Στην τελική ευθεία, πριν από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, βρίσκεται η χώρα μας και την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον καθορισμό των ραντεβού προς εμβολιασμό της ευπαθούς ομάδας Β, δηλαδή των ατόμων με υποκείμενο νόσημα – επικίνδυνο για νόσηση από COVID – 19.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας παραλαμβάνει την Τετάρτη τις πρώτες 36.300 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson, από την οποία αναμένεται να λάβει άλλες 34.000 δόσεις μέσα στον Απρίλιο.
Επίσης, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει μέσα στον Απρίλιο 450.000 δόσεις του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer – BioNTech.

Ποιοι ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β

Στην ομάδα Β εντάσσονται μεγάλες υπο-ομάδες ασθενών οι οποίοι κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νόσηση λόγω κοροναϊού και φτάνουν περίπου τα 800.000 άτομα.
Αυτές ταξινομούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ως εξής:

– Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.
– Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.
– Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.
-Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων.
– Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).
-Ασθενείς σε σνοσοκαταστολή καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL).
-Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
-Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.
– Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.
-Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).
– Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.
– Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.
– Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.
-Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Ποιοι και πόσοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή 16 ως τη Δευτέρα 19 Απριλίου θα ανοίξει σταδιακά η πλατφόρμα για 800.000 πολίτες, ηλικίας 18 έως 59 χρόνων, οι οποίοι συγκαταλέγονται στην ομάδα ασθενών Β. Ο προγραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνει με βάση την προτεραιοποίηση των νοσημάτων -για παράδειγμα μπορεί να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πρώτα για τους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, στη συνέχεια για εκείνους με καρδιαγγειακά, μετά να ακολουθήσουν όσοι έχουν μεταβολικά νοσήματα κ.ο.κ.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους 180.000 εκπαιδευτικούς Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης καθώς και για τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία υπολογίζεται ότι βρίσκονται περί τους 730.000 πολίτες.

Από τις 24 Απριλίου (Σάββατο του Λαζάρου) θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό οι 780.000 πολίτες ηλικίας 50-54 ετών.

Συνολικά, από τις 16 ως τις 24 Απριλίου, 2.450.000 πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.