Λειτουργίες με αυξημένο αριθμό πιστών που θα φθάνουν τους 100 στους μεγάλους ναούς και αναλογία ενός πιστού ανά 15 μέτρα καθώς και λειτουργίες σε εξωτερικούς χώρους προτείνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για το Πάσχα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στα επιχειρήματα της Εκκλησίας είναι ότι ο καλός καιρός που αναμένεται την περίοδο του Πάσχα μπορεί να επιτρέψει την παραμονή των πιστών στους εξωτερικούς χώρους ναών και μοναστηριών. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Εκκλησία αναμένει έως την Παρασκευή να έχει δοθεί το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Στις συζητήσεις οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας έχουν προτείνει ο ανώτατος αριθμός πιστών εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά κλειστού χώρου. Η πρόταση αυτή διαφέρει από όσα ισχύουν σήμερα για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ όπου εφαρμόζεται το μέτρο τους ενός πελάτη ανά 20 τετραγωνικά μέτρα.

Στην Εκκλησία θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή καθώς το μέγεθος των ναών και ο καλός καιρός θα επιτρέψει τον καλό εξαερισμό ενώ παράλληλα θεωρούν ότι ο κύριος όγκος των πιστών μπορεί να παραμείνει στον εξωτερικό χώρο των ναών. Μάλιστα στους εκπροσώπους του υπουργείου έχουν μεταφέρει πως η αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους και ο Επιτάφιος στους δρόμους γύρω από τους ναούς.