Πολλαπλά ήταν τα τραύματα που προκάλεσαν οι σφαίρες που δέχθηκε ο αστυνομικός ρεπόρτερ, Γιώργος Καραϊβάζ, στη δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του, στο Άλιμο, το μεσημέρι της Παρασκευής, 9 Απριλίου 2021.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νεκροτομής, ο δημοσιογράφος φέρει δύο τραύματα κεφάλι, ένα στον λαιμό, έξι στον θώρακα και ένα αμυντικό τραύμα στη παλάμη που προέρχεται από την αυθόρμητη προσπάθειά του να προστατευτεί.

Τι έδειξε η βαλλιστική εξέταση - Καθαρό το εννιάρι όπλο

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε και η πρώτη βαλλιστική έρευνα για το πιστόλι που χρησιμοποίησαν οι δράστες του εγκλήματος η οποία δείχνει πως το όπλο είναι «καθαρό» δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο θα γίνει και δεύτερη έρευνα για να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα και θα σταλεί η έκθεση από τα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Ασφάλεια.

Πάντως όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι δράστες ήθελαν να σκοτώσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ, από τα σημεία που έχει δεχτεί τις σφαίρες, ενώ θεωρούν πιθανό ότι πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου. Υπενθυμίζεται ότι από τον τόπο του εγκλήματος οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν 13 κάλυκες από πιστόλι των εννέα χιλιοστών, τρία θραύσματα βολίδων και τρεις παραμορφωμένες βολίδες.

Μακροσκοπικά από την ιατροδικαστική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο δημοσιογράφος έφερε 10 τραύματα στο σώμα και στο κεφάλι, ενώ σήμερα γίνεται η νεκροτομή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία θα διευκρινιστεί πόσες ακριβώς σφαίρες έχει δεχτεί.

Τι λένε οι έως τώρα μαρτυρίες

Από μαρτυρίες προκύπτει ότι οι δράστες ήταν δύο που επέβαιναν σε δίκυκλο μικρού κυβισμού. Ο οδηγός φορούσε κράνος και σκούρα ρούχα, ενώ ο συνεπιβάτης, ο οποίος ήταν και αυτός που πυροβόλησε, φορούσε μαύρα ρούχα, χακί στρατιωτικό μπουφάν με κουκούλα, μαύρη χειρουργική μάσκα και μαύρα γυαλιά.

Από μαρτυρίες προκύπτει ότι οι δράστες ήταν δύο που επέβαιναν σε δίκυκλο μικρού κυβισμού.

Ο οδηγός φορούσε κράνος και σκούρα ρούχα, ενώ ο συνεπιβάτης, ο οποίος ήταν και αυτός που πυροβόλησε, φορούσε μαύρα ρούχα, χακί στρατιωτικό μπουφάν με κουκούλα, μαύρη χειρουργική μάσκα και μαύρα γυαλιά.Ο εκτελεστής πυροβόλησε τον Γιώργο Καραϊβάζ την ώρα που είχε για από το αυτοκίνητο του και κατευθυνόταν προς το σπίτι του, ενώ κατέβηκε από το μηχανάκι και του έδωσε την χαριστική βολή.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως δεν άκουσαν πυροβολισμούς γι' αυτό εξετάζεται η εκδοχή το όπλο να είχε σιγαστήρα.

Τα κίνητρα της δολοφονίας

Τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ τις επόμενες μέρες οι αστυνομικοί θα πάρουν καταθέσεις από τους οικείους του θύματος, για να διευκρινίσουν αν δεχόταν απειλές ή αν είχε εκμυστηρευτεί ότι ανησυχούσε για κάτι. Ταυτόχρονα μελετούν τα κείμενα που είχε γράψει τον τελευταίο καιρό στην ιστοσελίδα bloko.gr που διατηρούσε, σχετικά κυρίως με θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, προκειμένου να εξετάσουν αν κάποια από αυτά μπορεί να σχετίζονται με την δολοφονική επίθεση.

Επίσης οι αστυνομικοί έχουν πάρει το τηλέφωνο του δημοσιογράφου το οποίο ερευνάται για να διαπιστωθεί αν είχε κάποιες συνομιλίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ύποπτες, ενώ έχουν ζητήσει και άρση απορρήτου για να διαπιστώσουν αν υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές στην περιοχή πριν και μετά το έγκλημα που να σχετίζονται με την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε από το κανάλι Star όπου εργαζόταν, την ώρα που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση και εκτιμάται ότι οι δράστες τον παρακολουθούσαν, γι' αυτό οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες που μπορεί να έχουν καταγράψει τους δολοφόνους, ή τυχόν συνεργούς τους.

Ταχύτατα αντανακλαστικά από την κυβέρνηση

Την ταχύτατη εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αίτημα για γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας εκφράζει σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος που ζητά να οδηγηθούν άμεσα οι δράστες στη δικαιοσύνη.


Στο οργανωμένο έγκλημα αναζητούνται οι δράστες 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Star Bάιο Σύρρο, οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για οργανωμένο έγκλημα. «Εδώ μιλάμε λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψιν τον τρόπο δράσης των δολοφόνων, για πληρωμένους επαγγελματίες εκτελεστές με συμβόλαιο θανάτου. Υπάρχουν οι δύο φυσικοί αυτουργοί, οι δολοφόνοι, υπάρχει όμως και ο ηθικός αυτουργός, αυτός που έδωσε την εντολή για την δολοφονία. Ποιος είναι αυτός που έδωσε την εντολή; Και γιατί το έκανε;

Ο Γιώργος Καραιβάζ, ήταν άριστος αστυνομικός συντάκτης και ήταν της ερευνητικής δημοσιογραφίας, των αποκαλύψεων. Τί ήταν λοιπόν αυτό που ενόχλησε τόσο πολύ; Ποιο ρεπορτάζ; Τί γνώριζε ο Γιώργος, ή τί πίστευε ο ηθικός αυτουργός, ότι γνώριζε ο Γιώργος; Εάν πράγματι γνώριζε; Οι πληροφορίες λένε ότι οι έρευνες στρέφονται κυρίως στο βρώμικο κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών με κέρδη εκατομμυρίων, από προστασίες σε οίκους ανοχής, στούντιο, χαρτοπαιχτικές λέσχες, παράνομα καζίνο. Μια υπόθεση που χειρίστηκε η ΕΥΠ με εντολή εισαγγελέα.

Αν λοιπόν έχει σχέση με αυτή την υπόθεση, το τεράστιο λάθος εδώ, είναι ότι ο ηθικός αυτουργός, συμπεριφέρθηκε σαν να πρόκειται να βγάλει από τη μέση έναν ακόμη άνθρωπο της νύχτας. Όπως τα αιματηρά ξεκαθαρίσματα που γίνονται κατά καιρούς στον υπόκοσμο. Εδώ όμως δολοφόνησε έναν εξαίρετο δημοσιογράφο, έναν ακέραιο άνθρωπο, έναν επαγγελματία ιδιαίτερα συμπαθή, που ήταν μέσω της τηλεόρασης, κάθε μέρα στα σπίτια χιλιάδων πολιτών». 

Το προφίλ των δραστών

Ο εκτελεστής φορούσε κουκούλα, μάσκα και γυαλιά ηλίου
Είχε εννιάρι πιστόλι με σιγαστήρα
Ο οδηγός της μηχανής φορούσε κράνος
Οι εκτελεστές ήταν αμίλητοι και “επαγγελματίες”


Ελέγχονται οι αναρτήσεις του - Τι έγραφε ο δημοσιογράφος που «ενόχλησε»

Μεταξύ άλλων έγραφε στο blog του «μέσω δύο ατόμων από τον ποινικό χώρο γνώρισα την αφελή μέχρι τότε προσέγγιση μου, στο πως λειτουργεί το σύστημα. Μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί. Περιπεπλεγμένοι σ’ ένα κύκλο δυναστείας». Στα ρεπορτάζ με τα οποία είχε ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα εκείνα που θα μπορούσαν να είχαν «ενοχλήσει» αναζητούν το κίνητρο των δολοφόνων του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν την εν ψυχρώ δολοφονία του.

Για τη διαλεύκανση της στυγερής δολοφονίας του επί σειρά ετών αστυνομικού συντάκτη στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν και οι αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα που διατηρούσε με θέματα για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στα κείμενά του δε δίσταζε να ασκεί κριτική και να αναφέρει λεπτομέρειες που ενοχλούσαν ενίοτε ανθρώπους του υποκόσμου, της αστυνομίας ή ακόμα και της πολιτικής.




Βαλλιστικός αναλυτής:  Ήταν επαγγελματίες – Αναζητείται η μηχανή των δραστών

Ο βαλλιστικός αναλυτής και φίλος του Γιώργου Καραϊβάζ, Γιώργος Ραυτογιάννης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου αλλά και στην δημοσιογραφική οικογένεια. Τον γνώριζα δημοσιογραφικά. Έδινε την προσέγγιση ενός ανθρώπου ήρεμου, χαμηλών τόνων και δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα είχε αυτή την κατάληξη» ανέφερε ο κ. Ραυτογιάννης και συνέχισε: «Όταν δολοφονείται ένας δημοσιογράφος με αυτή την άνανδρη και άγρια επίθεση, που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πληρωμένο συμβόλαιο, είναι προφανές ότι κάποιος έχει ενοχληθεί. Είτε με κάτι που ήδη έχει δημοσιεύσει είτε από κάτι που ερευνούσε και θα δημοσιοποιούσε στο μέλλον. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ήταν ακριβώς αλλά σίγουρα ενόχλησε κάποιους».

Όσον αφορά για την επιλογή της ώρας που έγινε η υπόθεση ο ίδιος τόνισε:

«Το μεσημέρι ενδεχομένως παρέχει και μια καλύτερη κάλυψη σε έναν επαγγελματία δολοφόνο. Όταν έχει κάποιος προετοιμαστεί με μεθοδολογία το μεσημέρι του παρέχει καλύτερη κάλυψη και πετυχαίνει αιφνιδιασμό γιατί το μεσημέρι με την κίνηση δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τέτοια εξέλιξη. Αυτό αν το αντιστρέψουμε είναι και η κάλυψη των δραστών. Το βράδυ μπορεί και το θύμα να ήταν πιο προσεκτικό και να μην μπορούσαν να προσεγγίζουν πολύ εύκολα».

Σχετικά με τους κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο ο κ. Ραυτογιάννης εξήγησε ότι «έχουν αλλάξει τα στοιχεία με αυτά που υπήρχαν τις πρώτες ώρες. Αυτή τη στιγμή ενισχύεται η εγκληματική ενέργεια από μια οργανωμένη ομάδα. Ένα συμβόλαιο θανάτου. Τον προσέγγισαν από πολύ κοντά, χρησιμοποίησαν ένα 9αρι πιστόλι με σιγαστήρα τον σκότωσαν. Ο υπόκωφος θόρυβος που ακούστηκε ήταν από τους κάλυκες, ήταν σαν να κλείσιμο μιας πόρτας ή μιας εξάτμισης που κάνει μεγάλο θόρυβο».

«Το ότι δεν έχει βρεθεί η μηχανή μέχρι τώρα μας δημιουργεί ερωτηματικά. Συνήθως οι δράστες σε τέτοιες περιπτώσεις εγκαταλείπουν το όχημα πλησίον του χώρου και από εκεί έχουν ένα δεύτερο όχημα διαφυγής. Κάτι τέοιο μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί. Είναι νωρίς όμως να μπούμε σε αυτή την ανάλυση. Κανείς που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια δεν ρισκάρει να μετακινηθεί με το ίδιο όχημα για μεγάλη απόσταση. Άρα είναι κάτι που είναι εξεταστέο από τις αρχές».