Στενεύουν τα περιθώρια για Πάσχα στο χωριό, καθώς δεν φαίνεται να μειώνονται τα κρούσματα και οι διασηληνωμένοι, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τους ειδικούς που ευελπιστούσαν ότι μέχρι το Πάσχα, θα είχαμε την αναμενόμενη αποκλιμάκωση. Ωστόσο, είχαν υπολογίσει χωρίς τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα κορονοπάρτι, αλλά και τις απρόσεκτες συμπεριφορές πολλών πολιτών που δυσχεραίνουν την προσπάθεια της πλειοψηφίας να απεγκλωβιστεί από την πανδημία του κοροναϊού.

Τόσο σήμερα η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, απομάκρυνε το ενδεχόμενο για Πάσχα στο χωριό, αλλά οι προθέσεις φάνηκαν από χθες από τον αριθμό των κρουσμάτων που σημείωσαν ρεκόρ για άλλη μια φορά, αλλά και από τις σημαντικές επισημάνσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε κατά την χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, ότι τα αυστηρά μέτρα πρέπει να ληφθούν και μετά τον εμβολιασμό, ενώ υπογράμμισε ότι μετά το Πάσχα, δεν αποκλείεται, εάν συνεχίσουν οι μολύνσεις με τους ίδιους ρυθμούς, να έχουμε έως και 1200 διασηληνωμένους. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσιόδρας έδειξε ότι το ενδεχόμενο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν συγκεντρώνει πια πιθανότητες, αφού το τρίτο κύμα του κοροναϊού φαίνεται ότι εξακολουθεί να έχει ακόμη κι άλλη πορεία προς την κορύφωσή του.

 Επισημάνσεις Τσιόδρα

Ειδικότερα, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας σε διάλεξη του στην Ακαδημία Αθηνών σημείωσε ότι μέτρα θα συνεχίσουν να επιβάλλονται μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

 Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε ότι την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μαΐου, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου (Rt) βρίσκεται στο 1,1, οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας αναμένεται να φτάσουν τους 1.200 και εξήγησε ότι οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

  «Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία», καθώς η πορεία της, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας. Μιλώντας για το δείκτη Rt και τα μοντέλα επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας , είπε ότι «αν φτάσει στο 1,1 μπορεί να φτάσουμε και τις 1000 κλίνες ΜΕΘ τον Μάιο» για ασθενείς COVID -19 σύμφωνα με τις προβλέψεις.

 Το γεγονός ότι «η πιθανότητα θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί, είναι άλλη μία αβεβαιότητα», τόνισε στην διαδικτυακή ομιλία του ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη , αυτή την ώρα, πολλές χώρες βρίσκονται στο τρίτο ή και στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

 Στην Ελλάδα εξήγησε ότι αυτή την περίοδο προσβάλλονται από κοροναϊό , περισσότερο τα άτομα από την ηλικιακή ομάδα 20 έως 50 ετών, τον πιο ενεργό πληθυσμό της χώρας.

 «Έχουμε κάθε μέρα 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα νεότερα άτομα αν και νοσούν πιο ήπια, είναι λάθος να πιστεύουν ότι είναι άμοιρα των επιπλοκών αλλά και του θανάτου από κοροναϊό» τόνισε.

 Πιο αυξημένες οι εισαγωγές σε σχέση με τα εξιτήρια

Τις τελευταίες εβδομάδες όπως είπε οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με τα εξιτήρια και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας παραμένει σε βαθύ κόκκινο.

 Στο σημείο αυτό της ομιλίας του ανέφερε ότι εύκολα μία τοπική επιδημία, μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις «όπως έγινε την τελευταία εβδομάδα με την Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει εκθετική αύξηση 46% των νέων κρουσμάτων».

 Συνεχίζοντας την ομιλία του είπε ότι υπάρχουν κάποιες αριθμητικές προσεγγίσεις, αλλά κι αυτές δεν είναι βέβαιες για το πόσους μολύνει ο ιός.

 «Εκτιμάται ότι οι ασυμπτωματικοί στην πανδημία είναι γύρω στο 30% και ότι είναι 75% η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών σε σχέση με τους συμπτωματικούς. Επίσης ότι 50% είναι όσοι μεταδίδουν τον ιό λίγο πριν εμφανιστούν συμπτώματα» ανέφερε και είπε ότι τα στοιχεία αυτά ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.

 Για κάθε κρούσμα υπάρχουν άλλα 10

Ο κ.Τσιόδρας είπε ότι το πρώτο κύμα κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά λοίμωξης στην χώρα μας και εκτιμάται ότι για κάθε ένα κρούσμα υπήρξαν άλλα 10.

 Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για πρώτη φορά στην ομιλία του «φαίνεται από μελέτες ότι η εκτιμώμενη ανοσία του πληθυσμού στην χώρα μας στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν περίπου στο 10%»


  Ορατή λύση τα εμβόλια

Μιλώντας για τα εμβόλια είπε πως «είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας» και πρόσθεσε ότι παρά τις όποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί, το όφελος τους είναι μεγαλύτερο από τον πιθανό κίνδυνο. Όπως είπε από 7 μελέτες έχει φανεί ότι η πιθανότητα θρόμβωσης όταν κάποιος προσβάλλεται σοβαρά από κοροναϊό φτάνει ακόμα και το 69% , την ώρα που η θρόμβωση ως πιθανή επιπλοκή του εμβολίου της Οξφόρδης - AstraZeneca - είναι εξαιρετικά σπάνια.

 «Τα εμβόλια δεν έχουν ζωντανό ιό , απλώς διδάσκουν την άμυνα μας πως να τον αντιμετωπίσει» επισήμανε και πρόσθεσε πως «από τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει ήδη στο Ισραήλ -με την πρώτη δόση- οδηγηθήκαμε σε μεγάλη μείωση της επιδημίας και των θανάτων».

 Ο κος Τσιόδρας εξήγησε πως το μέλλον της πανδημίας θα καθοριστεί από το πως θα εξελιχθεί ο ιός, τις παραλλαγές του, την ανοσία και την διάρκεια της , την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και την τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

 «Ο κοροναϊός είναι εδώ για να μείνει» , τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα κατέληξε ο κύριος Τσιόδρας λέγοντας πως το μέλλον της πανδημίας εξαρτάται από πολλούς αγνώστους γι' αυτό «παραμένει καθοριστική η χρήση της μάσκας, από την οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να απαλλαγούμε».