«Από τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca, σε 35 με 40 εκατομμύρια εμβολιασμούς μόνο σε 30 περιστατικά επισήμως έχουν αναφερθεί ότι έχουν γίνει θρομβώσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο διευθυντής ναυτικού νοσοκομείου Αθηνών, διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παπαϊωάννου.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Καταρχάς να πούμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς οι οποίοι προσβάλλονται από κοροναϊό αναπτύσσουν θρομβώσεις και αυτό γίνεται γιατί επηρεάζεται ο μηχανισμός πήξεως, αιμόστασης και θρόμβωσης του κάθε ανθρώπου και υπάρχει και βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων άρα εκ των πραγμάτων υπάρχει περίπου σε ένα ποσοστό από 60-70% σε κάθε ασθενή κάποια θρόμβωση μικρή ή μεγάλη».

«Επίσης μικροί θρόμβοι κυκλοφορούν σε όλους τους ανθρώπους διότι έχουν αναπτυχθεί πολλές φορές αθηρωματικές πλάκες, υπάρχουν διαταραχές των αιμοπεταλίων άρα υπάρχει κυκλοφορία θρόμβων σε όλους μας στην καθημερινότητα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για τα self test, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε: «Δίνουμε μια μάχη όλη η κοινωνία, όλο το ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο να τελειώσει αυτή η πανδημία. Αυτή η πανδημία όλους μας, και τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, τους καταπονεί ψυχικά, σωματικά. Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, δεν θέλω να σταθώ σε κάποιες λεπτομέρειες και σε κάποια πράγματα που είναι δεύτερα. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την υγεία πρέπει να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί η πανδημία».

«Δυστυχώς η καμπάνια η οποία έγινε και η ενημέρωση η οποία έχει γίνει και ο θόρυβος ο οποίος έχει προκληθεί είναι υπερτιμημένος, είναι υπερβολικός και δεν ευσταθεί. Καταρχάς οι θρομβώσεις οι οποίες αναφέρονται αφορούν κυρίως γυναίκες από ηλικίας 20 έως 60 ετών. Δηλαδή αυτό που προκαλείται σε αυτές τις γυναίκες είναι μια ανοσολογική αντίδραση και αφορά θρόμβωση σε φλέβα του εγκεφάλου άρα αυτό δεν συμβαίνει σε όλο τον πληθυσμό για αυτό και αν θα μπει κάποιος περιοριστικός όρος θα μπει σε γυναίκες κάτω από 60 ή 55 ετών», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, για να μην πω αδύνατον, από τη στιγμή που έγινε η πρώτη δόση και δεν είχαμε ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού να συμβεί στη δεύτερη δόση», τόνισε ο διευθυντής ναυτικού νοσοκομείου Αθηνών.

«Εμείς πηγαίνουμε συντεταγμένα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πρέπει ο EMA οπωσδήποτε να συνεδριάσει και συνολικά να τοποθετηθεί πάνω στο εμβόλιο, να ξεκαθαρίσει η θέση του. Ήτανε άστοχή η χθεσινή ανακοίνωση του αξιωματούχου και οι δηλώσεις που έκανε και αντιδεοντολογικό. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα αποσυρθεί σε καμία περίπτωση το εμβόλιο απλώς εκτιμώ ότι θα υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί όσον αφορά στις ηλικίες και στο φύλο», υπογράμμισε.

Για το ρωσικό εμβόλιο, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Με τα δεδομένα που έχω διαβάσει το ρωσικό εμβόλιο είναι ένα πάρα πολύ αξιόπιστο εμβόλιο όμως από τη στιγμή που εμείς είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και ανήκουμε στην ενωμένη Ευρώπη και δεν έχει πάρει έγκριση από το EMA δεν μπορούμε να το παραλάβουμε και δεν μπορούμε να το χορηγήσουμε. Ασφαλώς η κάθε χώρα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, η εκτίμησή μου όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή ορθώς από τη στιγμή που δεν έχει πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ δεν το έχουμε πάρει».

Αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι είναι σωστό, τι είναι λάθος, αυτή τη στιγμή δεν μαζεύεται ο κόσμος, γίνονται διαδηλώσεις. Προτιμώ να γίνει συντεταγμένο άνοιγμα παρά να γίνεται αυτό που συμβαίνει τώρα που η νεολαία είναι έξω στους δρόμους και υπάρχουν συγκεντρώσεις που ξεπερνάνε κάθε όριο».