Σε «ανασχηματισμό», όχι πολιτικό, αλλά του παζλ που συνθέτει την προοπτική της οριστικής  εξόδου της χώρα μας από το lockdown προχωράει η κυβέρνηση, που ανασυντάσσει τις δυνάμεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί η βάση της εκκίνησης για την επόμενη ημέρα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι στιγμής δεν ευνοούν την κατάσταση και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ωστόσο το ρίσκο με μια κλειστή οικονομία, σχολεία, λιανεμπόριο και εστιατόρια καταβάλλουν τους οικονομικούς δείκτες και οδηγούν μαθηματικά στην κατάρρευση. Από την άλλη όμως οι ανάγκες που δημιουργούνται στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, καθώς και αυξανόμενοι αριθμοί των θανάτων, δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση. Στην κυβέρνηση, αλλά και στους κύκλους των ειδικών επιστημόνων και συμβούλων του Μαξίμου, κρίνεται ότι η συνέχιση των μέτρων του αυστηρού lockdown δεν ανταποκρίνονται με την αποτελεσματικότητα που υπολογίζονταν αρχικά, καθώς υπάρχουν και οι παράμετροι όπως οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τα κορονοπάρτι και οι συμπεριφορές μερίδας των πολιτών που δίνουν «πάτημα» στην έξαρση των κρουσμάτων στην χώρα μας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ποντάρει σε πέντε άξονες, και συγκεκριμένα στον μαζικότερο εμβολιασμό, στα εργαλεία θωράκισης της οικονομίας, στα self tests, στους εντατικότερους ελέγχους, αλλά και στην υπεύθυνη στάση των πολιτών.

Ειδικότερα αυτό που  επιδιώκει είναι να ολοκληρώσει αποτελεσματικά εντός του επόμενου τριμήνου το παζλ της εξόδου, υπολογίζοντας ωστόσο και τους παράγοντες που μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί αστάθμητοι και ανατρέπουν τους  μέχρι στιγμής αρχικούς σχεδιασμούς.

Οι κυβερνητικές συσκέψεις που μέχρι στιγμής εστιάζουν στην δεδομένη χρονική στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται ότι διευρύνουν το χρονοδιάγραμμά τους και  στο πέρασμα στη μετά κοροναϊό περίοδο. Η μετά covid εποχή είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει μια δύσκολη περίοδο και όσο θα γίνονται πιο εμφανείς οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο η διαχείριση θα γίνεται δυσκολότερη.

 Εμβολιαστική επιχείρηση

Με βάση τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στην εμβολιαστική επιχείρηση ώστε να ξεκλειδώσουν τα επόμενα βήματα προς την ομαλότητα και ο κυβερνητικός στόχος για την ανάκαμψη.

Σχεδιάζεται εκ νέου αύξηση στους ρυθμούς της «Ελευθερίας», με πιο κρίσιμους μήνες τον Απρίλιο και τον Μάιο καθώς στον ορίζοντα υπάρχει και η προοπτική του τουρισμού. Εκτιμάται ότι, το επόμενο τρίμηνο θα είναι αυτό των μαζικότερων εμβολιασμών, με άνοιγμα νέων mega centers στην Αθήνα και με νέες ομάδες προτεραιοποίησης.

Ήδη όπως ανέφερε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά σχεδόν 60 χιλιάδες.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο.



Κοινωνικές δραστηριότητες – αγορά – εστίαση

Ο επόμενος στόχος για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου   είναι το οριστικό άνοιγμα  ανοίγματα σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και το λιανεμπόριο καθώς και η εστίαση.  Η λειτουργία των εστιατορίων αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους πριν από το Πάσχα, εφόσον στις επόμενες εβδομάδες αποτυπώνεται ύφεση στους πανδημικούς δείκτες είναι σε πρώτο πλάνο.  Στο λιανεμπόριο εκτός από τις εναλλακτικές μορφές λειτουργίας του, θα κριθεί το οριστικό άνοιγμα από την  σημαντική αποφόρτιση της πίεσης στις Εντατικές των νοσοκομείων. Στο θέμα των νοσοκομείων ωστόσο θα συμβάλει τόσο ο μαζικός εμβολιασμός, η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων..

Ήδη όπως ανέφερε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ  «θέλουμε τη Δευτέρα να ανοίξουν τα μαγαζιά και στις «κόκκινες» περιοχές», τονίζοντας ότι οι εισηγήσεις των ειδικών καθορίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επισήμανε δε ότι για αυτό τον λόγο αποφασίστηκαν οικονομικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστά και τον Απρίλιο.

« Θα πειθαρχήσουμε στις εισηγήσεις των ειδικών είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στα τέλη Απριλίου θα είναι πολύ καλύτερη. Απέφυγε ωστόσο να δώσει ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης.

Το άνοιγμα του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε, όταν ρωτήθηκε γιατί δίνεται ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού και όχι για την εστίαση.


 Για το άνοιγμα των Λυκείων

 Η Κυβέρνηση ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών αποφάσισε την δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Δίνεται προτεραιότητα στα Λύκεια πρώτον γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η « επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

 Πέρα από αυτά η Κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής- έχει εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός επιπλέον προληπτικού μέτρου σημαντικό για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Την διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κοροναϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Τα self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

 Από την πλευρά της η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε πως πριν από το Πάσχα δεν θα ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των λυκείων, εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς και το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων», είπε στον ΑΝΤ1 ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν το υπουργείο Παιδείας θα εισηγηθεί την άλλη εβδομάδα το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων ήταν αρνητική. «Για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες», είπε η κ. Κεραμέως.


  Μετακινήσεις

Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα. Όπως ξεκαθάρισε και σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπερτρίτης, θα προηγηθεί μελέτη και αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, φαίνεται ότι «παγώνει» το άνοιγμα υπόλοιπων δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής. Δεν έκρυψε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις για ελάσσονα θέματα, δίνοντας ως παράδειγμα την απόφαση για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.