Βροχή οι καταγγελίες για περιστατικά ξυλοδαρμού, σωματικής κακοποίησης και προσβολής γενετήσιας πράξης στην ενόργανη και ρυθμική γυμναστική. Οι νέες καταγγελίες αφορούν εν ενεργεία προπονητές και μέλη αθλητικών συλλόγων που έσπασαν το χρονικό φράγμα του 2010 και φτάνουν μέχρι και σήμερα.

Αποτροπιασμό προκαλούν οι καταγγελίες

Τα σοκαριστικά περιστατικά που περιγράφουν οι 22 αθλητές και αθλήτριες, αφορούν συγκεκριμένους προπονητές και προπονήτριες, οι οποίοι δεν δίστασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να ζητήσουν συγγνώμη.

Εκτός από την ενόργανη, Πρωταθλήτρια της εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής, αποκάλυψε στο newsit.gr τα βασανιστήρια που υπέστη από την προπονήτριά της κατά την διάρκεια προετοιμασίας για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στις αρχές του 90. «Η προπονήτρια ήταν ένα τέρας, πολύ τρομακτική για εμάς. Μας κακοποιούσε μυαλό και κορμί, δεν μας είχε αφήσει τίποτα. Αφού τελείωναν οι βρισιές προχωρούσε παρακάτω. Μια φορά σήκωσε ένα κορίτσι από τη μπλούζα, την ταρακούνησε στον αέρα, την πέταξε στο έδαφος και μετά την κλώτσησε. Μια φορά με σήκωσε όρθια, μου κατέβασε τη φόρμα και μου τσίμπησε τα κοκαλιάρικα μου μπούτια, την πέτσα στην ουσία, για να μου πει “κοίτα τι χοντρή που είσαι”. Μια άλλη φορά, με είχε σηκώσει στον αέρα από τα αυτιά και κάποια στιγμή τα αυτιά μου, από πίσω, μάτωσαν.»

Σοκάρει, η 12 ετών τότε , πρωταθλήτρια της ρυθμικής αποκαλύπτοντας τους τρόπους με τους οποίους εκείνη και οι συναθλήτριες της προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα βασανιστήρια της προπόνησης. «Από την σκληρή προπόνηση είχαμε όλες τραυματισμούς. Εγώ απέκτησα κήλη στη μέση και πονούσα πολύ. Γρήγορα αρχίσαμε να ψάχνουμε τρόπους για να αποφεύγουμε την 6ημερη προπόνηση. Μια φορά, στην απόγνωση μας, πήγαμε στην αίθουσα της προπόνησης και σπάσαμε την ανάκληση των τζαμιών για να παγώσει η αίθουσα και να γλιτώσουμε. Δεν τα καταφέραμε, συνεχίσαμε κανονικά μέσα στο κρύο. Προσπαθούσαμε να της ξεφύγουμε με κάθε τρόπο. Κάναμε για ψέματα τις άρρωστες. Τίποτα δεν πετύχαινε. Μόνο νεκρή γλίτωνες την προπόνηση.»

Μάλιστα, τα όσα μαρτυρικά πέρασε στα χέρια της, με ξυλοδαρμούς και ψυχολογική κακοποίηση, την αναγκάσαν να εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό μετά την κατάκτηση του χρυσού πανευρωπαϊκού μεταλλίου το 1994. «Είναι τεράστιο κόστος να τρως ξύλο για να παραμένεις στο χώρο. Το σώμα σου καταντάει ένα άψυχο αντικείμενο. Ένα αντικείμενο που το τεντώνουν και το τραβάνε απ’ όλα τα μέρη του για να γίνει πιο ελαστικό και για να ανοίξουν οι αρθρώσεις του. Θυμάμαι ότι καθόμασταν για ώρες ολόκληρες στη στάση του σπαγκάτου με την προπονήτρια να κάθεται όλη πάνω μας για να “ανοίξουμε”. Ήμασταν πολύ δυστυχισμένες.»

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους 22 αθλητές που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα περιστατικά ξυλοδαρμού, ανέφερε ότι πλέον επισήμως οι αθλητές είναι πάνω 30, ενώ οι νέες καταγγελίες αφορούν και περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Μετά την παρέμβαση εισαγγελέα, η γυμναστική ομοσπονδία συγκάλεσε τριμελής επιτροπή για να διερευνήσει τις καταγγελίες, ενώ οι 22 αθλήτες μέσω του δικηγόρου τους εξετάζουν να απευθυνθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε το σχετικό βίντεο: