Με την υπογραφή μνημονίου μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «επιδιώκεται η κινητοποίηση του Von Karman Institute for Fluid Dynamics (VKI -μη κερδοσκοπικού Διεθνή Εκπαιδευτικού και Επιστημονικού Οργανισμού) σε θέματα ελληνικού τεχνολογικού ενδιαφέροντος καθώς και η παροχή ετήσιων υποτροφιών σε Ελληνίδες και Έλληνες, για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου από το VΚΙ και η διεξαγωγή έρευνας».

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης με θέμα «Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Παρόμοιο μνημόνιο συνεργασίας (ΜΟU) είχε υπογράφει το 2013, μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόσθεσε.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι :

-Το Von Karman Institute for Fluid Dynamics (VKI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός Διεθνής Εκπαιδευτικός και Επιστημονικός Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1956 και εδρεύει στο Βέλγιο.
-Ένα μέρος του προϋπολογισμού του χρηματοδοτείται από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με αντίστοιχη εμπλοκή του ΝΑΤΟ Budget Committee. Συγκεκριμένα, στο ΝΑΤΟ Budget Committee διαβιβάζεται ετήσια αναφορά από το Scientific Advisory Committee (SAC), στην οποία αξιολογείται η επιστημονική αναγκαιότητα των δραστηριοτήτων του VKI. Το SAC λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Επιστήμης και Τεχνολογίας (Science and Technology Organization-STO) του ΝΑΤΟ και αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών τα οποία συμμετέχουν στον προϋπολογισμό του VΚΙ.

-Εθνικός Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο SΤΟ και στο SAC είναι η Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων & τεχνολογικών Ερευνών της ΓΔΑΕΕ (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ/ ΔΑΕΤΕ) η οποία, ως εθνικός φορέας συντονισμού και εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ/SΤΟ παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Πειραματισμού (Centre for Maritime Research and Experimentation-CMRE), που εδρεύει στην πόλη La Spezia της Ιταλίας.