Αποκαλύπτονται συνεχώς νέα στοιχεία και οι σκιές πίσω από το σκάνδαλο με την σεξουαλική παρενόχληση πέντε γυναικών από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Μετά την καταγγελία των θυμάτων του πρέσβη, το κουβάρι ξετυλίγεται και φέρνει στο φως όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε μια πράξη ντροπής, προκαλώντας εφιαλτικές στιγμές σε πέντε γυναίκες. Η καταγγελία ωστόσο της σεφ Ξένιας Μπουζαρανίδου, ότι πρώην υπουργός της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τις γυναίκες να αποσιωπήσουν το γεγονός της σεξουαλικής τους παρενόχλησης και να μην προβούν σε καταγγελίες, προσδίδει νέες διαστάσεις στο θέμα.

Η Ξένια Μπουζαρανίδου, μιλώντας στα ΝΕΑ, αποκάλυψε το όνομα του κυβερνητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για τον πρώην υπουργό κ. Κώστα Ήσυχο, ο οποίος παρότρυνε την ίδια να μην προβεί σε καταγγελία.

Ωστόσο, σοκάρει ο ισχυρισμός της κ. Μπουζαρανίδου, ότι και η ίδια η κόρη του κ. Ήσυχου, ήταν ένα από τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης του πρέσβη, καθώς και εκείνη εργάζονταν στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

 Σύμφωνα με την κ. Μπουζαρανίδου «ο ένας εξ αυτών είναι ο Κώστας Ησυχος, μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πατέρας της Αλιας Ησυχου, υπαλλήλου της πρεσβείας και επίσης θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης.

 Οπως υποστηρίζει, μαζί με τον Νίκο Παππά, ο Κώστας Ησυχος είχε ενδιαφερθεί για την προετοιμασία της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, που τον Φεβρουάριο του 2013 – μετά τις άκαρπες καταγγελίες των θυμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας – παραδόθηκε στα χέρια του Νικολάς Μαδούρο από τον πρώην ένοικο της πρεσβείας Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, ο οποίος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τα θύματα.

 «Μία από τις πέντε που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση ήταν και η Αλια Ησυχου, η οποία είναι η μόνη που συνεχίζει να εργάζεται στην πρεσβεία. Οπότε συγκινήθηκε ο κ. Ησυχος και έτσι ενεπλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Μάθαμε αμέσως για την επιστολή. Μας φάνηκε κυνικό το περιεχόμενο, αλλά και τι ακριβώς να κάναμε; Είχαμε τις ενστάσεις μας, αλλά ελπίζαμε ότι ίσως έτσι θα λυθεί το θέμα», λέει η Ξένια Μπουζαρανίδου εξηγώντας ότι σήμερα οι σχέσεις της με τον Κώστα Ησυχο, που τότε τους ζήτησε να «μην κάνουν θέμα την κακοποίησή τους», είναι ανύπαρκτες.

 «Εχουμε τσακωθεί, θεώρησε ακραίο το ότι έκανα καταγγελία και έδωσα μια συνέντευξη εκείνη την εποχή με τα αρχικά μου. Πηγαίνοντας κόντρα στην «πολιτική ωριμότητα» που επικαλούνταν, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Για εκείνον είναι ακόμα χειρότερο γιατί είναι ο πατέρας μιας εξ αυτών που παρενοχλήθηκαν. Δεν είναι ακόμα πιο εξοργιστικό αυτό; Πόσο η εξουσία σε έχει διαφθείρει», διερωτάται η ελληνίδα σεφ.

 Ήθελε να παραιτηθούμε

Οταν ο Φράνκλιν Γκονζάλες επέστρεψε από τη Βενεζουέλα όπου εκλήθη για επιπλήξεις, η κατάσταση χειροτέρεψε: «Γύρισε σαν μαινόμενος ταύρος. Εφυγε τον Ιούνιο του 2013 και τον Δεκέμβριο τον διαδέχθηκε ένας 32χρονος, ο Φαρίντ Φερνάντες, που εκ των υστέρων μάθαμε ότι είχε εντολή να μας αναγκάσει να παραιτηθούμε. Και έκανε τη ζωή ποδήλατο μόνο στις τέσσερις από τις πέντε. Σε όλες μας εκτός από την κόρη του Ησυχου. Από εκεί και πέρα ήταν εξουσιαστική η βία. Είχαμε πει ότι θα αντέξουμε, η μία δεν άντεξε και παραιτήθηκε. Οι άλλες τρεις, τον Νοέμβριο του ’15, απολυθήκαμε με τη δικαιολογία ότι ήμαστε κακές υπάλληλοι. Ενιωσα οργή και θλίψη. Τέσσερα χρόνια μού πήρε να ξαναβρώ δουλειά».

 Email στον πρωθυπουργό

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ξένια Μπουζαρανίδου, αφού δεν βρήκε το δίκιο της από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την κυβέρνηση Τσίπρα που, όπως λέει, «συγκάλυψε το θέμα ξεκάθαρα για πολύ συγκεκριμένους λόγους», έστειλε e-mail στο γραφείο του σημερινού Πρωθυπουργού με αρ. πρωτοκόλλου 1294, από όπου δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση. «Θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει ακόμα και με το να το λέμε. Γιατί αν δεν το πιστέψω, τίποτα από ό,τι έχει ειπωθεί δεν έχει αξία».