Σε υψηλό επίπεδο παρμαένουν τα κρούσματα στη χώρα, καθώς ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 1.866 νέα κρούσματα στη χώρα, αριθμός πολυ μικρότερος από το «πλαφόν» των 3.000 κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, αποτέλεσμα των πολύ λιγότερων διαγνωστικών ελέγχων που έγιναν την Κυριακή.

Διασπορά...χωρίς τέλος

Σταθερά, στην πρώτη θέση της «μαύρης» λίστας με την κατανομή των κρουσμάτων βρίσκεται η Αττική, η οποία για ακόμα μια μέρα συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας μας. Ακολουθεί, όπως κάθε μέρα, η Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η Αττική καταγράφει 783 κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη 245. Η Αχαΐα, στην οποία επίσης ανεστάλη το άνοιγμα του λιανεμπορίου καταγράφει 112 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, ενώ στην Κοζάνη, όπου και εκεί δεν ανέβασαν ρολά τα καταστήματα, εντοπίζονται 28 κρούσματα.

Θεμιστοκλέους: Ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών σημειώθηκε τη Δευτέρα

Έως τις 18:00 το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 47.000 δόσεις και μέχρις τέλος της ημέρας σχεδόν έφτασαν τιςοι 53.000, κάτι που συνιστά ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Οι ακυρώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιπλέον, σε συνέχεια της συζήτησης που γίνεται γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε πως στο διάστημα 27/3 με 3/4 το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού ανά μέρα είναι 97% για τις εταιρείες Pfizer και Moderna και 94% για την AstraZeneca. Σε σχέση με τις ακυρώσεις των ραντεβού ανά εμβόλιο, για το εμβόλιο των Pfizer και Moderna το ποσοστό ακύρωσης κυμαίνεται στο 1%, ενώ για αυτό της AstraZeneca το ποσοστό φτάνει στο 3%.

Πόσα εμβόλια αναμένονται από κάθε εταιρεία

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε το πλάνο παραδόσεων εμβολίων.

Συγκεκριμένα τόνισε:

Η Pfizer έχει παραδώσει πλάνο διμήνου με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η Johnson & Johnson θα στείλει μια μικρή παραλαβή -70.000 δόσεις- τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάριο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η Astrazeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο).
Η Moderna έχει επιβεβαιώσει παράδοση 100.000 δόσεων παρόλο που περιμένουμε κι άλλες δόσεις από την εταιρεία αυτή.

Εκτοξεύτηκε ο δείκτης θετικότητας:

Και αν τα κρούσματα σήμερα παρέμειναν χαμηλά, μιας και τη Δευτέρα ανακοινώνονται τα τεστ που διενεργήθηκαν την Κυριακή όπου τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν, ο δείκτης θετικότητας δεν λέει ψέματα.

O δείκτης θετικότητας σήμερα βρίσκεται στο 11,4%. Μάλιστα, χθες το ποσοστό βρισκόταν στο 8,39%. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα (29/3) είχαν γίνει 15.607 έλεγχοι, είχαν επιβεβαιωθεί 1.724 νέα περιστατικά του ιού με τη θετικότητα να βρίσκεται στο 11,05%.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο συναγερμού για τις αρχές βρίσκεται στο 4%, με τον δείκτη θετικότητας της χώρας μας να είναι σχεδόν 3 φορές πάνω.

Έτσι κύλησε η πρώτη ημέρα επανέναρξης της αγοράς

Μετά από 53 ημέρες και για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο οι έμποροι της χώρας ανέβασαν νωρίς το πρωι τα ρολά των καταστημάτων τους με τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους να αποκτούν και πάλι δειλά δειλά ζωή.

«Παλμός» μετά από μήνες στο κέντρο

Ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας απέκτησε πάλι ζωή. Στην Ερμού οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ανέβασαν σήμερα ρολά για να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες, ξανά μετά από 53 ημέρες.

Με αντισηπτικά στις εισόδους των καταστημάτων, μάσκες και θερμομέτρηση, με χαμόγελα, ουρές και με νέες παραλαβές που έφταναν στα καταστήματα στο παρά πέντε του ανοίγματος.


Χαμηλός ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων - Φτάνει μέχρι και τα 23 έτη!

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πανδημία σε όλη τη χώρα, με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 27.000 και τους 5.100 οι νοσηλευόμενοι. Στην Αττική, οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής ξεπέρασαν για πρώτη φορά, χθες Κυριακή, τους 400. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι 75 από αυτούς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ.

Αύξηση κατά 28% παρουσίασαν οι μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι τα ενεργά κρούσματα φτάνουν πλέον τα 2.000. Η εκτίναξη των διασωληνωμένων από τους 107 στους 120 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο Σαββατοκύριακο, αντικατοπτρίζει την αναζωπύρωση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Δυσμενή είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Αχαΐα, στα νοσοκομεία της οποίας η πληρότητα στις ΜΕΘ πλέον αγγίζει το 95%. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η Κοζάνη, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων ξεπέρασε το 97% την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα στον νομό να μην υπάρχει κρεβάτι εντατικής θεραπείας για δείγμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 70% των νοσηλευομένων είναι κάτω των 60 ετών. Η πτώση της μέσης ηλικίας σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας και άρα αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Μόνο στην Αττική, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 179 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση το επόμενο διάστημα.

Χαμηλός ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ ο μέσους όρος ηλικίας των νοσούντων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλούν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πλειοψηφία των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω των 50 ετών.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες 70 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί, όπως και οι πολίτες ηλικίας 60 – 64 χρόνων, τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30 – 60 χρόνων είναι εκείνα που λόγω της κινητικότητάς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να διασπείρουν τον ιό αλλά και να καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, ανά περιοχή:

Πάρος: 23 έτη
Μύκονος: 32 έτη
Αττική: 41 έως 44 έτη
Θεσσαλονίκη: 45 έτη
Άρτα: 37 έτη
Φλώρινα: 40 έτη
Φθιώτιδα: 38 έτη
Εύβοια: 41 έτη
Μεσσηνία: 36 έτη
Αχαϊα: 44 έτη
Αρκαδία: 46 έτη