Μετά από 53 ημέρες και για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο οι έμποροι της χώρας ανέβασαν νωρίς το πρωι τα ρολά των καταστημάτων τους με τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους να αποκτούν και πάλι δειλά δειλά ζωή.

«Παλμός» μετά από μήνες στο κέντρο

Ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας απέκτησε πάλι ζωή. Στην Ερμού οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ανέβασαν σήμερα ρολά για να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες, ξανά μετά από 53 ημέρες.

Με αντισηπτικά στις εισόδους των καταστημάτων, μάσκες και θερμομέτρηση, με χαμόγελα, ουρές και με νέες παραλαβές που έφταναν στα καταστήματα στο παρά πέντε του ανοίγματος.

Τι ψώνισαν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού. Έστειλαν μήνυμα στο 13032 για click away και άλλοι που ήθελαν ψώνια για ψυχοθεραπεία για click in shop. Με χρονικό περιορισμό 3 ωρών. Οι βιτρίνες των καταστημάτων γέμισαν εκτός από τα ανοιξιάτικα και με προσφορές που ξεκινούσα από 50% και έφταναν έως και 80%.

Πρώτα τεστ μετά δουλειά και ψώνια

Εργαζόμενοι και καταναλωτές έκαναν rapid test στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στο Σύνταγμα, αλλά και σε 101 ακόμη σημεία σε όλη τη χώρα που το λιανεμπόριο έκανε πρεμιέρα. Για να γίνουν με ασφάλεια τα ψώνια. Και στον Πειραιά οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο πριν πιάσουν δουλειά πήγαν για να κάνουν τεστ.

Οι έμποροι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των συνεχόμενων lockdown αρκεί όπως λένε να μην δουν ξανά κλειστά τα μαγαζιά τους και κάποιοι άλλοι περιμένουν πότε θα ανοίξουν οι περιφερειακές μετακινήσεις. Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με διευρυμένο προαιρετικό ωράριο από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:30 το βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους

Σημαντική ήταν η αύξηση στην κίνηση που παρουσίασαν κεντρικοί δρόμοι του λεκανοπεδίου, από την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου. Ειδικότερα, στον Κηφισό η αύξηση έφτασε στο 30%, στη Μεσογείων στο 28%, ενώ στη Βασιλέως Κωνσταντίνου στο 27%. Ακολούθησαν η Λεωφόρος Κηφισιάς με +24% και η Βασιλίσσης Σοφίας με +23%.

Πρόστιμο σε πολυκατάστημα

Πρόστιμο επέβαλαν οι Αρχές από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου. Ειδικότερα, ένα πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε το πρωί για να εξυπηρετήσει πελάτες, κάτι που όμως απαγορευόταν.

Το κατάστημα αποδίδει το άνοιγμα σε σύγχυση, με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μιλώντας στο MEGA, να σημειώνει ότι το κατάστημα είχε ρωτήσει αν μπορεί να σηκώσει ρολά και πήρε επίσημη αρνητική απάντηση. «Η επιχείρηση ρώτησε την Γραμματεία επισήμως και πήρε επίσημη γραπτή απάντηση ότι θα παραμείνουν κλειστά. Άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης και συμπλήρωσε: «Δε θα ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα».

Δείτε το σχετικό βίντεο: