε ξέρω ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μου είχαν ήδη προχωρήσει μόνοι τους σε rapid test και για το προσωπικό τους και για τους εαυτούς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί όλοι θέλουμε να προφυλάξουμε την υγεία των πελατών μας, των εργαζομένων και την δική μας. Τα self test είναι πολύ θετικό μέτρο, ξέρω ότι θα το τηρήσουμε».