Η σημερινή ημέρα μοιάζει να φέρνει την «άνοιξη» στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα άνοιξαν και οι καταναλωτές τα επισκέφθηκαν ύστερα από αρκετές εβδομάδες. Την ίδια ώρα, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δωρεάν rapid test σε 102 σημεία σε όλη τη χώρα, όπως για παράδειγμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, επί της οδού Ερμού.



Πώς κάνουμε τις αγορές;
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.

Κατά τη μετακίνησή του, κάθε άτομο οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα.

Για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) ή μέσω καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside), ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Πώς πληρώνουμε το αντίτιμο;
Η παραλαβή του εκάστοτε προϊόντος θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Επίσης, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away), θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ενώ ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι το πολύ 10 λεπτά.

Ωράριο λειτουργίας
Προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Δείτε στις ακόλουθες εικόνες στιγμιότυπα από τα καταστήματα λιανεμπορίου σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι και τη Νέα Σμύρνη.