Ένα ακόμα βήμα για μία πιο πράσινη περιβαλλοντική πολιτική από πλευράς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σημειώθηκε με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του περιβαλλοντικού οργανισμού Μη-Κερδοσκοπικού χαρακτήρα “Ecocity”, για την υποστήριξη υπηρεσιών και ενεργειών που σχετίζονται με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής, ενεργειακής και πολιτικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή του ΥΠΕΘΑ, όπως αυτή επικαιροποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2020 με τη δημοσιοποίηση της «Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΑ».

Από πλευράς του ΥΠΕΘΑ το προαναφερθέν Μνημόνιο Συνεργασίας υπόγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διευθύνσεως Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστηρίξεως (ΓΔΟΣΥ) Υποναύαρχος Δημήτριος Ρυζιώτης ΠΝ, ενώ από πλευράς της “Ecocity” ο Πρόεδρος του ΔΣ Αυτής Δρ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης και η εφαρμογή του προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα με την σύσταση ομάδων έργου.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη στρατηγικής και δράσεων για θέματα ενημερώσεως, ευαισθητοποιήσεως και κινητοποιήσεως όχι μόνο του συνόλου του προσωπικού των ΕΔ αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου στους τομείς της κυκλικής οικονομίας, της πράσινης συμφωνίας (ηλεκτροκινήσεως και της βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχειρίσεως).

Τέλος, προβλέπεται όπως για την από κοινού συμμετοχή των ΥΠΕΘΑ και “Ecocity”, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το πρώτο, σε έργα, πρωτοβουλίες και χρηματοδοτούμενα προγράμματα, θα αξιοποιηθεί η ιδιαίτερη τεχνογνωσία του “Ecocity” που αφορά σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, πολιτικής, νομοθεσίας και εκπαιδεύσεως καθώς και το προβεβλημένο ακαδημαϊκό, επιστημονικό και επαγγελματικό δυναμικό που δραστηριοποιείται εθελοντικά στους κόλπους του.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το ΥΠΕΘΑ και οι ΕΔ δεν γίνεται μόνο και μόνο επειδή οι οικολογικές δράσεις «είναι μόδα» ή επειδή «οι ΕΔ δεν έχουν να κάνουν κάτι πιο σοβαρό», όπως πιθανόν να βρεθούν να πουν ορισμένοι. Αντίθετα και έχουν και κάνουν πάρα πολλά τόσο γύρο από τις κύριες αποστολές τους όσο και από αυτές που έχουν επιφορτιστεί επικουρικώς από την Πολιτεία. Όμως έχει παρατηρηθεί με την αψευδή γλώσσα των αριθμών ότι νέα οικολογική και περιβαλλοντική πολιτική από πλευράς ΥΠΕΘΑ και ΕΔ μειώνει τα διάφορα κόστη σε ποσοστό άνω του 50% από τα αντίστοιχα σημερινά γεγονός που πέραν από την προστασία του περιβάλλοντος που είναι και περιβάλλον ΟΛΩΝ ΜΑΣ, υπάρχει και σοβαρότατο οικονομικό κίνητρο «για την Υπηρεσία».