Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη, μεταξύ αυτών η άμεση πάταξη της γραφειοκρατίας, που φέρνει η νέα διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η μεταβίβαση ακινήτων στο εξής θα γίνεται μέσω της σύμπτυξης των πολυάριθμων προσαρτώμενων δικαιολογητικών σε μόλις δυο. Ήταν μια εξέλιξη για την οποία ασκούσαν πιέσεις η ΠΟΜΙΔΑ και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη λειτουργία της πλατφόρμας «My Property» της ΑΑΔΕ, για την πληρωμή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισαν την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των πάμπολλων και διάσπαρτων προσαρτώμενων δικαιολογητικών που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα δυο δικαιολογητικά που απαιτούνται θα εκδίδονται πλέον το πολύ εντός τριών εργάσιμων ημερών. Οι πωλητές των ακινήτων, ωστόσο, θα πρέπει από την πλευρά τους να εγγυώνται και να επιβεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωση, μέσω της πλατφόρμας του gov.gr, την ακρίβεια αυτών των δικαιολογητικών.

Μεταβίβαση ακινήτων: Τα δυο δικαιολογητικά

Στη σχετική απόφαση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων αναφέρεται για τα δυο δικαιολογητικά:

Το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδίδει το «ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ» το οποίο θα καλύπτει: Φορολογική, Ασφαλιστική και Δημοτική Ενημερότητα, Δήλωση και μη οφειλή ΕΝΦΙΑ, Μη οφειλή Φόρου Κληρονομιάς/Γονικής Παροχής και Υπολογισμό και Πληρωμή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ).

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκδίδει το «ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ» το οποίο θα καλύπτει: Πολεοδομική νομιμότητα (βεβαίωση υπαγωγής αυθαιρέτων), Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης), Βεβαίωση δήλωσης στο Κτηματολόγιο / Κτηματογράφηση και μη δασικού χαρακτήρα (Δασικοί Χάρτες).

Με την έκδοση των δύο αυτών πιστοποιητικών ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ και τις ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις των πωλητών που θα τα συνοδεύουν, θα ολοκληρώνεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελλος Μεταβίβασης» τον οποίο θα χειρίζεται ο συμβολαιογράφος, ο οποίος και θα καλεί τους συμβαλλόμενους για την υπογραφή του μεταβιβαστικού συμβολαίου.

Σε ό,τι αφορά το Φόρο Μεταβίβασης, θα συντάσσεται μία δήλωση ανά αγοραστή ανεξαρτήτως του αριθμού των πωλητών και των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Η νέα διαδικασία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 31η Απριλίου, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα επεκταθεί και στις ανταλλαγές, διανομές, δωρεές και γονικές παροχές, επανάληψη ή διόρθωση συμβολαίου καθώς και πώληση ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου αλλά και σε όλες τις τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις.

Με την πλήρη ισχύ της διαδικασίας αυτής, ο χρόνος αναμονής σύνταξης συμβολαίων, από δύο έως τρείς μήνες που ανέρχεται σήμερα, αναμένεται να περιοριστεί σε 6-8 εργάσιμες ημέρες, γεγονός κυριολεκτικά κοσμογονικό για την εξωστρέφεια της Κτηματαγοράς και για όσα αυτό συνεπάγεται.