Ιδιαίτερη ανησυχία προξενεί το γεγονός της συνεχόμενης άυξησης τόσο των κρουσμάτων, όσο και των διασωληνωμένων του κοροναϊού στην χώρα, ιδιαίτερα απ την στιγμή που απο την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου πρόκειται σταδιακά να ανοίξει το λιανικό εμπόριο ενώ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη, σταδιακά πρόκειται να ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες. 

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως το τρίτο κύμα του κοροναϊού δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί σύντομα, γεγονός που γεννά ανησυχίες. 

Θωμαΐδης: θα αυξήθει η πίεση στο σύστημα υγείας.

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Νικόλας Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Όπως είπε η διασπορά του ιού συνεχίζεται σε σταθερό ρυθμό, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση στο σύστημα υγείας.

Σε υγειονομικό σοκ το σύστημα Υγείας - Δύσκολη αυτή η περίοδος

«Η αλήθεια είναι ότι από τις αναλύσεις των λυμάτων αυτό αποτυπώνεται… εδώ και κοντά δύο μήνες έχουμε υψηλό ιικό φορτίο σταθερά. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε καταγράψει μια πρώτη μείωση η οποία ανακοινώθηκε από το δίκτυο επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μάλλον σταθεροποιημένη.

Αυτό το οποίο εμείς παρακολουθούμε στα λύματα είναι ουσιαστικά μία σταθερότητα, μία σταθερή διασπορά η οποία δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί γρήγορα.», ανέφερε αρχικά ο κ. Θωμαϊδης ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μέσα από τις αναλύσεις των λυμάτων. «Όσον αφορά τα λύματα είναι πραγματικές οι μετρήσεις και από μέρα σε μέρα παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο μέχρι και τα χθεσινά δείγματα τα οποία δείχνουν μία σταθερότητα.

Υπάρχει κάποια αναλογία. Τα κρούσματα είναι σε συνάρτηση με το πόσα τεστ γίνονται. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Και φυσικά υπάρχει μία διαφορά χρόνου στην αποκλιμάκωση. Εμείς μόλις δούμε αποκλιμάκωση στα λύματα, αυτό θα μεταφραστεί αργότερα σε αποκλιμάκωση στα κρούσματα και πολύ πιο αργά και με πολύ μικρότερο ρυθμό στις νοσηλείες.», πρόσθεσε.