Τηλεδιάσκεψη για την υλοποίηση δράσεων μνήμης προς τιμήν των πεσόντων μαχητών του Εκστρατευτικού Σώματος των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Australian & New Zealand Army Corps/ANZAC) στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Λήμνο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας και συντονισμού για την ανάδειξη και προώθηση του ιστορικού τουρισμού, με κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).

Η ιστορική και πολιτιστική δράση προτάθηκε από το υπουργείο Βετεράνων και Στρατιωτικού Προσωπικού της Αυστραλίας για να αποτίσει φόρο τιμής στους Αυστραλούς που συνέδραμαν με στρατιωτικά εκστρατευτικά σώματα τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι στη διάρκεια του Α’ΠΠ, ο τότε Πρώτος Λόρδος του Βρετανικού Ναυαρχείου (Υπουργός Ναυτικών) Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ είχε συλλάβει την ιδέα της δημιουργίας ενός «δεύτερου μετώπου» στη Βαλκανική και πιο συγκεκριμένα στη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο της Καλλιπόλεως που ελέγχει την είσοδο-έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων, που τότε αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής Τουρκίας, συμμάχου των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανίας-Αυστροουγγαρίας) και εμπόδιζε την ελευθεροεπικοινωνία με την τότε Τσαρική Ρωσία. Η επιχείρηση της καταλήψεως της χερσονήσου της Καλλιπόλεως από τις δυνάμεις της «Εγκαρδίου Συνεννοήσεως» (Entente), δηλαδή δυνάμεων από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, τη Γαλλία και αποικιακά στρατεύματα. Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ανήκαν στη Βρετανική Κοινοπολιτειακή δύναμη, που με βάση εξορμήσεως και ανεφοδιασμού τη Λήμνο, επιχειρούσαν στην Καλλίπολη από 25 Απριλίου 1915 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 1916, χωρίς τελικώς επιτυχία για τις δυνάμεις της Entente.

Έκτοτε, παραδοσιακώς για τους ANZAC τόσο η επιχείρηση της Καλλιπόλεως όσο και η Μάχη της Κρήτης (Μάϊος 1941), παρόλο που σε αμφότερες τις μάχες αυτές δεν κέρδισαν, εντούτοις εορτάζεται και στις δύο χώρες ως οι μεγαλύτερες στρατιωτικές σελίδες δόξας του Στρατού τους στις πολεμικές συγκρούσεις του 20ου αιώνος, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον τους για ιστορικό τουρισμό είναι έντονο!

Στην προαναφερθείσα τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεος Γ΄, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη, ο Έπαρχος Λήμνου Άγγελος Βλαττάς - Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Παύλος Μιχαλακέλης, εκπρόσωποι των ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.