Τα συμπεράσματα της πρώτης ετησίας περιόδου αφότου συγκροτήθηκε η «Δύναμη Κρούσεως ‘Takuba’» (“Task Force Takuba”) καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επόμενων ετών ήταν το αντικείμενο της υπουργικής τηλεδιασκέψεως στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Γαλλίδος ομολόγου του Φλοράνς Παρλί, που έχει διοργανώσει την όλη επιχείρηση από πλευράς της Ευρωπαίκής Ενώσεως.

Η όλη δράση αφορά τη σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή του Σαχέλ, δηλ. στην υποσαχάρια και δυτική Αφρική, περιοχή γαλλόφωνη εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότερες από τις χώρες αυτές ήταν πρώην γαλλικές αποικίες, η γαλλική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα τους και βεβαίως η επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή είναι ακόμα πάρα πολύ σημαντική.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί ότι το σημαντικότερο ποσοστό των παρανόμων αφίξεων μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών-μελών της ΕΕ προέρχεται ακριβώς από την αστάθεια, τους τοπικούς πολέμους, τον ισλαμικό φανατισμό, τη λειψυδρία κλπ, που προκαλείται στις περιοχές αυτές με αποτέλεσμα να αποφασίζουν οι κάτοικοί τους να ρισκάρουν τη ζωή τους για μία καλύτερη ζωή.

Σε όλα αυτά «βοηθούσε» και η Τουρκία (και εδώ) μέσω της πολιτικής της αεροπορικής της εταιρείας Turkish Airlines που για «κοινωνικούς λόγους» είχε εξαιρετικά χαμηλού κόστους αεροπορικά εισιτήρια από τις πρωτεύουσες των χωρών αυτών προς την Κωνσταντινούπολη, της τάξεως των 80-100 ευρώ το μονής διαδρομής εισιτήριο, και βεβαίως από την Κωνσταντινούπολη όλοι γνωρίζουμε που «διοχετεύονταν» οι άνθρωποι αυτοί.

Οι χώρες της ΕΕ με επικεφαλής τη Γαλλία αποφάσισαν λοιπόν να δημιουργήσουν την προαναφερθείσα “Task Force Takuba”, με στόχο την προσπάθεια μέσω εκπαιδεύσεως και ενισχύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και των Αστυνομιών των κρατών αυτών, αλλά και γενικότερης οικονομικής παρουσίας στις περιοχές αυτές, να μειώσουν κατά το δυνατόν τις προσφυγικές ροές στην πηγή τους.

Παρόμοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε διμερές επίπεδο και η Ισπανία στο Μαρόκο και στα πέριξ κράτη, όπου με εκπαίδευση και κοινές περιπολίες της Guardia Civil με τη Βασιλική Χωροφυλακή του Μαρόκου, έχουν πετύχει τον περιορισμό στο μισό του αριθμού των παρανόμων μεταναστών που φτάνουν από εκεί στην Ισπανία (και στην ΕΕ), αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στην πηγή του.

Με αυτό το γενικότερο «περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε η υπουργική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Έλλην ΥΕΘΑ, ο οποίος στην παρέμβασή του ανέδειξε τη σημασία των δράσεων της ΕΕ, των κρατών-μελών της και της “Task Force Takuba” για την σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή Σαχέλ. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης, ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΕΕ, την θαλάσσια ασφάλεια και δημιουργεί μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

Μιλώντας προς τους συμμετέχοντες ο ΥΕΘΑ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πρόσφατη (προ διμήνου) έναρξη λειτουργίας Ελληνικής Πρεσβείας στη Σενεγάλη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών διπλωματικών σχέσεων και ο νέος πρεσβευτής μας θα είναι επίσης διαπιστευμένος και σε όλες τις γειτονικές χώρες της περιοχής του Σαχέλ, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ για την ασφάλεια της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τηλεδιάσκεψη, στην όποια συμμετείχαν οι υπουργοί Αμύνης κρατών-μελών της ΕΕ, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Ουκρανία, καθώς και αξιωματούχοι από το Μάλι και Νίγηρα, συζητήθηκαν συμπεράσματα ετησίας περιόδου αφότου συστάθηκε η “Task Force Takuba” καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επόμενων ετών. Εκφράστηκε επίσης η υποστήριξη των συμμετεχόντων προς τις χώρες της περιοχής στις επιχειρήσεις εναντίον των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή.