Εάν θέλει κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας, ιδιαιτέρως το επίπεδο της διασποράς και της εξέλιξής του, διαμέσου των εβδομάδων, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει την καθημερινή και, κυρίως, την εβδομαδιαία εξέλιξη του δείκτη θετικότητας.

Συγκεκριμένα, για την εβδομάδα η οποία μόλις ξεκίνησε, οποιαδήποτε τιμή του δείκτη θετικότητας δεν ξεπερνά το 6%, αποτελεί σταθεροποίηση της διασποράς του νέου κοροναϊού στην επικράτεια της χώρας μας, ενώ εάν ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά αισθητά το 6%, αυτό θα σημαίνει αύξηση της διασποράς του νέου κοροναϊού στην επικράτεια.

Εάν, μάλιστα, ο μέσος εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από ή κοντά στο 6%, τότε αυτό θα σημαίνει, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ότι η διασπορά του νέου κοροναϊού στην επικράτεια εξακολουθεί να βρίσκεται σε σταθεροποίηση.

Βεβαίως, όταν αυτός ο μέσος εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας βρεθεί κάποια στιγμή – υπολογίζεται σε δύο εβδομάδες από σήμερα - αισθητά κάτω από το 6%, αυτό θα σημαίνει ότι η διασπορά του νέου κοροναϊού βρίσκεται στην πολυπόθητη μείωσή της.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας για την περασμένη εβδομάδα έφτασε το 6,1%, ενώ για την προπερασμένη εβδομάδα ο αντίστοιχος δείκτης θετικότητας ήταν στο 6,08%, συνυπολογίζοντας, ασφαλώς, τόσο τον μέσο όρο των ημερησίων νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού όσο και τον μέσο όρο των διενεργηθέντων διαγνωστικών μοριακών και rapid test.