Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 80 ετών από την εποποιία του 1940-41 κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις “HISTORICAL QUEST” ένα μοναδικό και σπάνιο στο είδος του βιβλίο με τίτλο: «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» της γνωστής συγγραφέως και ερευνήτριας ναυτικής Ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, αναδεικνύοντας άγνωστα, εν πολλοίς, περιστατικά και πληροφορίες που είναι σίγουρο ότι θα γοητεύσουν τον αναγνώστη.

200


Η συγγραφεύς δήλωσε ότι σε πολλά σημεία κατά τη συγγραφή ένιωθε την καρδιά να σφίγγει καθώς μετέφερε λεπτομέρειες από την αγωνία, τον πόνο και το καρδιοχτύπι των ανθρώπων που πολεμούσαν τον εχθρό μέσα από τους ‘χαλύβδινους θηρευτές’, όπως ονομάζονταν τα υποβρύχια.

Ενδιαφέρουσα πινελιά του βιβλίου αυτού στις 224 σελίδες του αποτελεί το χιούμορ, το οποίο δεν απουσίαζε από τα πληρώματα των ελληνικών υποβρυχίων, που ήταν όλα τους παλαιάς τεχνολογίας της δεκαετίας του ’20, εκείνες τις δύσκολες στιγμές στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Και δεν ήταν λίγες αυτές οι δύσκολες στιγμές.

Όπως σημειώνεται και στο βιβλίο πρόκειται για «μια κατάδυση μνήμης και τιμής στην ηρωική όσο και άγνωστη Ιστορία των ανθρώπων που πολέμησαν με το προβληματικό υλικό των γερασμένων υποβρυχίων μέρα- νύχτα εκτελώντας το καθήκον τους».

Το βιβλίο προλογίζει ο Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Ραδίτσας ΠΝ, ενώ στο οπισθόφυλλο τιμούν με την γνώμη τους την έκδοση ο Αντιναύαρχος Γ. Δεμέστιχας ΠΝ Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, ο Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος / Εκδότης/ «Μηχανή του Χρόνου» και ο Θάνος Παπαδημητρόπουλος Πλωτάρχης (Ο) ΠΝ, Υπεύθυνος Ι.Α. Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

Τις 224 σελίδες του βιβλίου κοσμούν 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και η τιμή του είναι 13,30 ευρώ.