Ελληνική συμμετοχή στην πολυεθνική άσκηση «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΠΙΔΑ’21» (“Sea Shield’21”), η οποία διοργανώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, με την πυραυλάκατο «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ» τύπου “Super Vita”.

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετείχαν επίσης μονάδες και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Τουρκίας καθώς και οι μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δυνάμεως 2 του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group 2/SNMG-2).

Συμφώνως με το ΓΕΝ, «στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού και αντιναρκικού Πολέμου». Και προστίθενται τα εξής: «Η εν λόγω άσκηση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών μονάδων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ».



Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που σκάφος του Ελληνικού Στόλου, με αναπεπταμένη την Ελληνική Σημαία, και χωρίς βεβαίως να έχει υψωμένη την τουρκική (καθώς δεν είναι υποχρεωμένο για κάτι τέτοιο) έχει περάσει από τα Στενά των Δαρδανελλίων, τη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα Στενά του Βοσπόρου για να βγει στη Μαύρη Θάλασσα και να καταπλεύσει στο ρουμανικό λιμάνι – βάση της ασκήσεως.

Η επίδειξη Σημαίας «όπου δει» είναι μία από τις βασικές αποστολές ενός ναυτικού, πολύ περισσότερο του Ελληνικού ΠΝ σε αυτές τις θάλασσες, πολύ πιο σημαντική (ίσως) από τη συμμετοχή στην άσκηση αυτή καθ’ αυτή.