Το πρώτο δειλό βήμα για την χαλάρωση του lockdown ξεκινάει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται ακόμα σε έξαρση και τα κρούσματα να είναι ακόμα μεγάλος τετραψήφιος αριθμός ωστόσο η χαλάρωση των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση θα αποτελέσει ανάσα για όλους τους πολίτες που πλέον δεν αντέχουν τους περιορισμούς.

Οι ειδικοί από την άλλη μεριά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εμφανίζονται διστακτικοί για τα αποτελέσματα αυτής της μερικής ελευθερίας. Κατανοώντας πάντως τις ανάγκες των πολιτών τονίζουν ότι αυτή η μερική άρση του lockdown δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τα δεδομένα.

Σαρηγιάννης: Δύσκολες οι επόμενες 25 μέρες για το ΕΣΥ 

Αργεί η αποσυμπίεση του ΕΣΥ και η πτώση των κρουσμάτων υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σχολιάζοντας το προσεχές άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημείωσε ότι, «η συγκεκριμένη χαλάρωση, λιανικό εμπόριο χωρίς πολύ μεγάλη επαφή, θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων. Θα επιφέρει πίεση στο ΕΣΥ. Στις 18 – 19 Απριλίου αναμένεται η αποκλιμάκωση στα κρούσματα. Άρα οι επόμενες 25 ημέρες θα είναι δύσκολες για το σύστημα υγείας. Μεγάλη πιθανότητα να είναι γεμάτα τα νοσοκομεία την Μεγάλη Εβδομάδα».

Πρόσθεσε εντούτοις, ότι η πίεση δεν έχει να κάνει με το άνοιγμα, αλλά με την υπάρχουσα διασπορά και το πόσοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid ή ΜΕΘ. Προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία, ο καθηγητής δίνει μεγάλη σημασία στην εκτεταμένη χρήση των self – test.

«Με τα self – test, και με μεγάλη εφαρμογή τους, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αρκετά γρήγορα, σε μια αποκλιμάκωση. Αν το εφαρμόσουμε σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να έχουμε αποσυμπίεση, να πάμε σε ένα Πάσχα με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα νοσοκομεία» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Όταν θα πάμε στην χρήση των self – test θα ήθελα να δηλώνονται 12.000 κρούσματα την ημέρα. Γιατί τα πραγματικά κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι 3.500 ή 4.000 αλλά είναι τουλάχιστον επί τρία. Όσο πιο πολλά self – test κάνουμε και δηλώνονται τόσο αναχαιτίζουμε την διασπορά».

Βατόπουλος: Με διπλή μάσκα και τεστ μια φορά την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο


Σχεδόν ομόφωνη ήταν η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως ανέφερε ο καθηγητής και μέλος της Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας σήμερα στον Αντ1.

«Το βασικό είναι να υιοθετήσει ο κόσμος τη συμπεριφορά, να μην τρέξει ο κόσμος πρωί Δευτέρας να ψωνίσουν όλοι», έκανε έκκληση, τονίζοντας ότι, «είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η κοινωνία».

Όπως είπε ο καθηγητής, η βασική σύσταση της Επιτροπής είναι η αύξηση των τεστ.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ μία φορά την εβδομάδα, ενώ απαραίτητη θα είναι γι’αυτούς και η διπλή μάσκα.

Χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απορία της κοινής γνώμης, ότι μπήκαμε σε lockdown με κάποιες εκατοντάδες κρουσμάτων και τα μέτρα χαλαρώνουν με χιλιάδες. «Φαινόταν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το οριζόντιο lockdown», είπε σχετικά.

Διαβεβαίωσε ότι με το άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων «δεν θα δούμε αλλαγή στα κρούσματα την άλλη εβδομάδα. Ό,τι είναι θα γίνει μετά από 15 μέρες», είπε σχετικά.

Συνέστησε ψυχραιμία και πολύ καλή ανάλυση των δεδομένων, για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, ο κ. Χρούσος είπε πως «η Η Επιτροπή στηρίζεται σε δεδομένα. Ξέρουμε ότι όλα τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν θρομβώσεις».

Τέλος, ερωτηθείς ο καθηγητής Βατόπουλος ποια μέτρα θα μπουν στη συνέχεια υπό εξέταση, απάντησε ότι, «όλα είναι στο τραπέζι», αναφέροντας χαρακτηριστικά τις μετακινήσεις σε άλλους νομούς και το άνοιγμα των σχολείων.

Βασιλακόπουλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή αναστολή εργασίας για υγειονομικούς

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι εάν δεν συμφωνούν με αυτό θα πρέπει να τίθενται σε αναστολή εργασίας.

«Τα δικαιώματα του ενός τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου», σχολίασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, μιλώντας στον «ΣΚΑΙ».

«Το να δουλεύω σε ένα νοσοκομείο, όπου ο βασικός λόγος είναι να παρέχω υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και με την άμυαλη συμπεριφορά μου να θέτω σε κίνδυνο την υγεία αυτών που προσπαθώ να νοσηλεύσω είναι κάτι που εμένα με προσωπικά με ξεπερνά», δήλωσε προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση εάν κάποιος υγειονομικός δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί κάλλιστα να το αναφέρει και να τεθεί σε αναστολή εργασίας από το κράτος και στη θέση του να προσληφθεί ένας μη αρνητής του εμβολίου.

«Εάν μετά κολλήσεις, θα σου φταίει το κράτος που δεν υπάρχει κρεβάτι εντατικής», επεσήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να μην τα εκλάβουν ως άνοιγμα καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το πρόβλημα λύθηκε ενώ στην πραγματικότητα έχουμε πορεία τουλάχιστον ενός μηνός προκειμένου να μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο.